Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2023,
12.44

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Neja Kršinar Rok Puhar Ljubljanski maraton Volkswagen Ljubljanski maraton

Nedelja, 22. 10. 2023, 12.44

6 mesecev, 1 teden

Volkswagen 27. Ljubljanski maraton

12 tisoč tekačic in tekačev, zmaga "maratonskega debitanta" in ženski rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Ljubljanski maraton 2023 | Slabih 12 tisoč tekačic in tekačev je v nedeljo teklo na Ljubljanskem maratonu. | Foto www.alesfevzer.com

Slabih 12 tisoč tekačic in tekačev je v nedeljo teklo na Ljubljanskem maratonu.

Foto: www.alesfevzer.com

Volkswagen 27. Ljubljanski maraton je tudi tokrat poskrbel za presežke, kopico zanimivih osebnih zgodb, dočakali pa smo tudi rekord v ženski konkurenci. Zanj je poskrbela Etiopijka Zinash Gerado Senbeta, ki je rekord ljubljanskega maratona izboljšala za tri sekunde (2:21:05). Najhitrejši v moški konkurenci je bil Kenijec Edmond Kipngetich (2:06:47), ki je sploh prvič na tekmovanjih pretekel maratonsko razdaljo. Nova državna prvaka v maratonu sta postala Simon Navodnik (2:31:00) in Neja Kršinar (2:45:30), v polmaratonu pa sta slavila Primož Kobe (1:07:46) in Anja Fink (1:14:06). Na desetkilometrski razdalji je bil v moški konkurenci najboljši Vid Botolin, ki je s časom 30:40 postavil državni rekord do 23 let, v ženski konkurenci pa je bila nepremagljiva Klara Lukan (33:03).

Uživajte v podobah 27. Ljubljanskega maratona (foto: www.alesfevzer.com)

Fotogalerija
1 / 40

Pestro dogajanje se je začelo že v zgodnjih jutranjih urah, ko so se ljubitelji teka iz vseh delov Slovenije začeli zgrinjati v Ljubljano. Na startni listi jih je bilo več kot 13 tisoč, startalo pa jih je nekaj manj kot 12 tisoč (11.796), vključno z več kot štiri tisoč tekači iz kar 68 držav. 

Na daljši razdalji (21 in 42 km) so startali ob 9. uri, 20 minut pozneje so se s startne črte, ki je bila letos prestavljena na ploščad Ajdovščina, pognali še tekači na 10 kilometrov. 

Konec tedna na ljubljanskih ulicah prek 19 tisoč udeležencev

Ljubljanski maraton 2023 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Sobotnih tekov, ki so namenjeni mlajšim, tudi šolarjem, se je udeležilo 7.311 tekačev in tekačic, nedeljskih pa 11.798, tako da je ta konec tedna v Ljubljani teklo nekaj več kot 19.100 ljubiteljev teka. Številka je za dobrih pet tisoč višja kot lanska. 

Rekordno ostaja leto 2015, ko je ljubljanske ulice v dveh dneh zavzelo nekaj več kot 24.300 udeležencev.

Vid Botolin je suvereno opravil s konkurenco

Prvi je v cilj desetkilometrske razdalje pritekel Vid Botolin in s časom 30:40 postavil nov državni rekord v kategoriji do 23 let. Drugo mesto je osvojil Jakob Medved (30:54), tretje pa Jan Kokalj (31:09). 

Vid Botolin, zmagovalec v teku na 10 kilometrov. | Foto: Peter Kastelic/AZS Vid Botolin, zmagovalec v teku na 10 kilometrov. Foto: Peter Kastelic/AZS

V ženski konkurenci je na 10 kilometrov z naskokom slavila atletinja Klara Lukan (33:03), ki je sezono uradno zaključila na svetovnem prvenstvu v cestnih tekih v Rigi 1. oktobra, kjer je na pet kilometrov z državnim rekordom, 15 minut in 25 sekund, zasedla 10. mesto in bila tretja Evropejka. Drugo mesto na najkrajši razdalji je osvojila Nemka Lisa Oed (36:55), tretje pa njena rojakinja Olivia Gürth 37:35).

Kaj sta povedala zmagovalca teka na 10 kilometrov?

Klara Lukan z dopusta do zmage na deset kilometrov. | Foto: Peter Kastelic/AZS Klara Lukan z dopusta do zmage na deset kilometrov. Foto: Peter Kastelic/AZS

Klara Lukan: Moj današnji cilj je bil predvsem, da se pojavim na štartu, uživam v vzdušju, saj sem ravno z dopusta, tako da sem se šele dobro vrnila v tekaški korak. S samim nastopom sem zadovoljna, vzdušje je bilo neverjetno, vreme prav tako. Imela sem podporo ob progi in pa tudi na progi. Glede na to, da sem šele ta teden začela s tekaškim treningom, tako da je bil to super zaključek tekaškega tedna. Sprva je bil cilj bolj štart na 35 minut, tako da sem se danes kar presegla, saj si zagotovo nisem postavljala visokih pričakovanj, predvsem sem želela uživati v teku.



