Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
22. 5. 2015,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

troskok diamantna liga

Petek, 22. 5. 2015, 18.31

8 let

Mladi Kubanec zdaj verjame, da je svetovni rekord že letos dosegljiv

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pedro Pablo Pichardo, zmagovalec uvodnega mitinga letošnje diamantne lige v troskoku, po izjemnem dosežku verjame, da lahko že letos zruši skoraj 20 let star svetovni rekord Jonathana Edwardsa.

Kubanec Pedro Pablo Pichardo ima šele 21 let, po izjemnem dosežku v Dohi, kjer je poletel kar 18,06 metra in postavil tretji izid v zgodovini troskoka, pa verjame, da še letos lahko izboljša svetovni rekord. Ta ima že kar dolgo brado, saj ga je pred skoraj dvajsetimi leti (7. avgusta 1995) na svetovnem prvenstvu v Göteborgu postavil legendarni Britanec Jonathan Edwards. Že v prvi seriji je skočil 18,16 metra, nato pa ga je 20 minut pozneje v drugi seriji popravil na 18,29 metra.

"Lahko skočim prek 18,30 metra"

"Zdaj lahko skočim tudi prek 18,30 metra, le nadaljevati moram delo. Moj cilj letošnjega poletja je zmaga na svetovnem prvenstvu v Pekingu, zmaga na vseameriških igrah v Torontu in narediti vse, da preletim 18,30 metra," ima visokoleteče cilje mladi Kubanec, ki je leta 2012 zmagal na mladinskem svetovnem prvenstvu.

"Mislim, da sem mešanica treh tekmovalcev, ki so preleteli mejo 18 metrov pred menoj: imam hitrost Edwardsa na zaletišču, moja tehnika skoka pa je kombinacija tehnik Kennyja Harrisona in Teddyja Tamghoja," še razloži svetovni podprvak iz leta 2013, ki ne zna angleškega jezika. Če bo želel postati svetovni zvezdnik, se ga bo zaradi lažje komunikacije z novinarji, sponzorji in preostalimi bržkone moral naučiti.

Treniral je boks, a je bil bolj talentiran za atletiko

"Pri desetih letih sem treniral boks in atletiko, a sem talent pokazal zgolj pri kraljici športa. Leta 2009 sem se posvetil troskoku, kar me je popeljalo do naslova mladinskega svetovnega prvaka tri leta pozneje. To je bila največja prelomnica v moji dozdajšnji karieri," je delal atlet, ki ima očitno dobre športne gene, saj je bil njegov oče odličen skakalec v višino, mati pa plesalka baleta.

Pichardo je bil odlično pripravljen že v lanski sezoni, ki jo je začel z bronasto medaljo na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Sopotu. Ob osvojitvi kubanskega naslova je poletel 17,71 metra, žal pa od maja do novembra ni smel tekmovati, saj mu je kubanska zveza to prepovedala. Ni šlo za kakšna prepovedana sredstva, temveč za izbiro trenerja, ki ga zveza ni odobravala.

Pichardo se bo imel že kmalu možnost približati svetovnemu rekordu, saj ga konec meseca čaka državno prvenstvo, v začetku junija pa dva mitinga diamantne lige: 4. junija v Rimu in 13. junija v New Yorku. Pri vsem skupaj pa ne smemo pozabiti, da je Američan Christian Taylor na mitingu v Dohi za Kubancem zaostal zgolj dva centimetra in da ima tudi on svoje načrte. Morda prav njuno rivalstvo na eni od tekem rezultira v najboljšo znamko na svetu.

Ne spreglejte