Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
20.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump kolumna

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 20.40

6 let, 6 mesecev

Melanijina identiteta

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Ni medija, ki ne bi objavil profila prve dame Melanie Trump. Prebral sem jih kar nekaj, a mi njena podoba ni prav nič bolj jasna. Sunday Times je, na primer, zadolžil prvo damo jedkega profiliranja, Camillo Long, ki začne z njenim videzom ("dead shark's eyes", au!), a se potem izgubi v opisovanju stvari, ki jih Melania kupuje in poseduje.

Mar žena predsednika ZDA res nima identitete, so njeni opisovalci kaj spregledali ali pa le jaz pričakujem preveč?

Kako, so se začudili, pa saj je tu preživela toliko in toliko let, zakaj se ne zmeni več za nas? | Foto: Reuters Kako, so se začudili, pa saj je tu preživela toliko in toliko let, zakaj se ne zmeni več za nas? Foto: Reuters

Slovenske reakcije

Ker živim v Sloveniji, sem lahko od blizu spremljal slovenske reakcije na Trumpovo volilno zmago. Naslednji dan sem odprl Facebook in se odpravil na dolgo pregledovanje objav vseh mogočih "prijateljev" in neznancev.

Preskočimo večino, ki je zadevo vzela športno: "Zmagali smo!", "V Beli hiši smo!", "Spimo s predsednikom! (eeee!)" itd.
Bolj zanimive so lažne novice, ki so se pojavile že zjutraj. Slovenski obmejni problem s Hrvaško je urejen, seveda v dobro Slovenije po Melanijini osebni zaslugi. Čudeže je sveta Melania začela delati seveda zato, ker je Slovenka in svoje domovine ne more pozabiti.

Pričakovan je bil izbruh podjetništva, ko so ji zadnji vaški ansambli snemali hvalnice, slaščičarji po njej imenovali tortice in tako dalje. Je pa ljudstvo šokirano onemelo, ko se jim je Melania končno oglasila. A prek svoje odvetnice, ki je prepovedala komercialno uporabo njenega imena.

Kako, so se začudili, pa saj je tu preživela toliko in toliko let, zakaj se ne zmeni več za nas?

Sevnica. Kraj, kjer je mladost preživela Melania Trump.  | Foto: Matej Leskovšek Sevnica. Kraj, kjer je mladost preživela Melania Trump. Foto: Matej Leskovšek

Kri in kultura

Slovenci imajo torej o Melanijini identiteti določena pričakovanja. Prvo: Slovenka je, ker se je rodila Slovencem. To je pričakovanje pripadnosti krvi, narodu, nekaj, kar so države in narodi intenzivno vzpostavljali v 19. stoletju. Tovrstna identiteta je dosmrtna in posameznik nima izbora. Melania se je rodila v Sloveniji in v trenutku proglasa volilne zmage bi že morala teči z odra urejat slovenske lokalne zadeve.

Druga vrsta identitete je kulturna. Melania je v Sloveniji preživela prvih 18 let in slovenska kultura jo je zadosti prežela, da je postala pripadnica naroda. Gre torej za tako rekoč idejno pripadnost, ki jo sicer lahko zamenjamo, a je odnos do menjave različen glede na okolje. Američani ljubijo ljudi, ki se ponovno rodijo in tudi glasbeni zvezdniki morajo občasno po tem poseči, spomnimo se le Dylana in Madonne. V zahodni Evropi so temu manj naklonjeni, vzhodni del stare celine pa tako spremembo pojmuje kot izdajstvo.

Pred inavguracijo se je pojavljalo vprašanje, koga bo Melania povabila ... | Foto: Reuters Pred inavguracijo se je pojavljalo vprašanje, koga bo Melania povabila ... Foto: Reuters

Čevlji

Čas je tekel in Slovenci so zadržane sape čakali trenutek resnice: koga bo Melania povabila na inavguracijo? Vodilni politiki so ji pošiljali osladne čestitke, sanje so se napihovale in …

Melania je povabila svojega izdelovalca čevljev iz Bosne (vir).

Rahlega potresa, ki so ga začutili po svetu, niso povzročili tektonski premiki, marveč Slovenci, ki so kolektivno požrli gromozanski cmok. Na srečo gre za majhen narod, sicer bi planet pahnili s tečajev.


Morda vas zanima še:

Kakšnega moškega hoče Slovenka?
Zdravje je njihovo največje bogastvo
Čeferin: najbolj negativna zgodba tedna
Kdo lahko nadleguje slovenske ženske?


Melanijina identiteta

Po krvi in kulturi je čas za novo identiteto. Če v prvem primeru človek okoli sebe zbere pripadnike svojega sorodstva, plemena, naroda … in pri drugem tiste, s katerim si deli določeno idejo, je velik Melanijin doprinos sociologiji vzpostavitev potrošniške identitete – ko človek zbere okoli sebe tiste, katerih izdelke kupuje.

Proti tej identiteti se najbogatejši ljudje na svetu gibljejo že dolgo. Po svojih poslih in premikih so globalni in njihove rezidence v Londonu in Singapurju se zagotovo ne razlikujejo med seboj, lahko bi stale v kateremkoli svetovnem središču. Nekateri med njimi verjetno občutijo pripadnost krvi, drugi ideji, ampak sam način življenja jih sili v pripadnost potrošniškim artiklom.

Melania je pač prva, ki je potrošniško identiteto uradno postavila na zemljevid humanističnih znanosti.

Država v akciji

Zato je normalno, da ameriška država bosanskemu izdelovalcu čevljev ni dovolila vstopa (vir). Nagonsko so začutili, da je potrošniška identiteta povsem nasprotna državi, ki prisega na krvno, in da se morajo države, če hočejo obstati, proti njej boriti.

Tisti, ki res ne razumejo, kakšno je stanje, so Slovenci. | Foto: Reuters Tisti, ki res ne razumejo, kakšno je stanje, so Slovenci. Foto: Reuters

Žalost

Tisti, ki res ne razumejo, kakšno je stanje, so Slovenci. Župan Melanijinega rojstnega mesta in slovenski veleposlanik sta v Washingtonu pripravila zabavo s klobasami, potico in polka ansamblom ter upala, da bo Melania prišla.

Ker ni, ji bodo očitali krvno in idejno izdajstvo.

Resnica pa je v tem, da le niso ponujali izdelkov, ki bi prvo damo ZDA zanimali.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte