Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2022,
12.52

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Ejgayehu Taye diamantna liga Armand Duplantis

Sobota, 28. 5. 2022, 12.52

1 leto, 11 mesecev

diamantna liga, eugene

Duplantisu zmaga, v Eugenu trije najboljši izidi sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Armand Duplantis | Armand Duplantis je vknjižil še drugo zmago letošnje diamantne lige. | Foto Reuters

Armand Duplantis je vknjižil še drugo zmago letošnje diamantne lige.

Foto: Reuters

Švedski zvezdnik Armand Duplantis je prvi dan atletskega mitinga diamantne lige v Eugenu v ZDA zmagal v skoku s palico s preskočenimi 5,91 metra. Na prizorišču letošnjega julijskega svetovnega prvenstva v atletiki so tekmovalci dosegli tri najboljše izide sezone.

Marko Račič
Sportal Umrl je olimpijec Marko Račič

Na 5.000 m je Etiopijka Ejgayehu Taye za sedem sekund izboljšala rekord mitinga in s časom 14:12,98 postavila osebni rekord. Za svetovnim rekordom sicer drugouvrščene rojakinje Letesenbet Gidey je zaostala nekaj več kot šest sekund.

Tudi v moškem teku na 5.000 m je Joshua Cheptegei iz Ugande dosegel izid sezone in v cilj pritekel s časom 12:57,99. S tem je za nekaj več kot tri sekunde ugnal drugega Etiopijca Milkeso Mengesho.

V skoku v višino je Ukrajinka Jaroslava Mahučih zmogla višino 200 cm za najboljši izid sezone. Poskušala je tudi na 203 cm, a trikrat podrla letvico.

Na dveh miljah za ženske je Francine Nyonsaba iz Burudnija zmagala z 8:59,08, v metu diska za ženske pa je slavila domačinka in olimpijska prvakinja Valarie Allman (68,35 m) pred Hrvatico Sandro Perković (65,50 m).

Ejgayehu Taye je za sedem sekund izboljšala rekord mitinga in s časom 14:12,98 postavila osebni rekord. | Foto: Reuters Ejgayehu Taye je za sedem sekund izboljšala rekord mitinga in s časom 14:12,98 postavila osebni rekord. Foto: Reuters

Armand Duplantis
Sportal Duplantisu zmaga v "zaostali" tekmi v Dohi

Duplantis je v skoku s palico trikrat neuspešno naskakoval višino 6,07 m, pred tem pa je edini preskočil 5,91 m. Za njim sta z deset cm slabšim izidom končala drugi domačin Christopher Nilsen in tretji Norvežan Sondre Guttormsen, ki je dosegel osebni rekord. Francoz Renaud Lavillenie se ni izkazal, s 5,41 m je bil sedmi.

Nocoj bo v Eugenu na zelo hitri progi vrhunec dogajanja z ženskim tekom na 100 m. Nastopila bo tudi olimpijska prvakinja Elaine Thompson-Herah iz Jamajke, ki je tu lani dosegla drugi najboljši izid vseh časov z 10,54.

Med največjimi imeni atletike bodo nastopili še Christian Coleman, Fred Kerley, Erriyon Knighton, Andre De Grasse na 100 m za moške, Jakob Ingebrigtsen na eno miljo, Shelly-Ann Fraser-Pryce na 200 m, Ryan Crouser v metu krogle, Faith Kipyegon na 1500 m in številni drugi.

Kristjan Čeh, Birmingham, diamantna liga
Sportal Kristjan Čeh z novim rekordom in izidom sezone! Odlična tudi Tina Šutej.
Ne spreglejte