Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 3. 2021,
22.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

dvoransko atletsko EP, Torun 2021 evropsko prvenstvo Luka Janežič

Petek, 5. 3. 2021, 22.00

3 leta, 1 mesec

dvoransko atletsko EP

Luka Janežič v finale, Žan Rudolf in Lia Apostolovski izpadla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Luka Janežič - Torun 2021 | Luka Janežič bo nastopil v finalu teka na 400 metrov. | Foto Guliverimage

Luka Janežič bo nastopil v finalu teka na 400 metrov.

Foto: Guliverimage

Slovenski rekorder Luka je bil na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Torunu v polfinalu v drugi skupni drugi s 47,25 sekunde in bo nastopil v soboto ob 20.10 v finalu. V skupini je zmagal Nizozemec Leimarvin Bonevacia (46,75). Žan Rudolf je na 800 m z 1:49,88 izpadel v prvi skupini kvalifikacij, uvrstitev v finale pa je zgrešila tudi skakalka v višino Lia Apostolovski.

Janežič je v polfinalu zelo hitro zaostal za Bonevacio, se kmalu nato v zavoju ob prerivanju za drugo mesto znašel skorajda tik pred padcem, pa se je rešil. Nato je v zadnjem zavoju pred ciljem znova skorajda padel, ko je skušal v gneči znova priti na drugo mesto, ki je kot zadnje iz skupine vodilo v finale. Znova je ostal na nogah, nato pa se je še skorajda vrgel v cilj. Kar nekaj časa je trajalo, da se je pokazal izid in ime drugouvrščenega. In to je bil Janežič, ki je ugnal tretjeuvrčenega Poljaka Kajetana Durszynskega zgolj za stotinko.

Ni bil prepričan, da mu je uspelo

"Nisem bil stoodstotno prepričan, če bom prišel v finale, ko smo prečkal ciljno črto. Presenečen sem bil, da je prišel Poljak tako blizu po prvi progi. Ampak se je izšlo, sem ga prehitel. Problem je, da zaradi poškodbe nisem treniral, kot bi moral, to se po dveh tekih v enem dnevu še bolj pozna. Vesel sem, ker sem dokazal, da sem še vedno med najboljšimi v Evropi in bom to skušal dokazati še v finalu. Sem pa razbremenjen, z drugačnim izhodiščem kot na prejšnjih EP, nisem v vlogi favorita. Kljub temu sem prišel na Poljsko, da nekaj dokažem, in pred mano je še finale," je izpostavil Janežič.

Bonevacia ga je zelo hitro prehitel, čeprav je na peti progi startal za njim. "To sem pričakoval, v prvih 200 m gre zelo hitro zunaj in v dvorani, to je njegov značilen tek. Vedel sem, da lahko na šesti progi, ki je najvišje, in lahko na njej izkoristim večji zagon v zavoju in da lahko pridem na drugo mesto. Pa je bilo precej prerivanja in sem nazadoval na tretje. Moral sem čakati na finiš, ki je moja dobra stran," je pojasnil Vodičan.

Še vedno ga preganja Beograd

Na dvoranskem EP pred dvema letoma je bil kot velik favorit šele četrti, pred štirimi leti v Beogradu pa je po diskvalifikaciji zaradi prestopa proge ostal brez boja za odličja.

"Ta dogodek v Beogradu težko odpišem, ostane v glavi. Vsakič, ko grem na stezo, je to prisotno, četudi skušal to odmisliti. Dvakrat sem se ujel pred padcem danes, zato čas ni najboljši, a sem vseeno prišel v finale. Ko sem se drugič lovil sem bil bolj utrujen, prvič pa je bilo to psihično težje zdržati, ker veš, da imaš dva tekmovalca pred seboj in moraš nujno enega prehiteti, drugače je konec," je še povedal slovenski rekorder. Skupno je sicer dosegel 11. izid, a tokrat je bila pomembna le uvrstitev v skupini.

Rudolfu in Apostolovski ni uspelo

Zvečer sta nastopila še dva slovenska predstavnika. Lia Apostolovski je bila z izenačenim izidom sezone, 1,87 m, v skoku v višino deveta in je za las zgrešila finale najboljše osmerice.

Žan Rudolf je na 800 m z 1:49,88 izpadel v prvi skupini kvalifikacij. Tretje mesto v prvi skupini, ki je kot zadnje vodilo v sobotni polfinale, je na četrtem mestu zgrešil v ciljnem finišu za 14 stotink.

