SiolNET. Sportal Atletika
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Birmingham, diamantna liga

Kristjan Čeh z novim rekordom in izidom sezone! Odlična tudi Tina Šutej.

0,97

termometer

Kristjan Čeh, Birmingham, diamantna liga | Kristjan Čeh je z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu. | Foto: Reuters
Kristjan Čeh je z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu. Foto: Reuters

Tina Šutej, marca bronasta na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, je na atletski diamantni ligi, ki poteka v britanskem Birminghamu, v skoku s palico delila drugo mesto s 4,65 metra. Kristjan Čeh pa je v metu diska z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu.

Ptujčan Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Birminghamu v metu diska z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu ter je sedaj deseti na lestvici vseh časov. Ob tem je podrl še rekord mitingov diamantne lige, pa rekord mitinga v Birminghamu.

"Ko sem videl na zaslonu daljavo, najprej nisem mogel verjeti"

"Noro je bilo, nisem si mogel predstavljati tako dobrega meta. Čutil sem ga že ob izmetu, a le da bo dober. Ko pa sem videl na zaslonu daljavo, najprej nisem mogel verjeti. Sledilo je navdušenje, vsi tekmeci so mi čestitali. Bili so presenečeni, kot sem bil tudi sam," je bil še vedno poln vtisov Čeh.

"Že s svojim prvim metom na tekmi bi zmagal, četudi je bilo ogrevanje pred tekmo malo slabše kot običajno. Potem sem po prvi seriji le še stopnjeval. Dvakrat sem presegel še 69 metrov, ampak ta met prek 71 metrov je bil res poseben. Deseti izid vseh časov, to res veliko pomeni."

Kristjan Čeh, Birmingham, diamantna liga | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dva metra in šest centimetrov visoki atlet je dodal: "Svetovni rekord je pa še kar daleč, do 74 metrov je še kar dolga pot. A sem s tem nastopom, če ne prej, pokazal, da lahko veliko dosežem na obeh največjih tekmah leta. To je dodatna spodbuda."

Triindvajsetletni Čeh je bil v Birminghamu razred zase. Že v prvi seriji, ko so mu namerili 67,77 metra, je prevzel vodstvo, te njegove daljave pa potem nihče izmed tekmecev ni presegel.

Slovenski rekorder je nato nadaljeval tekmo sam s seboj z 69,10 metra, 71,27 metra je zmogel v tretji seriji, izjemno predstavo pa končal s 63,11, 69,33 in 65,28 metra.

Čeh je konec prejšnjega tedna v Mariboru na svoji prvi tekmi v poletni sezoni zmagal s 67,40 metra in je bil do Birminghama peti na letošnji lestvici izidov na svetu. Vodil je olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je 69,11 metra vrgel v ameriški Chuli Visti 7. aprila.

Ptujčan je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 metra prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Pred tem je 27. februarja na Ptuju dosegel 67,27 metra.

Stahl je bil tokrat tretji, 65,97 metra, drugi je bil Litovec Andrius Gudžius, aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak, ki je vrgel 66,40 metra.

Čeh od lani sodeluje z novim trenerjem Gerdom Kanterjem. Estonec, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, je lastnik tretjega izida vseh časov (73,28 m); 23-letni Čeh je bil doslej na 23. mestu.

Svetovni rekord, 74,08 metra, je Nemec Jürgen Schult v domačem Beubrandenburgu dosegel 6. junija leta 1986.

Kanter je konec februarja letos ob predstavitvi sodelovanja s Čehom na Ptuju med drugim dejal: "Zagotovo lahko Čeh postane olimpijski zmagovalec in tudi izboljša svetovni rekord, ki se je meni za malo izmaknil."

Do sodelovanja s Kanterjem je bil Čeh praktično od začetka lanske olimpijske sezone pa do konca nje brez trenerja. Kljub temu je na OI v Toku osvojil peto mesto in prvič v karieri presegel magično mejo 70 metrov. Drugič mu je to uspelo prav v Birminghamu.

