Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
20.45

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Tina Šutej Maruša Mišmaš Kristjan Čeh Kristjan Čeh AZS

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 20.45

1 leto, 5 mesecev

Atletska zveza Slovenija

Atlet leta je Čeh, med dekleti delitev nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

1

Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je v Tokiu osvojil peto mesto. | Foto Anže Malovrh/STA

Kristjan Čeh je v Tokiu osvojil peto mesto.

Foto: Anže Malovrh/STA

Atletska zveza Slovenije je na skleni prireditvi sezone podelila nagrade najboljšim atletom leta in ob stoletnici zveze predstavili knjigo Sledi odličnosti.

Tina Šutej | Foto: Reuters Tina Šutej Foto: Reuters Kristjana Čeha je Atletska zveza Slovenije (AZS) izbrala za najboljšega slovenska atleta leta 2021. Med atletinjami sta si prvo mesto z 288 točkami razdeli Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek. Slednja je bila med atletinjami prva lani pred Šutejevo, tretje mesto je letos pripadlo Neji Filipič. Čeh je bil najboljši že lani, tako kot po prejšnji sezoni pa sta mu tudi tokrat na naslednjih dveh mestih sledila Luka Janežič in Žan Rudolf.

Čeh je tudi letos slavil še v konkurenci do 23 let, med mlajšimi članicami je bila najboljša Klara Lukan. Lani je bila prireditev zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 virtualna, danes so jo pripravili v živo v Ljubljani, kjer je nagrado za najboljšega trenerja prejel Tevž Korent, med drugimi trener Mišmaš Zrimškove in Lukanove.

Dvaindvajsetletni Kristjan Čeh, ki je ta čas na pripravah v Estoniji, je bil peti na olimpijskih igrah v Tokiu v metu diska, ubranil je naslov evropskega prvaka do 23 let, postavil evropski rekord v tej kategoriji in prvič presegel magično mejo 70 m, četudi je bil večji del sezone brez trenerja.

Slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je osvojila srebrno medaljo na dvoranskem EP na Poljskem ter bila peta na OI v Tokiu. Triintridesetletnica je najboljši dosežek v svoji disciplini letos premaknila na 4,76 m. Sezono prestižne diamantne lige je končala na skupnem tretjem mestu. Mesto višje je bil Čeh.

Sedemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je bila šesta na OI na 3000 m zapreke in je v japonski prestolnici še drugič v sezoni popravila slovenski rekord, ki zdaj znaša 9:14,84. Nekaj časa je bilo videti, da se bo celo borila za bronasto olimpijsko kolajno, a ji je na koncu zmanjkalo moči.

Maruša Mišmaš Zrimšek | Foto: Anže Malovrh/STA Maruša Mišmaš Zrimšek Foto: Anže Malovrh/STA Za dolgoletno delo v atletiki je med drugimi priznanje prejel Gojko Zalokar, nekdanji direktor Timinga, ter za medijsko poročanje Slovenska tiskovna agencija. 

"Tudi letos smo izpeljali vse domače tekme, izjemno uspešni smo bili na velikih tekmah, kjer smo se po pravilu vračali z medaljami ... Po daljšem premoru smo jeseni začeli tudi s šolskimi tekmovanji," je na podelitvi priznanj povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Knjiga Sledi odličnosti ob stoletnici AZS

Atletska zveza Slovenije je izdala knjigo Sledi odličnosti, ki osvetljuje 100 let kraljice športa pri nas. Osrednje praznovanje tega jubileja je bilo lani, ko je bila osrednja slovesnost na Tivolskem gradu v Ljubljani z razstavo v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju.

Knjigo Sledi odličnosti je pospremil Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmah najuspešnejši slovenski športnik. "Kar milo se mi je storilo, ko sem knjigo prebiral in se zaustavljal na posameznih straneh, saj sem poznal številne in z njimi tudi tekmoval. Pred 65 leti sem namreč ob gimnastiki vadil tudi atletiko. Skupaj smo tkali vezi z nekdanjimi atleti Romanom Leškom, Jožetom Brodnikom in Drago Stamejčič Pokovec, veliko mlajša Brigita Bukovec, srebrna na OI na 100 m ovire, je izvirala iz gimnastičnih vrst."

Ne spreglejte