Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2019,
23.59

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Natisni članek

Doha 2019 Dalilah Muhammad Yaime Perez Mutaz Barshim Conseslus Kipruto Steven Gardiner svetovni rekord

Petek, 4. 10. 2019, 23.59

4 leta, 6 mesecev

Atletsko SP v Dohi, 8. dan

Noro, kaj sta uprizorili Američanki. Padel je svetovni rekord! Tribune končno polne.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Dalilah Muhammad | Američanka Dalilah Muhammad pozira ob novem svetovnem rekordu v teku na 400 metrov, ki ji je prinesel naslov svetovne prvakinje. | Foto Getty Images

Američanka Dalilah Muhammad pozira ob novem svetovnem rekordu v teku na 400 metrov, ki ji je prinesel naslov svetovne prvakinje.

Foto: Getty Images

Težko pričakovani obračun finale ženskega teka na 400 metrov z ovirami na letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Katarju niti najmanj ni razočaral. V obračunu Američank Dalilah Muhammad in mlade Sydney McLaughlin je prva do naslova svetovne prvakinje prišla z novim svetovnim rekordom. Štadion v Dohi je tokrat končno poln. Za to je poskrbel domači adut Mutaz Essa Barshim, ki ni razočaral številnih rojakov. V skoku v višino je prišel do novega naslova svetovnega prvaka.

Američanka Dalilah Muhammad je po dveh srebrnih medaljah s svetovnih prvenstev in zlati medalji, ki jo je osvojila na zadnjih olimpijskih igrah, v Dohi prišla do naslova svetovne prvakinje, to pa ji je uspelo na spektakularen način. V finalu je 29-letna atletinja namreč z rezultatom 52,16 postavila nov svetovni rekord. Svoj prejšnji rekord, ki ga je odtekla konec julija letos na ameriških kvalifikacijah za odhod na svetovno prvenstvo, je popravila za štiri stotinke.

Finiš težko pričakovanega ženskega finala v teku na 400 metrov z ovirami ni razočaral. Bil je spektakularen. | Foto: Reuters Finiš težko pričakovanega ženskega finala v teku na 400 metrov z ovirami ni razočaral. Bil je spektakularen. Foto: Reuters

V finalu je po tesnem finišu prehitela osem let mlajšo rojakinjo Sydney McLaughlin, o kateri smo pisali danes, eno od najbolj nadarjenih atletinj na svetu, ki je v cilj pritekla v času 52,23 in za več kot pol sekunde popravila svoj prejšnji rekord 52,75, tako pa prišla do prve medalje s članskih tekmovanj na atletski poti, ki obeta zelo, zelo veliko.

Domači up je napolnil tribune in eksplodiral v pravem trenutku

Druga zgodba dneva je zagotovo Mutaz Essa Barshim, domači up za medaljo in edini katarski atlet, ki je že vrsto let del svetovne atletske elite in je tudi lastnik drugega najboljšega rezultata v skoku v višino vseh časov (243 centimetrov).

Mutaz Essa Barshim je napolnil tribune štadiona v Dohi in Katarju prinesel prvo zlato medaljo na tem svetovnem prvenstvu. | Foto: Getty Images Mutaz Essa Barshim je napolnil tribune štadiona v Dohi in Katarju prinesel prvo zlato medaljo na tem svetovnem prvenstvu. Foto: Getty Images

Zaradi svetovnega prvaka iz Londona so Katarci končno napolnili tribune sicer praznega štadiona Khalifa International, tako da je bilo prvenstvo v Dohi končno videti kot svetovno. Okoli njega so gradili podobo atletskega spektakla, bil je namreč prvi obraz prvenstva, a je pred vrhuncem atletskega leta 2019 kazal skrb zbujajočo podobo. Do finala svetovnega prvenstva je namreč skočil samo prek 229 centimetrov in imel šele deveti najboljši izid sezone med finalisti. Potem pa je takrat, ko je bilo najbolj pomembno, navdušil, preskočil 237 centimetrov in zmagal.

Kenijec za stotinko prehitel najstnika iz Etiopije in obranil naslov

Spektakularen je bil tudi finale moškega teka na 3000 metrov z zaprekami, v katerem je naslov iz Londona obranil Kenijec Conseslus Kipruto, ki je komaj 18-letnega Lamecha Girmo iz Etiopije prehitel za vsega pičlo stotinko, potem ko sta v zadnjih metrih najhitrejšega teka leta na svetu (8:01,35) uprizorila nepozaben finiš.

Conceslus Kiproto in Lamecha Girma sta uprizorila fantastičen finale teka na 3000 metrov z zaprekami. Za stotinko ga je dobil prvi in prišel do drugega naslova svetovnega prvaka v nizu. | Foto: Reuters Conceslus Kiproto in Lamecha Girma sta uprizorila fantastičen finale teka na 3000 metrov z zaprekami. Za stotinko ga je dobil prvi in prišel do drugega naslova svetovnega prvaka v nizu. Foto: Reuters

V metu diska sta Kubanki Yaime Perez, ki je zmagala in prišla do sploh prve medalje na največjih tekmovanjih, in Denia Caballero, prekinili vladavino hrvaške šampionke Sandre Perković, dvakratne olimpijske in dvakratne svetovne prvakinje, ki je morala priznati premoč in je pristala na tretjem mestu. Za zmago je bil dovolj 69,17 metra dolg met.

Bahamec z izjemnim tekom utišal samozavestnega Američana

V finalu moškega teka na 400 metrov smo v odsotnosti Američana Michaela Normana, ki je letos tekel 43,45, kar je četrti najboljši rezultat vseh časov, potem pa zaradi težav s poškodbo nepričakovano izpadel v polfinalu, pričakovali gladko zmago njegovega rojaka Freda Kerleya. Letos je namreč tekel 43,64, kar je bil do finala sedmi rezultat vseh časov.

Takole je Steven Gardiner z Bahamov po srebrni medalji iz leta 2017 prišel še do prvega naslova svetovnega prvaka v teku na 400 metrov. | Foto: Getty Images Takole je Steven Gardiner z Bahamov po srebrni medalji iz leta 2017 prišel še do prvega naslova svetovnega prvaka v teku na 400 metrov. Foto: Getty Images

"Jaz sem prvi človek, ki se bo spustil pod 43 sekund. Fredrick. Lee. Kerley. Zapomnite si moje besede," je govoril pred časom. Toda Frederick. Lee. Kerley tokrat ni prišel niti do zlate medalje, kaj šele do svetovnega rekorda. Finale je končal na tretjem mestu, svetovni prvak pa je z izjemnim tekom, s katerim je za skoraj pol sekunde popravil svoj osebni rekord, postal Steven Gardiner z Bahamov. Z rezultatom 43,48 je poskrbel za šesti najboljši dosežek vseh časov v svoji disciplini.

V hitri hoji na 20 kilometrov je v cilj prvi prišel Japonec Toshikazu Yamanishi, ki je s časom 1;26:34 prišel do prve medalje na največjih tekmovanjih in tako Japonski prinesel dvojno slavje v hoji. Japonska je namreč zlato osvojila tudi na 50 kilometrov in postala prva, ki ji je uspelo kaj takega po Španiji leta 1993.

Končne odločitve, 8. dan:

Moški:

400 m:
1. Steven Gardiner (Bahami) 43,48
2. Anthony Jose Zambrano (Kolumbija) 44,15
3. Fred Kerley (ZDA) 44,17

3000 m zapreke:
1. Conseslus Kipruto (Kenija) 8:01,35
2. Lamecha Girma (Etiopija) 8:01,36
3. Soufiane El Bakkali (Maroko) 8:03,76

20 km hoja:
1. Toshizaku Yamanishi (Japonska) 1;26:34
2. Vasilij Mizinov 1;26:49
3. Perseus Karlström (Švedska) 1;27:00

Skok v višino:
1. Mutaz Essa Barshim (Katar) 237 cm
2. Mihail Akimenko 235 cm
3. Ilija Ivanjuk 235 cm

Ženske:

400 m ovire:
1. Dalilah Muhammad (ZDA) 52,16 *svetovni rekord
2. Sydney McLaughlin (ZDA) 52,23
3. Rushell Clayton (Jam) 53,74

Met diska:
1. Yaime Perez (Kuba) 69,17 m
2. Denia Caballero (Kuba) 68,44
3. Sandra Perković (Hrvaška) 66,72

O letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi:

Prizorišče:

štadion Khalifa International
Sportal Največja klimatska naprava na svetu, ki bo prižgana v teh dneh

Slovenska reprezentanca:

slovenska reprezentanca za Doho 2019
Sportal Slovenija v vročem Katarju: sedem deklet in dva fanta, ki sta vskočila tik pred zdajci.

Zvezdniki:

Sportal Osmerica, ki ji bodo katarski šejki ploskali najmočneje
Ne spreglejte