Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2019,
22.08

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Natisni članek

Doha 2019 Maruša Mišmaš

Sreda, 2. 10. 2019, 22.08

4 leta, 6 mesecev

Atletsko SP v Dohi 2019, 6. dan

Podvig britanske šprinterke in še večji Poljaka, smola za šampiona z Jamajke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Maruša Mišmaš | Takole je Maruša Mišmaš nekaj časa vztrajala na čelu svoje kvalifikacijske skupine na 1500 metrov, potem pa povsem popustila in pristala pri repu. | Foto Reuters

Takole je Maruša Mišmaš nekaj časa vztrajala na čelu svoje kvalifikacijske skupine na 1500 metrov, potem pa povsem popustila in pristala pri repu.

Foto: Reuters

Maruša Mišmaš je izpadla v kvalifikacijah teka na 1.500 metrov in tako sklenila slovenske nastope na letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi. Dobili smo svetovne prvake v treh disciplinah. V ženskem šprintu na 200 metrov, moškem teku na visokih ovirah in 110 metrov z ovirami. V polfinalu teka na 400 metrov se je zgodilo veliko presenečenje. Z naskokom prvi favorit za zmago Američan Michael Norman je izpadel in v svoji skupini zasedel zadnje mesto.

Maruša Mišmaš, ki je v Katarju že uspešno nastopila v teku na 3.000 metrov z zaprekami, se uvrstila v finale in tam pristala na 12. mestu, je zdaj tekla še v teku na 1500 metrov. V svoji kvalifikacijski skupini se je lova na polfinale lotila pogumno, vmes nekaj časa celo vodila, potem pa so ji po tretjem nastopu v nekaj dneh očitno pošle vse moči. Močno je popustila in na koncu pristala na 11. mestu, prehitela je samo eno tekmovalko v svoji skupini, skupno pa pristala na 33. mestu. V cilj je pritekla v času 4:14,94, kar je precej slabše od njenega osebnega rekorda (4:06,64).

Trije finalni nastopi, uvrstili sta se tudi Martina Ratej (met kopja) in Tina Šutej (skok s palico), so torej izkupiček devetčlanske slovenske reprezentance v Dohi, zdaj pa bo tudi slovenska atletska javnost pozornost usmerila v dogajanje na svetovnem prizorišču. Do konca prvenstva nas čaka še kar nekaj zanimivih disciplin. Tudi danes bomo dobili dva nova svetovna prvaka in eno svetovno prvakinjo.

Dina Asher-Smith, lani trikrat zlata z evropskega prvenstva, je po srebru na 100 metrov prišla še do zlata v šprintu na 200 metrov. | Foto: Getty Images Dina Asher-Smith, lani trikrat zlata z evropskega prvenstva, je po srebru na 100 metrov prišla še do zlata v šprintu na 200 metrov. Foto: Getty Images

Poljak spisal zgodovino, Britanka do druge šprinterske medalje

V metu kladiva, v kateri se z zlatom ponašamo tudi Slovenci (Primož Kozmus je zmagal leta 2009 v Berlinu), je bil še četrtič v nizu najboljši na svetovnem prvenstvu Poljak Pawel Fajdek in postal prvi, ki mu je v tej disciplini uspelo kaj takega.

Svetovna prvakinja v teku na 200 metrov je postala Britanka Dina Asher-Smith, ki je z novim osebnim rekordom 21,88 premočno zmagala in prišla še do druge medalje na tem prvenstvu. Srebrna je bila na enkrat krajši šprinterski razdalji.

V šprintu na visokih ovirah (110 metrov) je zmagal 21-letni Američan Grant Holloway in prišel do prve medalje na največjih tekmovanjih. Veliko smole je imel olimpijski in svetovni prvak, Jamajčan Omar McLeod, ki je bil tudi tokrat favorit za zmago, a je na predzadnji oviri naredil napako in padel.

Michael Norman, prvi favorit teka na 400 metrov, je svoj prvi nastop na svetovnih prvenstvih presenetljivo končal v polfinalu. | Foto: Reuters Michael Norman, prvi favorit teka na 400 metrov, je svoj prvi nastop na svetovnih prvenstvih presenetljivo končal v polfinalu. Foto: Reuters

Šok v polfinalu na 400 metrov. Američan pojasnil, kaj se je zgodilo.

Danes se je zgodilo tudi veliko presenečenje. V polfinalu moškega teka na 400 metrov je namreč izpadel Michael Norman, ki je letos tekel daleč najhitrejši čas na svetu 43,45, kar je tudi četrti najboljši rezultat vseh časov. Američan, ki se je v kvalifikacijah s 45,00 z zmago v svoji skupini sprehodil v polfinale, je tam v svoji skupini zasedel zadnje mesto s časom 45,94 in presenetljivo izpadel. Glede na to, da je tekel do konca, ni bilo videti, da bi bil poškodovan, zato se je na spletu takoj pojavilo vprašanje, kaj se je zgodilo.

"Sem razočaran, ampak nisem v dobri formi. Že med sezono sem imel nekaj težav in občutek, da so bili vsi trdi treningi očitno preveč za moje telo. Začutil sem bolečino v nogi, zato nisem želel tvegati in sem popustil," je v kratkem intervjuju na nekoliko nevsakdanji način svoj spodrsljaj pojasnil 21-letni atlet, ki je v Katarju lovil prvo medaljo na največjih članskih tekmovanjih.

Končne odločitve:

Moški:

110 m ovire:
1. Grant Holloway (ZDA) 13,10
2. Sergej Šubenkov (nevtralno) 13,15
3. Pascal Martinot-Lagarde (Fra) 13,18

Met kladiva:
1. Pawel Fajdek (Pol) 80,50 m
2. Quentin Bigot (Fra) 78,19 m
3. Bence Halasz (Mad) 78,18 m

Ženske:

200 m:
1. Dina Asher-Smith (VBr) 21,88
2. Brittany Brown (ZDA) 22,22
3. Mujinga Kambundji (Švi) 22,51

O letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi:

Prizorišče:

štadion Khalifa International
Sportal Največja klimatska naprava na svetu, ki bo prižgana v teh dneh

Slovenska reprezentanca:

slovenska reprezentanca za Doho 2019
Sportal Slovenija v vročem Katarju: sedem deklet in dva fanta, ki sta vskočila tik pred zdajci.

Zvezdniki:

Sportal Osmerica, ki ji bodo katarski šejki ploskali najmočneje
Ne spreglejte