Video: STA

Vid Botolin: S trenerjem sva načrtovala, da v prvi polovici trase skušam nadzorovati situacijo. Zdi se mi, da so vsi tekači pogledovali proti meni, vedno kadar sem stopil za tekače, smo upočasnili tempo. Nekje na šestem oz. sedmem kilometru sem uspel narediti menjavo, z mano je ostal le Jakob Medved, ki sem se ga otresel v zadnjih 500 metrih.

Čas danes ni bil v ospredju, vem, da sem sposoben odteči pod 30 minutami, ampak je bila v prvi vrsti cilj zmaga. V Ljubljani prvič tečem v nedeljo, do zdaj sem tekel samo na šolskih tekih in sem navdušen nad navijači. Prav neverjetno je, kako glasni so navijači ob progi, kaj takega v atletiki ne doživimo pogosto.

V polmaratonu slavila Kobe in Finkova

V cilju polmaratonske razdalje (21 kilometrov) je v moški konkurenci z veliko prednostjo kot prvi pritekel Primož Kobe (1:07:46), v ženski konkurenci pa je bila najboljša Anja Fink (1:14:06), ki se veseli nove zmage na ljubljanskih ulicah. Dolenjka je na isti razdalji slavila že lani, predlani pa je bila najhitrejša slovenska zmagovalka maratona.

Kaj sta povedala zmagovalca teka na 21 km?

Primož Kobe | Foto: Peter Kastelic/AZS Primož Kobe Foto: Peter Kastelic/AZS

Primož Kobe: Tek sem pogumno začel s prvo skupino, kljub temu da sem vedel, da bo nekoliko prehitra zame. Ampak, kdor ne poskusi, ta ne ve. Zaradi hitrega začetka sem imel nekje na 12. kilometru nekaj težav in še več na 17. kilometru, kjer sem se skoraj povsem ustavil, tako da ni šlo povsem po pričakovanjih.


Video: STA

S časom sicer nisem zadovoljen, sem pa res zelo užival. Navijači ob progi so fenomenalni, razmere pa kar zahtevne. Kar nekoliko prevroče za tek je in zelo zelo vlažno. Trenutno sem ravno sredi priprav na maraton v Valencii, tako da sem nekoliko utrujen in priznam, da so mi v drugem delu proge pošle moči. Moj cilj je bil 1:05:00, mislim, da sem tega sposoben, ampak danes žal ni šlo. Zdaj me čaka štirje tedne dobrega treninga, potem pa bomo videli, kako bo šlo v Valencii."

Anja Fink  | Foto: Peter Kastelic/AZS Anja Fink Foto: Peter Kastelic/AZS

Anja Fink: Celotno progo mi je bilo super, temperatura super, navijači prav tako. Želela sem čim hitreje odteči in se ne ozirati na ostale. Današnji tek sem vzela kot dober trening za prihajajoči maraton v Valencii. S časom sem zelo zadovoljna. Glede na trenažni proces za prihajajoči maraton je to super pokazatelj pripravljenosti. Na maratonu nimam nekih časovnih ciljev, poskušala bom čim hitreje odteči. Trenutno poskušam usklajevati delo – sem zobozdravnica – in tek, kar je zelo težko, ampak se trudim, da bi iz tega maratona izvlekla čim več.

Video: STA

Edmond Kipngetich je zmagovalec letošnjega maratona. | Foto: www.alesfevzer.com Edmond Kipngetich je zmagovalec letošnjega maratona. Foto: www.alesfevzer.com

Kenijec odtekel prvi maraton in zmagal, Navodnik državni prvak

Zelo zanimivo je bilo na najdaljši razdalji. V moški konkurenci je bil najboljši Edmond Kipngetich, ki je sploh prvič tekel maraton. Kenijec je dosegel čas 2:06:47. Naslov državnega prvaka na tej razdalji je osvojil Simon Navodnik (2:31:00), ki se je v skupni razvrstiti zavihtel na odlično sedmo mesto. Za Navodnika, člana Atletskega kluba Kladivar, je to prvi naslov državnega prvaka v maratonu.

 "Zelo sem zadovoljen, po svoje nekoliko presenečen nad zmago v DP, saj nisem bil v vlogi favorita. Vlaga in vročina sta nas presenetili, veter pa zame ni bil moteč, tudi ga ni bilo veliko. Roka Puharja, ki je bil med favoriti, sem dohitel na 15. kilometru, potem pa ne vem, kaj se je dogajalo z njim. Matic Modic, bil je drugi Slovenec (a ni bil prijavljen za DP, op. STA), je najdlje zdržal z mano. Mislim, da se je vsak bolj ali manj boril s seboj in boljši je bil tisti, ki je najdlje zdržal. Osvojil sem naslov prvaka, sem zelo zadovoljen. A za naprej ta naslov ni tako pomemben, razen za motivacijo, boljši čas bi mi bil pomembnejši," je priznal Navodnik. Tudi on je bil navdušen nad navijaško podporo. "Navijači so bili super, zdi se mi, da so bili skozi celo progo lepo razporejeni. Bilo je res veliko ljudi, čeprav ko tečem, množice niti ne opazim. Takrat sem res sam s sabo."

