Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2023,
18.57

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Dino Bošnjak Vid Botolin Jakob Ingebrigtsen Femke Bol

Nedelja, 22. 10. 2023, 18.57

6 mesecev, 1 teden

Najboljša evropska atleta leta

Bol in Ingebrigtsen spet najboljša, nagrada Bošnjaku povezana s Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Vid Botolin Dino Bošnjak | Takole je Hrvat Dino Bošnjak pomagal onemoglemu Vidu Botolinu.  | Foto Peter Kastelic/AZS

Takole je Hrvat Dino Bošnjak pomagal onemoglemu Vidu Botolinu.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Nizozemka Femke Bol in Norvežan Jakob Ingebrigtsen sta bila drugo leto zapored izbrana za najboljša evropska atleta leta. Na podelitvi ob robu posveta Evropske atletike (EA) v litovskem Vilniusu je nagrado za fair play prejel Hrvat Dino Bošnjak, katerega športna poteza je povezana s slovensko reprezentanco.

Ljubljanski maraton 2023
Sportal 12 tisoč tekačic in tekačev, zmaga "maratonskega debitanta" in ženski rekord #video

Slovenska atletska reprezentanca je na ekipnem evropskem prvenstvu na stadionu Šlask pri Katovicah na Poljskem sredi junija letos osvojila četrto mesto in prvi preboj v prvo ligo zgrešila le za pol točke. Vid Botolin je zadnji dan omagal v zaključku teka na 5000 m, ta dogodek pa je prinesel veliko športno potezo Bošnjaka.

Botolina je dolgo skoraj nesel, ko ga je podpiral na poti v cilj in bil zato zadnji, a so Slovenca pozneje diskvalificirali in ni končal na 15. mestu. Na to odločitev se je slovenska ekipa pritožila, a jo je vodstvo tekmovanja zavrnilo. Botolin je po tekmi dobil infuzijo in zelo verjetno ne bi zmogel sam do cilja, tako da bi bil verjetno končni razplet v vsakem primeru enak.

Femke Bol in Jakob Ingebrigtsen sta marca najprej osvojila po dve zlati medalji na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu, nato pa sta ob številnih drugih zmagah tudi na diamantni ligi zlate medalje prinesla v domovini še s svetovnega prvenstva na prostem v Budimpešti.

Femke Bol in Jakob Ingebrigtsen sta bila še drugo leto zapored izbrana za evropska atleta leta. | Foto: Guliverimage Femke Bol in Jakob Ingebrigtsen sta bila še drugo leto zapored izbrana za evropska atleta leta. Foto: Guliverimage

Sprejeli pravilnik o zagotavljanju varnosti atletov in atletinj

V Vilniusu pa so imeli od četrtka ob udeležbi več kot 300 predstavnikov evropskih držav pred podelitvijo tudi intenzivne razprave s seminarji in delavnicami o nadaljnjem razvoju kraljice športov na stari celini. "Do konvencije smo morali sprejeti pravilnik o zagotavljanju varnosti atletov in atletinj. S tem smo zavezani, da se vsi počutijo varno, da se preprečuje različne zlorabe, tudi spolne napade in podobno," je povedal direktor Atletske zveze Slovenije Nejc Jeraša.

Analizirali so tudi SP v Budimpešti, kjer je bila Evropa, tudi Slovenija, tekmovalno tudi uspešna. Med drugim so pripravili analizo ženskega skoka s palico, kjer je bila četrta Tina Šutej. Tekma je trajala dve uri in pol, od tega je bilo le 20 odstotka časa posvečenega skokom. Vodstvo EA je, tako kot v številnih drugih primerih, nakazalo le, v katero smer bi lahko vodili posamezne spremembe.

Imeli so tudi sestanek balkanskega atletskega združenja. Slovenija je izrazila interes za izvedbo balkanskega prvenstva do 18 let naslednje leto v Mariboru, upravni odbor AZS bo sprejel odločitev o tem na naslednji seji novembra.

Preberite še:

Titus Ekiru
Sportal Kenijski maratonec dobil 10 let suspenza zaradi dopinga

 

Ne spreglejte