Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2019,
18.25

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

met diska Kristjan Čeh Kristjan Čeh atletika

Nedelja, 10. 3. 2019, 18.25

1 leto, 3 mesece

Evropski pokal v metih

Čeh in Kranjc zmagala na Slovaškem na evropskem pokalu v metih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je navdušil v etu diska med mlajšimi člani. | Foto Atletska Zveza Slovenije

Kristjan Čeh je navdušil v etu diska med mlajšimi člani.

Foto: Atletska Zveza Slovenije

Kristjan Čeh (Ptuj) je na 19. evropskem pokalu v metih v Šamorinu na Slovaškem v metu diska osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani in z 62,90 metra postavil slovenski rekord za to kategorijo. Prav ob koncu tekmovanja je Matija Kranjc (Mass) med člani zmagal v metu kopja (76,17 m).

Kranjc je zmagal v prvi, slabši skupini po prijavljenih izidih, pozno popoldne pa so bili v drugi pogoji še nekoliko slabši in iz skupine A nihče ni presegel dosežka slovenskega rekorderja.

Veronika Domjan (Ptuje) je bila med članicami sedma v metu diska (54,68 m). Za slovenski izid dneva pa je poskrbel Čeh. Tudi slovenski članski rekord zdaj ni več daleč, 64,79 m je Igor Primc vrgel 10. septembra 1999 v Novem mestu.

Dvajsetletni Čeh, ki je visok kar 2,06 metra, sicer ni najbolje začel, 57,48 m in neveljaven met v drugi seriji sta tedaj pomenila drugo mesto, vodil je Belorus Jevgenij Bahucki (59,06 m). Čeh je nato v tretji seriji povedel s 60,20 m, nato je to daljavo ponovil, z 61,68 m pa je že v četrti seriji potrdil zlato.

Bahucki se mu je z 61,28 m in osebnim rekordom v peti seriji le približal. Vsi ostali so bili daleč od boja za zlato, saj je bron osvojil Ruslan Valitov iz Ukrajine s 55,93 m. Čeh je v peti seriji drugič ostal brez veljavnega poskusa, v zadnji pa je prišel na prag 63 metrov. To so dolžine, ki jih je v slovenski atletski zgodovini ponavljal le Igor Primc, nekdanji novomeški olimpijec, tudi v članski konkurenci pa v Šamorinu nihče ni presegel Čehove daljave.

Matija Kranjc je bil z metom 76,17 metra najboljši v metu kopja. | Foto: Sportida Matija Kranjc je bil z metom 76,17 metra najboljši v metu kopja. Foto: Sportida

Ni pričakoval, da bo šlo tako daleč

"Občutki so fantastični. Pred nastopom sem sicer pričakoval dober izid, a da bom vrgel tako daleč, tega pa res ne. Tudi začetek tekme je bil malo slabši, potem pa sem se skoncentriral, dodal hitrost in zaključek je bil fenomenalen. Predzadnji met je bil pika na i celotni seriji in sem zelo zadovoljen. Tega nisem pričakoval. Gotovo bo zdaj moja velika želja in cilj, da nastopim na svetovnem članskem prvenstvu v Dohi. Naslednje tekme bom imel konec aprila in v začetku maja in imam še nekaj časa. da se nanje pripravim," je bil zadovoljen Čeh.

Čeh je v tej sezoni že presegel 60 m, s 60,58 m 24. februarja na domačem Ptuju in 62,36 m 3. marca v Splitu. Norma za člansko svetovno prvenstvo konec septembra in v začetku oktobra je 65 m.

Mraz, veter, dež ... in nepričakovana zmaga

"Zmage res nisem pričakoval. Če bi vrgel 79 m, bi bil po mojem mnenju sicer v krogu za medalje. A sem v prvi skupini dosegel manj, tehnično nisem bil zadovoljen z meti, ker sem bolje pripravljen. Toda pogoji za nastop so bili zelo slabi, bilo je res zimsko prvenstvo, mrzlo, zelo vetrovno, na ogrevanju nas je 'opral' dež. Ob koncu druge skupine se je še stemnilo. Toda današnji nastop je glede na vse zame dokaj uspešen. V poletni sezoni si želim, da bi izboljšal osebni rekord in s tem prišel tudi do možnosti, da dosežem mednarodno normo za SP, četudi zaradi dela treniram po prilagojenem programu in manj, kot sem v preteklosti," je povedal štiriintridesetletni Kranjc.

Nastopilo je še nekaj slovenskih tekmovalcev. Nejc Pleško (Olimpija) je bil skupno 19. med člani v metu kladiva (68,75 m), v tej disciplini med članicami je bila Barbara Špiler (Brežice) tudi 19. (65,88), dve mesti nižje (21.) pa Claudia Štravs (Olimpija) s 65,39 m in osebnim rekordom.

Med mlajšimi članicami je bila Zoja Šušteršič (Mass) peta v metu kopja z osebnim rekordom 51,56 m, Hana Urankar (Kladivar Celje) 14. v metu diska (40,35 m), Tjaša Križan (Poljane Maribor) pa 16., zadnja v suvanju krogle (13,13 m).

Preberite še:

Liu Hong
Sportal Kitajka postavila svetovni rekord v hitri hoji na 50 km
Vladimir Kevo
Sportal Vodstvo AZS zadovoljno s slovenskimi predstavami na EP
Marija Šestak
Sportal Marija Šestak: Čeprav ni bilo pike na i, smo lahko zelo zadovoljni
Ne spreglejte