Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 3. 2021,
14.27

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Luka Janežič dvoransko atletsko EP, Torun 2021

Petek, 5. 3. 2021, 14.27

3 leta, 1 mesec

Dvoransko atletsko EP v Torunu

Janežič zanesljivo v polfinalu na EP v Torunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Luka Janežič | Luka janežič se je zanesljivo uvrstil v večerni polfinale teka na 400 m. | Foto Vid Ponikvar

Luka janežič se je zanesljivo uvrstil v večerni polfinale teka na 400 m.

Foto: Vid Ponikvar

Luka Janežič se je na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Torunu, kjer bo danes prvih šest končnih odločitev prvenstva, zanesljivo uvrstil v večerni polfinale teka na 400 m. V prvi kvalifikacijski skupini je zmagal z izidom sezone, 46,73 sekunde. Izpadli so debitanti ne velikih članskih tekmah Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovac in Jan Luxa.

Luka Janežič je dosegel skupno četrti izid prvega kroga za polfinale nocoj ob 19.10, Lovro Mesec Košir je imel 26. čas (47,47), Grahovac pa 34. (47,84) med 49 tekači na 400 m. Med 14 udeleženci troskoka je bil Luxa 12. (15,78 m).

"Končno lahko rečem, da izkušnje nekaj veljajo. Taktično sem odtekel vrhunsko, težko bi bolje. Hitro sem odtekel prvih 200 m, a se obenem nisem preveč zagnal. Izboril sem si dober položaj in izkoristil tudi dober finiš in prišel do prvega mesta v zaključku, Slednje je izjemno pomembno za delitev proge v polfinalu," je bil zadovoljen Janežič, ki bo tekel v drugi skupini polfinala ob 19.17.

Pred štirimi leti je bil na dvoranskem EP v Beogradu zaradi prestopa diskvalificiran, pred dvema letoma v Glasgowu pa kot velik favorit za najvišja mesta končal kot četrti. V tej zimi je pred EP zaradi poškodbe nastopil le ne balkanskem prvenstvu in bil tretji.

"Ves čas priprav sem vedel, da sem dobro pripravljen, a me je ustavila poškodba. Na tem prvenstvu pa sem vseeno dokazal, da sem med najboljšimi na 400 m. Na to tekmo sem šel razbremenjen, prej sem na tovrstna prvenstva odhajal kot eden glavnih favoritov za medalje. Tudi na to prvenstvo sem šel s to miselnostjo, sicer se veliko o tem ni govorilo in pisalo. A s trenerjem Rokom Predaničem sva vedela, da sem še vedno med najboljšimi," je zatrdil Janežič.

Izmed preostalih Slovencev v dopoldanskih kvalifikacijah je bil naslednjemu krogu najbližje Lovro Mesec Košir. | Foto: Peter Kastelic Izmed preostalih Slovencev v dopoldanskih kvalifikacijah je bil naslednjemu krogu najbližje Lovro Mesec Košir. Foto: Peter Kastelic

Najbližje je bil Mesec Košir

Izmed preostalih Slovencev v dopoldanskih kvalifikacijah je bil naslednjemu krogu najbližje Mesec Košir: "Sem kar zadovoljen z nastopom, čeprav nisem dosegel osebnega rekorda, sem pa se mu zelo približal. V startne bloke sem šel z mislijo, da bom tekel na polno, četudi me povsem pobere na cilju, da ne bi imel obžalovanja potem. Po prvem krogu sta mi vodilna tekmeca v skupini že ušla, a nisem imel strahu, da bi bila razdalja prevelika. V zadnjem zavoju sem imel celo občutek, da lahko zdržim do konca, a sta bila v zadnjih 50 m vendarle močnejša."

Po mladinskih SP in EP je na prvi članski tekmi tekel tudi Grahovac. "Konkurenca je bila kar močna. želel sem kar največ časa držati stik z najboljšimi in nato finiširati. Od želje, osebnega rekorda, nisem bil daleč. Mislim, da sem s tem na nek način danes čestital tudi očetu za rojstni dan," je sporočil Grahovac.