Kristjan Čeh, Birmingham, diamantna liga | Foto: Reuters Foto: Reuters

V tej sezoni sta dve veliki atletski tekmovanji, na obeh je Čeh z izidi v tem letu napovedal boj za sam vrh. SP na prostem v Eugenu v ZDA bo med 15. in 24. julijem, EP v Münchnu pa med 15. in 21. avgustom.

Pred tem bo nastopil tudi na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu, kjer bo med 25. junijem in 5. julijem branil srebro s prejšnjega tekmovanja v Tarragoni leta 2018.

Šutejeva druga: Moram še malce dobiti občutke nazaj, ampak nastop je bil res dober

V skoku s palico je s 4,73 metra, izidom sezone na svetu, zmagala Američanka Sandi Morris. Zadnja je v Beogradu ubranila dvoranski naslov, ima pa še dve srebrni medalji s SP na prostem in drugo mesto iz OI leta 2016. Skupaj s Šutejevo je bila druga evropska ter nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017, Grkinja Katerina Stefanidi.

To je druga diamantna liga sezone, na uvodni v Dohi 13. maja je bila edina slovenska predstavnica Neja Filipič v troskoku peta s 14,43 metra.

Tina Šutej je v Birminghamu preskočila 4,65 metra, kar je bilo dovolj za odlično drugo mesto. | Foto: Reuters Tina Šutej je v Birminghamu preskočila 4,65 metra, kar je bilo dovolj za odlično drugo mesto. Foto: Reuters

"Super sem zadovoljna z rezultatom na prvi tekmi v poletni seriji, ostale največje tekmice imajo za seboj že dva, tri nastope. Moram še malce dobiti občutke nazaj, ampak nastop je bil res dober," je bila zadovoljna Šutejeva, a obenem tudi malce zaskrbljena zaradi svojega zdravja.

Po uspešnem marčevskem SP v srbski prestolnici je imela precej težav. "Že tako kratko priprave je zmotila najprej okužba s covid-19 in sem morala biti teden dni doma. Ko sem se vrnila na treninge, je korona pustil posledice, hitreje sem se namreč utrudila. Sledile so še manjše poškodbe. Za povrh pa se mi je vnela še tetiva na nogi, to je sedaj največji problem," je nanizala Šutejeva,

"Super sem zadovoljna z rezultatom na prvi tekmi v poletni seriji, ostale največje tekmice imajo za seboj že dva, tri nastope." | Foto: Guliverimage "Super sem zadovoljna z rezultatom na prvi tekmi v poletni seriji, ostale največje tekmice imajo za seboj že dva, tri nastope." Foto: Guliverimage Težave s tetivo so jo spremljale že v prejšnji sezoni. "Gre za kronično vnetje. Ko smo razmišljali, zakaj se pojavlja prav na začetku poletne sezone, smo ugotovili, da bi bil lahko vzrok dotrajano zaletišče na stadionu Kladivarja v Celju, ki je zelo trdo. Kljub temu sem zelo dobro skakala danes, čeprav se možgani bolj osredotočajo na bolečino kot na sam skok. Pred zadnjo višino sem letvico le enkrat podrla, ker sem slabše vbodla palico. Bila sem sproščena in brez velikih pričakovanj," je pojasnila Šutejeva

Naslednje tekme jo čakajo 31. maja v Ostravi ter 5. in 9. junija na diamantnih ligah v Rabatu in Rimu. Na obeh bo nastopil tudi Kristjan Čeh, ki se bo pred tem naslednji teden predstavil slovenskim ljubiteljem kraljice športov na domačem Ptuju v torek in v soboto v Slovenski Bistrici. "Njegovega današnjega meta prek 71 metrov nisem videla, sem pa slišala potem napovedovalca in videla njegovo veselje. Res je izjemen," je drugi slovenski nastop in zmago Čeha pospremila Šutejeva.

