Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2024,
9.08

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

Natisni članek

rekreacija Ljubljana tek Ljubljanski maraton Primož Kobe

Nedelja, 20. 10. 2024, 9.08

3 minute

NLB 28. ljubljanski maraton

V živo: Etiopijec Molla do velike zmage na 28. ljubljanskem maratonu, Kobetu državni naslov in slovenski rekord trase #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30
Primož Kobe | Primož Kobe je na 28. ljubljanskem maratonu osvojil naslov državnega prvaka in postavil nov slovenski rekord ljubljanskega maratona.  | Foto Nebojša Tejić/STA

Primož Kobe je na 28. ljubljanskem maratonu osvojil naslov državnega prvaka in postavil nov slovenski rekord ljubljanskega maratona.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Etiopijec Tamire Getaneh Molla je s časom 2:06:29 veliki zmagovalec 28. ljubljanskega maratona, Kenijka Joyce Chepkemoi Tele pa je bila z rekordom proge 2:20:17 najhitrejša v ženski konkurenci. Z osmim mestom je državni naslov osvojil Novomeščan Primož Kobe in s časom 2:18:21 popravil najboljši slovenski dosežek na maratonih v slovenski prestolnici. Državni naslov v ženski konkurenci je osvojila Anja Fink Malenšek, ki je 42 kilometrov pretekla v času 2:39:10. V teku na deset kilometrov sta bila najhitrejša Vid Botolin (29:54) in Klara Lukan (31:49), oba sta postavila rekord proge v Ljubljani. Rekordno sta tekla tudi zmagovalca teka na 21 kilometrov Jakob Medved (1:07:16) in Liza Šajn (1:12:17), ki sta postavila slovenski rekord za mlajše člane. Šajn je svoj rekord popravila za več kot pet minut.

Prejšnji rekord teka na deset kilometrov je imel Ahmed El Mazoury iz Italije, ki je leta 2022 zmagal s 30:19, Vid Botolin pa je lani zmagal s 30:40, kar je bil doslej najboljši slovenski dosežek atletov. Drugi je bil tokrat Jan Kokalj, ki je vodil večji del teka, v zaključku pa je zaostal devet sekund za Botolinom, ki je silovito pospešil. Za slovenskima reprezentantoma je bil tretji Caleb Greenwich, ki nastopa za Bosno in Hercegovino (31:09).

Jan Kokalj in Vid Botolin | Foto: www.alesfevzer.com Jan Kokalj in Vid Botolin Foto: www.alesfevzer.com

Vid Botolin | Foto: Nebojša Tejić/STA Vid Botolin Foto: Nebojša Tejić/STA Za Klaro Lukan je bil v cilju med atletinjami velik premor, najbližja zasledovalka je bila v cilju več kot dve minute pozneje. Druga je bila Tjaša Vrtačič (34:01), tretja Klara Močnik (36:42).

"Tudi Kokalj je izvrstno tekel. Če bi bilo še nekaj tekačev dalj časa z nama, bi dosegla še boljša dosežka. Med tekom me je zmotil 'bodiček' in se nisem dobro počutil. Potem sem čakal le na cilj, ker sem vedel, da sem na krajših razdaljah boljši od Jana. Dobro sem pripravljen za krajše razdalje in lahko kako tekmo tudi na daljših dobro odtečem. V mislim pa nisem imel rekorda, le zmago," je pojasnil Botolin.

Fotogalerija z 28. ljubljanskega maratona (foto.www.alesfevzer.com, Nebojša Tejić/STA):

Fotogalerija
1
 / 17

Botolin cilja na nastop na olimpijskih igrah v Los Angelesu

Dvaindvajsetletni član celjskega Kladivarja je dejal, da je njegov glavni cilj naslednjega obdobja nastop v Los Angelesu na olimpijskih igrah, na katerih je že dvakrat tekmovala 24-letna Lukan. Ta je imela tokrat isti čas kot šesti tekač med atleti.

Klara Lukan je bila najhitrejša tekačica na desetkilometrski razdalji. | Foto: Nebojša Tejić/STA Klara Lukan je bila najhitrejša tekačica na desetkilometrski razdalji. Foto: Nebojša Tejić/STA

"V zadnjem kilometru sem se pridružila enemu izmed tekačev, prej pa sem tekla v svojem ritmu. Vzdušje ob progi je bilo kot vedno izvrstno. Manj je bilo ovinkov, proga se je nežno vzpenjala in ni bilo šokov. Proga je bila tako lepša kot lani, a še vedno ne tako dobra kot pred leti. Želim si, da bi se tista vrnila nazaj. Pogoji pa so bili super. Počasi se bom odpravila v Ugando na višinske priprave za naslednjo sezono, to je bila po vsej verjetnosti moja zadnja letošnja tekma," pa je povedala Lukan.

Ciljni prihod zmagovalca Jakoba Medveda v teku na 21 kilometrov:

Medved in Šajn najhitrejša v polmaratonu

Rekordno sta tekla tudi zmagovalca teka na 21 kilometrov Jakob Medved (1:07:16) in Liza Šajn (1:12:17), ki sta postavila slovenski rekord za mlajše člane. Šajn je svoj rekord popravila za več kot pet minut. Medved je za dve sekundi izboljšal svoj prejšnji rekord, ki ga je tekel pred dvema tednoma v Novem mestu. Drugi je bil Mitja Krevs (1:07:39), tretji pa Timotej Bečan (1:09:19).

