Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2021,
22.17

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

diamantna liga Faith Kipyegon Tina Šutej

Petek, 9. 7. 2021, 22.17

2 leti, 10 mesecev

Monako, diamantna liga

Kipyegonova do četrtega izida vseh časov, Šutejeva šesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Tina Šutej | Tina Šutej je v skoku s palico zasedla šesto mesto. | Foto Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej je v skoku s palico zasedla šesto mesto.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Kenijka Faith Kipyegon je na atletskem mitingu diamantne lige v Monaku dosegla četrti izid vseh časov na 1500 m. Sedemindvajsetletnica je slavila z najboljšim časom letošnje sezone 3:51,07. Edina slovenska predstavnica Tina Šutej je v skoku s palico zasedla šesto mesto s preskočenimi 4,5 m.

Slovenska rekorderka v skoku s palico je v Monaku zasedla šesto mesto s 4,50 m. Zmagala je Katie Nageotte iz ZDA s 4,90 m.

"Nismo zadovoljni, a kljub temu ni bilo slabo. Zelo hitro so se zvišale višine, po 4,50 je bilo treba hitro na 4,70 m. Mogoče bi morali iti na tisto palico, s katero je na prejšnji tekmi v Velenju. Če bi preskočila naslednjo višino, bi to izboljšalo samozavest pred OI," je povedal trener Šutejeve Milan Kranjc.

Šutejeva bo zadnjič pred OI nastopila v sredo v Novem mestu, kjer bo na startni listi tudi Kristjan Čeh.

Faith Kipyegon dosegla četrti izid vseh časov

V ostalih disciplinah je bila Kipyegonova danes natanko sekundo počasnejša od svetovnega rekorda Etiopijke Genzebe Dibaba pred šestimi leti ravno na stadionu Stade Louis II v Monte Carlu.

Poleg Dibabe sta bili od Kipyegonove hitrejši le še Kitajki Qu Yunxia (Peking 1993) in Jiang Bo (Šanghaj 1997), ki sta v sumljivih okoliščinah tekli 3:50,46 oziroma 3:50,98.

Kipyegonova je bila danes natanko sekundo počasnejša od svetovnega rekorda Etiopijke Genzebe Dibaba. | Foto: Reuters Kipyegonova je bila danes natanko sekundo počasnejša od svetovnega rekorda Etiopijke Genzebe Dibaba. Foto: Reuters

Kipyegonova, olimpijska zmagovalka iz Ria de Janeira, je v izjemnem dvoboju premagala Nizozemko Siffan Hassan, ki je v zaključku povsem popustila in tekla 3:53,60. Svetovna prvakinja na tej razdalji bo sicer v Tokiu naskakovala trojček zmag na 1500, 5000 in 10.000 m.

V Monaku so se najboljših izidov sezone veselili še Nijel Amos iz Bocvane, Etiopijec Lamecha Girma in Timothy Cheruiyot. Amos je na 800 m slavil s 1:42,91, Girma je bil najhitrejši na 3000 m s preprekami z 8:07,75, Cheruiyot pa se je na 1500 m spustil pod 3:30 minute in slavil s časom 3:28,28.

Mohamed Katir, ki nastopa za Španijo, je v isti disciplini kot Cheruiyot s časom 3:28,76 le za osem stotink sekunde zaostal za evropskim rekordom Jakoba Ingebrigtsena. Slednji se je prav tako spustil pod magično mejo 3:30.

V težko pričakovanem teku na 400 m z ovirami je Norvežan Karsten Warholm slavil s časom 47,08. Petindvajsetletni Warholm je 1. julija v Oslu postavil svetovni rekord s 46,70.

V metu kopja je s 63,08 m v zadnji seriji najboljših treh slavila Barbora Špotakova, s čimer je pri 40 letih prišla še do 21. zmage na mitingih diamantne lige.

Preberite še:

Luka Janežič
Sportal Janežič zmagal v Trstu, najboljši tudi Renner
Sha'Carri Richardson
Sportal Dokončen olimpijski ne Richardsonovi
Eva Pepelnak, atletski pokal Slovenije, prvi dan
Sportal Eva Pepelnak šest centimetrov ločilo od medalje na EP
Ne spreglejte