Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
20.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

4

Natisni članek

Tina Šutej Luka Janežič dvoransko atletsko EP, Torun 2021

Sobota, 6. 3. 2021, 20.52

3 leta, 1 mesec

dvoransko atletsko EP

Tina Šutej je evropska podprvakinja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

4

Tina Šutej - Torun 2021 | Tina Šutej je osvojila srebrno odličje v skoku ob palici. | Foto Guliverimage

Tina Šutej je osvojila srebrno odličje v skoku ob palici.

Foto: Guliverimage

Slovenska skakalka ob palici Tina Šutej je predzadnji dan dvoranskega evropskega prvenstva v poljskem Torunu osvojila srebrno medaljo. Vse do zadnjega skoka v finalu se ji je nasmihala celo zlata, a ji je to naposled izmaknila Švicarka Angelica Moser, ki je s 4,75 m postavila osebni rekord. Šutejeva je s 4,70 m osvojila srebrno odličje. Luka Janežič je v finalu na 400 m zasedel šesto mesto.

Tina Šutej
Sportal Kdor čaka, dočaka. Konec suše, ki je trajala kar 12 let.

Šutejeva je v finalu preskočila 4,70 metra in izenačila svoj najboljši izid sezone. Tretji sta bili Britanka Holly Bradshaw, nekdanja dvoranska evropska prvakinja in bronasta na prejšnjem EP na prostem, ter Belorusinja Irina Žuk, ki sta končali na 4,65 m.

"Težko bi bilo bolje. No ja, le zlato."

"Izjemno sem vesela. To je moja prva članska medalja, na veliki tekmi sem nazadnje stala na odru za zmagovalke leta 2006, ko sem na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Bilo je zelo težko danes, saj zjutraj zaradi pozitivnega primera za koronavirus v naši ekipi nisem vedela, če bom lahko sploh nastopila. Potem sem okrog poldneva vendarle dobila bolj spodbudne novice. Tudi tekma ni bila najlažja, a sem se zbrala in osvojila tisto, kar sem napovedala, odličje. Težko bi bilo bolje. No ja, le zlato, ampak tudi srebro je zame tokrat izvrstno," je po tekmi povedala Šutejeva in napovedala boj za najvišja mesta tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

V skoku s palico ni bilo kvalifikacij, v finalu je neposredno nastopilo vseh deset tekmovalk, ki so dobile pravico nastopa na prvem velikem tekmovanju v kraljici športov po letu in pol ter po svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi.

Z vsakim skokom višje na razpredelnici

Šutejeva je 4,35 m preskočila v prvem poskusu, na 4,45 m pa je bila prvič daleč od uspeha in je padla na blazino še preden bi prešla letvico. Povsem drugače je bilo v naslednjem skoku, v katerem je bila tako suverena, da je bila več kot 20 centimetrov nad letvico in se gladko premaknila na naslednjo višino, pred katero je delila šesto mesto.

Letvica je bila nato na 4,55 m in ko je bilo že videti, da bo to nov uspešen poskus, je letvico med padanjem podrla s telesom ter s tem izgubila dve mesti v razvrstitvi. V drugem poskusu je ponovila drugega s prejšnje višine, le da je bilo nekoliko manj nad letvico, in se povzpela na tretje mesto.

Nekdanja mladinska svetovna podprvakinja je nato nadaljevala na višini 4,60 m, pred prvim poskusom je bila četrta, v konkurenci pa je ostalo le še pet njenih tekmic, štiri so pred tem že končale prvenstvo. Šutejeva je višino prva preskočila v prvem skoku in začasno prevzela vodstvo; dve preostali tekmovalki na tej višini nista skakali, dve pa sta zaostali za slovensko rekorderko.

S 4,70 m je izenačila svoj najboljši izid sezone.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko S 4,70 m je izenačila svoj najboljši izid sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dišalo je po zlati kolajni

Pred skoki na 4,65 m je bil Šutejeva druga, pred njo je bila le Žukova z zgolj dvema, a uspešnima skokoma na nižjih višinah. Ko je Šutejeva 4,65 m zmogla v drugem skoku, že prvič pa je letvica poskakovala po stojalu, preden je padla, je bila vse bližje odličju.

Vodstvo je prevzela po prvem uspešnem skoku na 4,70 m, s tem je izenačila svoj najboljši izid sezone. Le Moserjev je bila na tej višini uspešna prvič, a je prejšnjo preskočila šele tretjič in je zato zasedala drugo mesto. Švicarka je Šutejevo prehitela nato na 4,70 m, kjer je letvico za osebni rekord preskočila drugič, Šutejeva pa je letvico dvakrat podrla. Zadnji poskus je nato pustila za 4,80 m, kjer je opravila zadnji, žal neuspešen skok na EP.

Edina slovenska atletska finalistka na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeru bi v primeru uspešnega skoka na 4,80 m osvojila zlato in popravila svoja slovenska rekorda. V dvorani je največ, 4,74 m, skočila 23. februarja 2020 v Clermont Ferrandu v Franciji, na prostem pa 4,75 m 5. julija 2020 v Ljubljani.