Tudi med atletinjami so bile na prvih treh mestih Slovenke, za Lizo Šajn je bila druga Jasmina Pitamic Vojska (1:18:20), tretja pa Nuša Mali (1:22:31).

"Lani sem bila prav tako na polmaratonu tu tretja. Moj cilj je bil, da izboljšam uvrstitev in popravim rekord za mlajše članice. Vesela sem, kar mi je to uspelo. Imela sem pomoč trening partnerja Nila Kerina, za kar sem mu res zelo hvaležna. V skupini je lažje teči in to mi je bilo v dodatno spodbudo. Na začetku me je malo zeblo, sicer pa je bila idealna temperatura za tek," je bila zadovoljna Šajn.

V tej sezoni je atletinja, ki je prej tekla pretežno na stadionih, že tekla nekaj cestnih tekov. "V tem uživam, cestni teki mi res ustrezajo. V prihodnje se bom zato bolj usmerila v cestne tekme, najprej na deset kilometrov in na polmaraton, čez nekaj let pa še na maraton. Danes je bilo okrog Koseškega bajerja kar težko teči, a je bilo na progi nekaj spustov in se vse potem izenači," je dodala Šajn.

Liza Šajn je bila najhitrejša tekačica v teku na 21 kilometrov. | Foto: www.alesfevzer.com Liza Šajn je bila najhitrejša tekačica v teku na 21 kilometrov. Foto: www.alesfevzer.com

"Imel sem načrt, da se priključim najboljšim maratoncem in tečem na koncu čim bližje 1:03. Po nekaj kilometrih pa sem videl, da je bil ritem premočan, zato sem ga znižal. Prvih šest kilometrov sem bil v skupini, potem pa sem tekel sam. Krevs se mi je na koncu zelo približal, ker mi je malo zmanjkalo moči, ampak sem imel prej kar izdatno prednost," je povedal Medved.

Pred tem je bil osem let triatlonec, pred dvema letoma pa se je šele usmeril v teke in atletiko. "Šel sem na vse ali nič in že tretjič rekord za mlajše člane popravil za sekundo. Vesel sem tudi, da je vse več slovenske konkurence tudi na daljših razdaljah, da se tudi na tekmah malo dajemo in pokažemo v boju, kdo je boljši. V gorskih tekih nimam več nekih ciljev, vse bolj se usmerjam na cestne tekme. Decembra me čaka še maraton v Valencii. Potem se bom začel pripravljati na novo sezono, cilj štiriletnega obdobja pa je nastop na olimpijskih igrah v Los Angelesu," je dodal Medved.

Zadnji kilometer Primoža Kobeta:

Na kraljevski razdalji najboljša Etiopijec in Kenijka, ki je postavila nov rekord

Na kraljevski razdalji sta zmagala Etiopijec Tamire Getaneh Molla (2:06:29) in Kenijka Joyce Chepkemoi Tele, ki je z rekordom proge 2:20:17 slavila v ženski konkurenci. Z osmim mestom je državni naslov osvojil Novomeščan Primož Kobe in s časom 2:18:21 za sekundo popravil najboljši slovenski dosežek na maratonih v slovenski prestolnici. Lastnik prejšnjega rekorda je bil Roman Kejžar, ki je leta 1998 maraton pretekel v času 2:18:22. Najhitrejša Slovenka na ljubljanskem maratonu je Anja Fink Malenšek (2:39:10), ki je tako postala tudi državna prvakinja v maratonu.

Tamire Gataneh Molla | Foto: Nebojša Tejić/STA Tamire Gataneh Molla Foto: Nebojša Tejić/STA

Joyce Chepkemoi Tele | Foto: Nebojša Tejić/STA Joyce Chepkemoi Tele Foto: Nebojša Tejić/STA

Izidi:

* moški:

- 21 km:

1. Jakob Medved (Slo)             1:07:16, slo. rekord do 23 let

2. Mitja Krevs (Slo)              1:07:39

3. Timotej Bečan (Slo)            1:09:19

- 10 km:

1. Vid Botolin (Slo)              29:54, rekord proge

2. Jan Kokalj (Slo)               30:03

3. Caleb Greenwich (BiH)          31:09

* ženske:

- 21 km:

1. Liza Šajn (Slo)                1:12:17

2. Jasmina Pitamic Vojska (Slo)   1:18:20

3. Nuša Mali (Slo)                1:22:31

- 10 km:

1. Klara Lukan (Slo)              31:49, rekord proge

2. Tjašan Vrtačič (Slo)           34:01

3. Klara Močnik (Slo)             36:42

Preberite še:

Primož Kobe 25. Ljubljanski maraton
Sportal Primož Kobe: Z Ljubljano imam neporavnane načrte
Lumpi tek
Sportal Več kot osem tisoč mladih tekačev zavzelo Ljubljano
28. Lj maraton, povabljeni tekači
Sportal Povabljeni afriški asi našpičeni, pri slovenskih nekaj težav
Ljubljanski maraton 2023
Sportal Pričakujejo več kot 15 tisoč tekačev, rekordno število tujih
Ne spreglejte