Lia Apostolovski je bila prvič uspešna na 1,74 m, 1,82 in tudi na 1,87 m, s tem je izenačila izid sezone. Lani je centimeter več skočila za osebni rekord. Nato je na višini 1,91 m letvico trikrat podrla, jezna je bila posebej po drugem poskusu, ko se je letvica nekaj časa majala na stojalu in nato padla ter ji zaprla pot v finale.

Lia Apostolovski: Nabrala sem si nove izkušnje in optimistično grem v poletno sezono. | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski: Nabrala sem si nove izkušnje in optimistično grem v poletno sezono. Foto: Peter Kastelic/AZS

Zadnji skok v zimski sezoni

"Mislila sem že, da sem preskočila, čutila sem, da je bil skok dober, ampak je letvica vseeno padla. Škoda, ampak sem vesela, izenačila sem svoj izid sezone. Delila sem deveto mesto, za finale pa bi bilo treba preseči osebni rekord. To je bil moj zadnji skok v zimski sezoni. Nastopila sem šele, skupaj z mladinskimi, na svoji drugi veliki tekmi. Nabrala sem si nove izkušnje in optimistično grem v poletno sezono," je povedala 20-letna hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja v skoku v višino Saše Apostolovskega. Izpadla je, ker je osem tekmovalk preskočilo 1,91 m.

Na drugi strani je nekaj pozneje tekmo na 800 m začel izkušeni slovenski rekorder na tej razdalji Žan Rudolf. Na koncu je bil 19. med 39 udeleženci teka. Nastopil je v prvi skupini, v kater je slavil Anel Tuka iz BiH (1:49,58), aktualni svetovni podprvak.

Napasti bo moral prej

"Že na začetku sem vedel, da bo tek taktičen, ker je bila zelo močna skupina, nihče pa po času ni šel naprej. Po prvih 200 m sem bil tretji, potem pa je prišlo do prerivanja in sem se umaknil zadaj v koloni, da ne bi po nepotrebnem izgubljal energijo. Potem sem 150 m pred ciljem napadel, počutil sem se močnega, a sem jih malo preveč spustil naprej. Malo prej bi moral napasti. Malo sem razočaran, ker sem videl, da se lahko kosam z ostali povsem enakovredno," je ocenil Rudolf.

Izidi:

Finale odločitve (6):

Moški:

- 1500 m:

1. Marcin Lewandowski (Pol) 3:38,06

2. Jesus Gomez (Špa) 3:38,47

3. Ignacio Fontes (Špa) 3:39,66


- daljina:

1. Miltiadis Tentoglou (Grč) 8,35, izid sezone na svetu

2. Thobias Montler (Šve) 8,31

3. Kristian Pulli (Fin) 8,24


- krogla:

 1. Tomaš Stanek (Češ)            21,62

 2. Michal Haratyk (Pol)          21,47

 3. Filip Mihaljević (Hrv)        21,31


Ženske:

- 3000 m:

1. Amy-Eloise Markovc (VBr) 8:46,43

2. Alice Finot (Fra) 8:46,54

3. Verity Ockenden (VBr) 8:46,60


- peteroboj:

 1. Nafissatou Thiam (Bel)         4904 točk

 2. Noor Vidts (Bel)               4791

 3. Xenia Kriszan (Mad)            4644


- krogla:

 1. Auriol Dongmo (Por)           19,34

 2. Fanny Roos (Šve)              19,29

 3. Christina Schwanitz (Nem)     19,04


Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Moški:

- 400 m, polfinale:

 1. Tony Van Dipen (Niz)          46.06

 2. Óscar Hustillos (Špa)         46,26

 3. Vladimir Acetti (Ita)         46.55

...

11. Luka Janežič (Slo)            47,25


- 800 m, 1. krog:

 1. Jamie Webb (VBr)            1:48,72

 2. Mateusz Borkowski (Pol)     1:47,78

 3. Sliott Crestan (Bel)        1:48,32

...

19. Žan Rudolf (Slo)            1:49,88


- troskok:

 1. Pedro Pablo Pichardo (Por)    17,03

 2. Max Hess (Nem)                16,86

 3. Alexis Copello (Aze)          16,84

...

12. Jan Luxa (Slo)                15,78


Ženske:

- višina:

 1. Irina Heraščenko (UKr)         1,91

  . Jaroslava Mahučik (UKr)        1,91

  . Alessia Trost (Ita)            1,91

...

 9. Lia Apostolovski (Slo)         1,87

Preberite še:

Luka Janežič
Sportal Janežič zanesljivo v polfinalu na EP v Torunu
Ne spreglejte