Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2020,
22.11

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

Agata Zupin Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Četrtek, 2. 7. 2020, 22.11

1 leto, 3 mesece

Nočni atletski miting v Železnem

Kristjan Čeh tokrat drugi: "Dvakrat je šlo čez 65 metrov, a sem prestopil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je na mitingu v Železnem v Avstriji disk zalučal 63,51 metra, kar je tokrat zadoščalo za drugo mesto. | Foto Peter Kastelic

Kristjan Čeh je na mitingu v Železnem v Avstriji disk zalučal 63,51 metra, kar je tokrat zadoščalo za drugo mesto.

Foto: Peter Kastelic

Ptujčan Kristjan Čeh je na nočnem atletskem mitingu v Železnem (Eisenstadt) na avstrijskem Gradiščanskem v metu diska zasedel drugo mesto s 63,51 m. Zmagal je domačin Lukas Weisshaidinger (64,22 m). Avstrijec je bil lani na svetovnem prvenstvu v Dohi bronast, leto prej pa tretji tudi na evropskem prvenstvu v Berlinu.

Kristjan Čeh, lanski evropski prvak do 23 let, je Weisshaidingerja ugnal pred šestimi dnevi St. Pöltnu, tokat pa je bil v dežju in vetru boljši še od enega slovitega tekmeca, tretji je bil z 58,15 m Romun Alin Alexandru Firfirica, četrti na lanskem SP.

"Dvakrat je šlo čez 65 metrov, a sem prestopil"

"Po oblačnem vremenu se je ulilo, na koncu pa je še pošteno pihalo. A to ni tako vplivalo na samo tekmo. V prvi seriji sem prestopil, mogoče sem čutil še malo posledic v sebi, ker sem v prvi seriji ogrevanja padel. V naslednjih dveh tekmovalnih serijah je steklo, sem se nekoliko približal Weisshaidingerju. Tudi v zadnjih treh poskusih nisem vrgel slabo, dvakrat je šlo čez 65 m, a sem prestopil," je pojasnil Čeh. V soboto bo na pokalnem tekmovanju v slovenski prestolnici nastopil v suvanju krogle, kar že dva meseca ni treniral, v nedeljo pa še v metu diska.

Zupinova zmagala

Agata Zupin (Velenje), druga slovenska rekorderka, je zmagala na 400 m ovire (58,74). Nika Glojnarič (Brežice) je bila šesta v kvalifikacijah na 100 m ovire (13,46), v finalu A pa je bila tudi šesta (13,48). Robert Renner (Kladivar) je v skoku s palico zmagal, a le s 4,80 m, ki jih je preskočil v svojem edinem veljavnem poskusu, saj je letvico na petih metrih, svoji drugi višini, trikrat podrl.

Kristjan Čeh
Sportal Kako zares dober je Kristjan Čeh?

Čeh v drugi in tretji seriji prek 60 metrov

Glavna disciplina mitinga, tudi za organizatorje, pa je bil met diska s tremi možmi z vrha svetovnih lestvic. Čeh je v prvi seriji ostal brez izida, povedel je Weisshaidinger z 61,51 m in je v drugi seriji še izboljšal svoj dosežek s 64,22 m. Čeh je z 60,64 m že v drugi seriji prehitel Firfirico (58,07 m), ki tudi v nadaljevanju ni presegel 60 m. Čeh je v tretji seriji po 63,51 m začel nov dvoboj z Weisshaidingerjjem.

Avstrijec je namreč v tretji seriji prestopil, v četrti in peti pa je brez izida ostal Čeh, tudi Weisshaidingerju se poskusa nista posrečila (59,05 in 60,08 m). Tretji neuspešni met Slovenca v nizu, tudi v šesti seriji po Čehovem metu niso merili daljave, je pomenil, da je tokrat zmagal osemindvajsetletni Avstrijec, tudi brez izida v zadnji seriji.

Kristjan Čeh
Sportal Še en izjemen met Kristjana Čeha, v St. Pöltnu premagal bronastega z lanskega SP

Pred dnevi v St. Pöltnu je bilo drugače

Čeh je 27. junija v St. Pöltnu z izjemno predstavo premagal Weisshaidingerja, ki je s tem na mitingih v Avstriji izgubil prvič po letu 2014. Čeh je tedaj vodil od prve serije do konca z novim izjemnim dosežkom 67,19 m, kar je rekord stadiona. Boljši doslej je bil le v Mariboru 23. junija, ko je z 68,75 m postavil nov državni rekord, kar je še vedno tretji najboljši izid na svetu v tej sezoni.

Pred njim sta le aktualni svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (70,25 m) in Jamajčan Fedrick Dacres (69,67 m), svetovni podprvak.

Agata Zupin je zmagala v zahtevnih razmerah. | Foto: Peter Kastelic/AZS Agata Zupin je zmagala v zahtevnih razmerah. Foto: Peter Kastelic/AZS

Zahtevna tekma v neurju

V Železnem je bila poleg Čeha uspešna še ena slovenska rekorderka, Zupinova je na nizkih ovirah za več kot dve sekundi ugnala Leno Pressler iz St. Pöltna (1:0,93). "To je bila zelo zahtevna tekma, zaradi vremena. Ne le, da je padal dež, ob neurju je pihal še močan veter, ki mi je preprečil tek v pravem ritmu," je dejala Zupinova, ki bo tako kot Čeh naslednjič nastopila na atletskem pokalu v Ljubljani v soboto in nedeljo.

Preberite še:

 

Ne spreglejte