Janežič šesti: Vedel sem, da bo težko

Luka Janežič je v finalu na 400 m zasedel šesto, zadnje mesto (47,22). Zmagal je Španec Oscar Husillos (46,22). Na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra sta bila Nizozemca Tony Van Diepen (46,25) in Liemarvin Bonevacia (46,30). Janežič je v finalu tekel na prvi progi in kmalu zaostal za tekmeci na svoji šele drugi tekmi to sezono.

Luka Janežič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Vedel sem, da bo težko, manjkalo mi je vzdržljivosti, ki se jo dobi na tekmovanjih. Poleg tega sem bil na prvi progi, sem velik in je na njej najtežje teči. Zelo sem moral paziti na prestope. Vendar pa ostaja dejstvo, da so bili finalisti tokrat hitrejši od mene, to sem videl že po prvem krogu. Na EP sem prišel, da si dvignem samozavest. Lani ni bilo velikih tekmovanj, na prvem letošnjem pa sem dokazal, da sem med šestimi najboljšimi v Evropi. Prišel sem v finale in izpolnil cilj," je dejal Janežič.

Med letoma 2017 in 2019 je bil trikrat zaporedoma najboljši slovenski atlet leta. Konec januarja se je poškodoval, po dodatnih zdravniških pregledih je moral zaradi težav z levo stegensko mišico izpustiti del zimske sezone. Pred EP je nastopil le na balkanskem prvenstvu in bil v Istanbulu tretji.

Dan negotovosti

"Težko se je bilo pripraviti tudi na tekmo, ker je bila prva novica dneva zjutraj pozitiven test v ekipi, pa potem ne veš, ali boš lahko sploh tekmoval. Sredi dneva sem v osamitvi v sobi le dočakal vest, da bom lahko tekel. Toda živimo v takšnih časih, da to ni bilo nič nenavadnega, tudi na tak scenarij smo morali biti pripravljeni. Le to je nenavadno, da je bil fizioterapevt Khalid Nasif, ki je bil pozitiven, cepljen, preden je prišel na EP, in pri njem ni nihče pričakoval pozitivnega testa," je dodal Janežič.

Tekmovanje v Torunu je v petek dopoldne lepo začel, v prvi kvalifikacijski skupini je zmagal z izidom sezone, 46,73 sekunde. S tem je dosegel skupno četrti izid prvega kroga. Zvečer ga je čakal še drugi tek. V polfinalu je bil v drugi skupini drugi s 47,25 sekunde.

Neja Filipič je danes v zgodnjih popoldanskih kvalifikacijah troskoka dosegla osebni rekord. Skočila je 14,09 m in se s šestim izidom uvrstila v finale, ki bo v nedeljo ob 17.20.

Brez nastopa je dve uri prej ostal Tilen Ovniček v kvalifikacijskem teku na 60 m zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus v slovenski ekipi in s tem izolacije celotne ekipe. Posamezniki so morali dobiti nato negativne izvide po dodatnih testih, ki so jim dovoljevali nastope.

Izidi:

Finale odločitve (6):

Moški:
- 60 m:
1. Marcell Jacobs (Ita)              6,47, izid sezone na svetu
2. Kevin Kranz (Nem)                 6,60
3. Jan Volko (Slk)                   6,61

- 400 m
1. Oscar Husillos (Špa)             46,22
2. Tony Van Diepen (Niz)            46,25
3. Liemarvin Bonevacia (Niz)        46,30
...
6. Luka Janežič (Slo)               47,22

Ženske:
- 400 m:
1. Femke Bol (Niz)                  50,63
2. Justyna Swiety Ersetic (Pol)     51,41
3. Jodie Williams (VBr)             51,73

- 1500 m:
1. Elise Vanderelst (Bel)         4:18,44
2. Hanna Klein (Nem)              4:20,07
3. Marta Perez (Špa)              4:20,39

- daljina:
1. Marina Bech-Romančuk (Ukr)        6,92
2. Malaika Mihambo (Nem)             6,88
3. Khaddi Sagnia (Šve)               6,75

- palica:
1. Angelica Moser (Švi)              4,75
2. Tina Šutej (Slo)                  4,70
3. Holly Bradshaw (VBr)              4,65
 . Irina Žuk (Blr)                   4,65
 

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Moški:
- 60 m, 1. krog:
Tilen Ovniček (Slo), brez nastopa:

Ženske:
- troskok:
1. Patrícia Mamona (Por)            14,43
2. Paraskeví Papahristou (Grč)      14,39
3  Senni Salminen (Fin)             14,22
...
6. Neja Filipič (Slo)               14,09

Preberite še:

Khalid Nasif
Sportal Po pozitivnem testu zelena luč: Filipičeva v finalu, Janežič si lahko oddahne
Jakob Ingebrigtsen
Sportal Norvežan po pritožbi vendarle prejel zlato
Luka Janežič - Torun 2021
Sportal Luka Janežič v finale, Žan Rudolf in Lia Apostolovski izpadla

 

Ne spreglejte