Za zmago je bil danes nujen izid sezone

Šutejeva je začela na 4,30 metra in delila prvo mesto po uspešno preskočeni višini v prvem poskusu. Naslednjič je bila letvica na 4,45 metra, tudi na njej je bil dovolj prva serija za uspešen skok Ljubljančanke, ki zadnja leta živi in trenira v Celju.

Na tej višini je letvico v prvem skoku zmogla le Stefanidijeva. Četrta z lanskih OI v Tokiu je prejšnjo višino izpustila in nato delila prvo mesto s Šutejevo.

Tretja višina tekmovanja je bila deset centimetrov višja. Na 4,55 metra pa že ni bilo več olimpijske zmagovalke iz Tokia 2020. Srebrna na marčevskem dvoranskem SP v Beograd Katie Nageotte iz ZDA je namreč letvico na 4,45 metra pred tem trikrat podrla.

V konkurenci za zmago je ostala le še šesterica, nobeni si v prvem skoku ni uspelo zagotoviti nadaljevanja, še trojica pa je nato tudi že končala. Šutejeva je bila uspešna v drugem skoku na 4,55 metra, kot tudi Stefanidijeva, s katero je delila prvo mesto, ter Morrisova.

Na višini 4,65 metra je bila med preostalo trojico prva uspešna Šutejeva, sledila ji je Stefanidijeva, Morrisova pa je bila uspešna drugič. Na 4,73 metra je bila trojica v prvih dveh serijah neuspešna, v tretjem pa le Morrisova, ki je s tem zmagala ter končala tekmovanje po neuspešnih skokih na 5,01 metra.

Malaika Mihambo je v skoku v daljino v brezvetrju presegla sedem metrov. | Foto: Reuters Malaika Mihambo je v skoku v daljino v brezvetrju presegla sedem metrov. Foto: Reuters

Mihambojeva prek sedmih metrov

Olimpijska zmagovalka Malaika Mihambo iz Nemčije pa je v skoku v daljino v brezvetrju presegla sedem metrov (7,09 metra).

Kanadčan Aaron Brown je na 100 metrov zmagal, a le z 10,13 sekunde. Bila sta dva neuspešna starta, pred tretjim sta bila diskvalificirana glavni favorit Američan Trayvon Bromell in lokalni Zharnel Hughes.

Nekdanji svetovni prvak Yohan Blake z Jamajke je bil drugi (10,18). Britanka in svetovna prvakinja na 200 metrov Dina Asher-Smith je prav tako na 100 metrov zaključila na prvem mestu, z 11,11 sekunde je ugnala Jamajčanko Shericko Jackson, ki je zaostala le za stotinko.

Tudi tretje mesto na najkrajši razdalji je ostalo doma, Britanka Daryll Neita je tekla 11,14. Olimpijska zmagovalka Elaine Thompson-Herah je pred nekaj dnevi odpovedala nastop zaradi slabšega počutja.

Na 1.500 metrov je srebrna z OI in domačinka Laura Muir odprla svojo sezono in z zmago nakazala, da so njene težave s hrbtom preteklost. Svetovna prvakinja Dalilah Muhammad iz ZDA je 400 metrov ovire zanesljivo dobila s 54,54 sekunde.

Kanadčan Django Lovett je pripravil presenečenje v skoku v višino in z 2,28 metra ugnal italijanskega olimpijskega zmagovalca Gianmarca Tamberija (2,25 metra).

Naslednja diamantna liga bo prihodnjo soboto v ZDA, v mestu Eugene, kjer bo julija svetovno prvenstvo.

Preberite še:

ljubljanski maraton zmagovalci Janez Mulej Sportal Mulej ubranil naslov prvaka na 42 km, tekla tudi Lampičeva Atletska zveza Slovenije - predstavitev lige Telekom Slovenije 2022 Sportal Prihodnji torek na Ptuju začetek mednarodne atletske lige Anita Horvat Sportal Odličen tek rekordne Horvatove, olimpijski prvak se je vrnil z zmago Kristjan Čeh Sportal Kristjan Čeh poletno sezono odprl s svojim najboljšim izidom leta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin