Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
10.20

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Kingston atletika Shelly-Ann Fraser-Pryce Eugene Fred Kerley

Petek, 24. 6. 2022, 10.20

1 leto, 10 mesecev

Ameriško in jamajško prvenstvo v atletiki

V ZDA priča najhitrejšemu sprintu v letu 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Fred Kerley | Fred Kerley je postavil najhitrejši letošnji čas na 100 metrov.  | Foto Reuters

Fred Kerley je postavil najhitrejši letošnji čas na 100 metrov.

Foto: Reuters

Fred Kerley je na ameriškem prvenstvu v Eugenu, kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na istem prizorišču, z 9,83 sekunde na 100 metrov dosegel najboljši izid leta. Medtem pa je v Kingstonu na jamajškem prvenstvu z 10,70 blestela letos najhitrejša ženska na svetu, Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Jenn Jennifer Suhr
Sportal Nekdanja olimpijska prvakinja pospravila palico v kot

Olimpijski podprvak na 100 metrov z iger Tokio 2020 Fred Kerley je na domačih kvalifikacijah v predtekmovanju dosegel 9,83, s čimer je za dve stotinki sekunde izboljšal dosežek Kenijca Ferdinanda Omanyale (9,85), ki ga je dosegel 7. maja v Nairobiju.

Napredoval je tudi svetovni prvak Christian Coleman, ki je v svoji skupini zmagal z 10,08. Sicer ima 26-letnik kot branilec naslova s SP 2019 že zagotovljeno mesto v ameriški ekipi. Kljub temu je že napovedal, da bo na domačem prvenstvu nastopil v vseh fazah prvenstva, saj se še naprej vrača k vrhunskim dosežkom po 18-mesečnem dopinškem suspenzu.

Richardsonova ostala brez SP

Največje presenečenje je pripravila Sha'Carri Richardson, ki je na 100 m izpadla v prvem krogu kvalifikacij. Dvaindvajsetletnica, ki je lani zmagala na ameriških kvalifikacijah za preložene olimpijske igre v Tokiu, je nato morala ostati doma, saj je zaradi marihuane prejela dopinško kazen.

Tokrat se je prepočasi podala iz startnih blokov in končala šele kot peta v svoji skupini z 11,23, kar je pomenilo 23. dosežek. Prvega je imela njena najboljša prijateljica Aleia Hobbs (10,88). Zdaj ima Richardsonova še eno možnost, da si pribori julijski nastop pred domačimi navijači na SP v Eugenu, vendar se bo morala na 200 m uvrstiti med najboljše tri.

V Kingstonu blestela Shelly-Ann Fraser-Pryce

Medtem pa je na jamajškem prvenstvu blestela Shelly-Ann Fraser-Pryce z 10,70. Letos je sicer že dvakrat tekla 10,67; nazadnje minuli vikend v Parizu.

Shelly-Ann Fraser-Pryce | Foto: Reuters Foto: Reuters

Drugi dosežek je imela dvakratna nekdanja svetovna prvakinja do 20 let Briana Williams (10,98). Z istim izidom je na tretjem mestu ciljno črto prečkala Kemba Nelson in premagala tudi bronasto z iger Tokio 2020, Shericko Jackson (10,99).

Trikratna olimpijska prvakinja (100, 200 in 4x100 m) iz Tokia Elaine Thompson-Herah je imela nekaj težav v predtekmovanju (11,06), zato se obeta zanimiv polfinale.

Med atleti je na 100 m zmagal Yohan Blake z 9,93.

Zato pa je številka 3 v skoku v višino Lamara Distin zmogla le 1,85 m in končala na drugem mestu. Letos je že skočila 1,97 m in osvojila oba študentska naslova NCAA.

"Počutim se, kot da je bil to le eden od tistih dni, to je bil moj prvi res slab dan v sezoni in dobro je, da se je to zgodilo tukaj. In ne, na primer, na svetovnem prvenstvu," je dejala po tekmi. Z 1,88 m je zmagala Kimberly Williamson, kar je bil zadnjo sedmi naslov jamajške prvakinje, a obenem prvi po 2019.

Agata Zupin, atletski pokal Slovenije, prvi dan
Sportal Zupinova zmagala na balkanskem prvenstvu, Horvatova druga
Ne spreglejte