Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 4. 2023,
12.16

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dobromir Karamarinov atletika

Sobota, 22. 4. 2023, 12.16

1 leto

Bolgar Karamarinov ostal predsednik Evropske atletike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Dobromir Karamarinov | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Bolgara Dobromira Karamarinova so na volilnem kongresu v Beogradu ponovno izvolili za predsednika Evropske atletike (EA). Zvezo vodi od leta 2021, zdaj jo bo do leta 2027. Dobil je 28 glasov, njegov edini tekmec, Čeh Libor Varhanik, pa 21.

Gregorjo Benčino, nekdanjega predsednika Atletske zveze Slovenije (AZS) med letoma 2013 in 2015, niso drugič izvolili za člana izvršnega odbora.

Volilo je skoraj 200 delegatov iz 49 članic EA, manjkali so predstavniki Rusije in Belorusije. Karamarinov je šesti predsednik EA, na tem položaju je bil začasno že marca 2020, ko tedanji predsednik Svein Arne Hansen, ki je umrl junija 2021, po možganski kapi ni več mogel opravljati svojih nalog.

Karamarinov se je evropski atletski družini pridružil v izvršni odbor leta 2007, od leta 2015 pa je bil podpredsednik EA. Za podpredsednici sta bili v Beogradu med petimi kandidati zaradi ženske kvote avtomatično izvoljeni Britanka Cherry Alexander in Švedinja Karin Grute Movin, v naslednjem krogu se jima je pridružil Francoz Jean Garcia. Izpadla sta Madžar Marton Gyulai in Finec Antti Pihalkoski.

Za izvršni odbor je bilo še 25 kandidatov za preostalih trinajst mest. Pet med njimi je bilo žensk, vse so za izvolitev dobile več kot 25 glasov že v prvem krogu zelo zapletenega volilnega sistema. V naslednjih treh pa so delegati izvolili še zadnjih osem članov IO. Benčina je bil med posameznimi krogi blizu uspeha.

Petdesetletni poslovnež Benčina je lastnik družbe EBS Group, pod katero sodi tudi Jelovica. Kot predsednik AZS je po manj kot treh letih predčasno odstopil 13. oktobra 2015. 11. aprila tistega leta so ga na kongresu na Bledu tudi prvič izvolili za štiri leta v vodstvo EA.

V volilnem odboru tokratne beograjske skupščine je bil tudi direktor AZS Nejc Jeraša. Tridnevna skupščina v srbski prestolnici se bo končala v nedeljo.

Preberite še:

Atletika, dvoranska, splošna
Sportal Tudi britanska atletika transspolnim ženskam prepovedala nastope
Atletika splošna
Sportal Mednarodna atletska zveza ne bo prižgala zelene luči Rusom
Raven Saunders
Sportal Olimpijska podprvakinja kršila dopinška pravila
Ne spreglejte