Simon Navodnik je novi državni prvak v maratonu.  | Foto: Peter Kastelic/AZS Simon Navodnik je novi državni prvak v maratonu. Foto: Peter Kastelic/AZS

Etiopijka z novim najboljšim ženskim časom, Kršinarjeva tretja v absolutni razvrstitvi

Pod novo najboljšo žensko znamko ljubljanskega maratona se je podpisala Etiopijka Zinash Gerado Senbeta, ki je s časom 2:21:05 za tri sekunde popravila ženski rekord ljubljanskega maratona.

Zinash Gerado Senbeta je s časom 2:21:05 za tri sekunde popravila ženski rekord ljubljanskega maratona. | Foto: Peter Kastelic/AZS Zinash Gerado Senbeta je s časom 2:21:05 za tri sekunde popravila ženski rekord ljubljanskega maratona. Foto: Peter Kastelic/AZS

Na drugo mesto je z več kot šestimi minutami zaostanka pritekla njena rojakinja, Gedamu Gebiyanesh, na tretje pa Neja Kršinar (2:45:30), ki je s tem osvojila tudi naslov državne prvakinje v maratonu. Druga najhitrejša Slovenka Dominika Podobnik je ciljno črto prečkala s časom 2:57:18, tretja je bila Katarina Pišotek (3:04:05), v razvrstitvi za državno prvenstvo, pa je bron osvojila Petra Tramte (3:04:17).

"Nisem šla na vso moč, ker sem malo utrujena od svetovnega prvenstva, tako da sem si ta maraton vzela malo bolj tako. A daleč od tega, da mi je bilo lahko, sem pa odtekla tako, da mi bo ostal v lepem spominu. Verjamem, da se bom sem še vrnila. Navijaško vzdušje je bilo super," je po naslovu državne prvakinje povedala Kršinarjeva, ki na maratonu v Valencii ne bo nastopila, upa na nastop na prihodnjih olimpijskih igrah: "Norma za olimpijske igre v Parizu je zame nedosegljiva, a sem letos že nastopila na svetovnem prvenstvu prek svetovne lestvice in tako načrtujem tudi za olimpijske igre. Nekaj bo pripomogla tudi današnja zmaga." Državna prvakinja v maratonu Neja Kršinar je v absolutni konkurenci zasedla tretje mesto. | Foto: Peter Kastelic/AZS Državna prvakinja v maratonu Neja Kršinar je v absolutni konkurenci zasedla tretje mesto. Foto: Peter Kastelic/AZS

Kenijka je zgrešila traso in bila diskvalificirana

Na progi je prišlo tudi zapleta, potem ko je kenijska tekačica Valentina Chepkwemoi Mateiko zgrešila traso in zavila na 21 kilometrsko traso, potem ko je bila prijavljena na 42-kilometrski razdalji. Zaradi te napake je bila na koncu diskvalificirana.

Prispevek Planet TV:

Rezultati, 27. Ljubljanskega maratona

Moški:

- 42 km:

1. Edmond Kipngetich (Ken)              2:06:47

2. Kipkemoi Kiprono (Ken)               2:07:29

3. Gossa Ambelu Challa (Eti)            2:07:43

...

7. Simon Navodnik (Slo)                 2:31:00 (1. za DP)

8. Matic Modic (Slo)                    2:32:37

11. Luka Ljubič (Slo)                   2:35:15 (2. za DP)

12. Janez Mulej (Slo)                   2:36:35 (3. za DP)

...

- 21 km:

1. Primož Kobe (Slo)                    1:07:46

2. Timotej Bečan (Slo)                  1:09:12

3. Markus Bretterklieber (Nem)          1:09:13

- 10 km:

1. Vid Botolin (Slo)                    30:40

2. Jakob Medved (Slo)                   30:50

3. Jan Kokalj (Slo)                     31:09

Ženske:

- 42 km:

1. Senbeta Zinash Gerado (Eti)          2:21:05

2. Gedamu Gebiyanesh (Eti)              2:27:15

3. Neja Kršinar (Slo)                   2:45:30 (1. za DP)

4. Dominika Podobnik (Slo)              2:57:18 (2. za DP)

5. Katarina Pišotek (Slo)               3:04:05

6. Petra Tramte (Slo)                   3:04:17 (3. za DP)

...

- 21 km:

1. Anja Fink (Slo)                      1:14:06

2. Maruša Mišmaš Zrimšek (Slo)          1:16:18

3. Liza Šajn (Slo)                      1:17:21

- 10 km:

1. Klara Lukan (Slo)                    33:03

2. Lisa Oed (Nem)                       36:55

3. Olivia Gürth (Nem)                   37:35

Preberite še:

Sisay Lemma Kasaye
Sportal Elitni maratonci dobili številke, rekorda letos ne pričakujejo
zapora Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljanski maraton danes zapira ceste. Preverite, katere.

 

Ne spreglejte