Luxa je slovenske nastope danes začel s prestopom, potem pa skočil 15,66 in 15,78 m ter prehitel dva tekmovalca, za finale pa je bilo dovolj le 16,28 m. "Pričakoval sem boljši izid, a sem v tej želji delal preveč tehničnih napak. Tu me čaka še veliko dela. Pred svojo prvo veliko člansko tekmo nisem imel veliko treme. Želel pa sem si nastopa v finalu, osebni rekord bi mi to zagotovil," je ocenil Luxa iz Senadol pri Sežani.

Anita Horvat | Foto: Reuters Foto: Reuters

Horvatova in Smonkarjeva brez polfinala

Neuspešni sta bili tudi Anita Horvat in Jerneja Smonkar in ostali brez polfinala teka na 800 m. Horvatova je bila peta v šesti, zadnji kvalifikacijski skupini z 2:06,06, to mesto pa je zasedla tudi Smonkarjeva z 2:05,44 v peti skupini; v nadaljevanje so vodila le po prva tri mesta v vsaki skupini. Smonkarjeva je dosegla skupno 15. izid, Horvatova pa 22.

"Bila sem v zelo hitri skupini, dve tekačici sta bili izrazito močnejši, štiri pa smo bile kar skupaj. Ni bilo taktiziranja, malo mi je zmanjkalo v zadnjih 150 m. želela sem popraviti osebni rekord, ni mi uspelo, ampak to je dobra izkušnja in komaj čakam na poletno sezono," je povedala Smonkarjeva.

Horvatova je do letošnje zimske sezone tekla le na 400 m, tudi na največjih tekmovanjih. Iz discipline, kjer je slovenska rekorderka, pa se je preusmerila na še enkrat daljšo razdaljo in na njej na EP tekla tretjič v karieri.

"Pred tekom mi je bilo kar malo žal, da sem se odločila za 800 m, psihično se je bilo kar težko pripraviti na štiri hitre kroge namesto le na dva. Nisem vajena teči v gneči, prvič je bilo to na veliki tekmi. Malo mi je manjkalo izkušenj v prerivanjih in menjavah ritma. Nisem zadovoljna, upala sem na hitrejši tek in višje mesto. Še naprej bom trenirala obe disciplini in tudi tekmovala, malo prednosti pa bo imela daljša razdalja," pa je napovedala Horvatova.

Zvečer bosta nastopila še dva slovenska predstavnika. Lia Apostolovski bo ob 19.13 začela v skoku v višino, avtomatična kvalifikacijska norma za finale najboljše osmerice je 1,94 m, 1,87 m in cm manj od njenega osebnega rekorda pa je najboljši dosežek zime članice ljubljanskega Massa. Žan Rudolf si bo na 800 m ob 19.55 skušal že v prvi skupini zagotoviti eno izmed prvih treh mest, ki vodijo v polfinale.

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Moški:

- 400 m, 1. krog:
 1. Tony Van Diepen (Niz)         46,54
 2. Carl Bengtström (Šve)         46,55
 3. Leimarvin Bonevacia (Niz)     46,59
 4. Luka Janežič (Slo)            46,73
...
26. Lovro Mesec Košir (Slo)       47,47
34. Gregor Grahovac (Slo)         47,84

- troskok:
 1. Pedro Pablo Pichardo (Por)    17,03
 2. Max Hess (Nem)                16,86
 3. Alexis Copello (Aze)          16,84
...
12. Jan Luxa (Slo)                15,78

Ženske:

- 800 m, prvi krog:
 1. Anna Wielgosz (Pol)         2:02,79
 2. Nadia Power (Irs)           2:03,16
 3. Tania Spill (Nem)           2:03,22
...
15. Jerneja Smonkar (Slo)       2:05,44
22. Anita Horvat (Slo)          2:06,08

Preberite še:

Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal Mišmaševi je zelo hudo, a s kruto diskvalifikacijo se je sprijaznila
Sportal Po Torinu Torun? Slovenija odhaja po prvo medaljo po 12 letih čakanja.
Ne spreglejte