Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Natisni članek

rast plače dejavnost javni sektor regije povprečna plača plača denar infografika

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Povprečna plača v Sloveniji

V zadnjih treh letih povprečna plača najbolj zrasla v javni upravi

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V prvi polovici leta je glede na enako obdobje v letu 2014 povprečna bruto plača v Sloveniji najbolj zrasla v skupini dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti. Dobra novica je, da ima Slovenija po letu 2005 najmanjše razlike v povprečni plači tako med regijami kot med dejavnostmi.

Bruto plača se je na mesečni ravni povečala le v Pomurski in Posavski regiji

Juniju je bila povprečna plača v Sloveniji 1.602 evra bruto in 1.045 evrov neto. Glede na maj se je povprečna bruto plača zmanjšala za slab odstotek. Zmanjšala se je v vseh slovenskih regijah razen Posavski in Pomurski. Glede na maj se je povprečna plača najbolj zmanjšala v Zasavski in Obalno-kraški regiji.

Najvišja rast plač v letu 2016 se nadaljuje tudi v letu 2017

V letu 2016 smo imeli v Sloveniji najvišjo rast povprečne plače v zadnjih petih letih. Trend rasti se nadaljuje tudi v letu 2017. Na letni ravni, to je junija 2017 glede na junij 2016, se je povprečna bruto plača v Sloveniji povečala za dobra dva odstotka. Le nekoliko nižja je bila rast, če primerjamo podatke o povprečni plači v prvi polovici leta 2017 s podatki iz prve polovice leta 2016. Rast povprečne bruto plače v prvi polovici leta glede na enako obdobje prejšnjega leta pokaže, da je plača po letu 2005 (odkar Surs spremlja podatke o plači v evrih) rasla praktično vsako leto. Samo leta 2013 se je povprečna plača zmanjšala, in sicer za slab odstotek.

Najmanjša razlika med regijami po letu 2005

Najvišjo povprečno bruto plačo imajo v Osrednjeslovenski regiji, ki je stalnica na vrhu. Gre za edino regijo, kjer povprečna bruto plača presega 1.600 evrov in tudi povprečje za vso Slovenijo. Plača je dobrih deset odstotkov višja od plače v Gorenjski regiji, ki je druga na lestvici glede na višino povprečne plače. Med 12 regijami jih ima pet povprečno plačo nižjo od 1.500 evrov in polovica povprečno plačo med 1.500 in 1.600 evri.

V vlogi regije z najslabšo plačo so se po letu 2005 izmenjevale Pomurska, Zasavska in Primorsko-notranjska regija. V letu 2016 je bila najslabša v Primorsko-notranjski regiji, letos je v Zasavski. Razlika v povprečni bruto plači med regijami se od leta 2007 ves čas zmanjšuje in je letos najmanjša, odkar Surs beleži povprečno plačo v evrih. V regiji z najvišjo povprečno plačo je ta 23,6 odstotka višja kot v regiji z najslabšo povprečno plačo. Razlika med njima je 13 odstotnih točk manjša kot leta 2007.

 

Zadnja tri leta plača najhitreje rasla v Koroški regiji 

V prvi polovici leta glede na enako obdobje pred tremi leti je povprečna plača najbolj zrasla v Koroški regiji, kjer je rasla skoraj enkrat hitreje od povprečne rasti v Sloveniji. Med regijami z najvišjo rastjo povprečne plače sta tudi Posavska in Pomurska regija. Med prvimi tremi regijami glede na rast je Pomurska regija edina, kjer je povprečna plača manjša od 1.500 evrov.

Najmanj se je povprečna plača v prvi polovici leta 2017 glede na prvo polovico leta 2014 povečala v Zasavski regiji. V treh letih je bila rast povprečne plače v Zasavski regiji za polovico manjša kot v drugi najslabši regiji glede na rast povprečne plače.

Najmanjša razlika med dejavnostmi po letu 2005

Tudi razlika v povprečni junijski plači med različnimi dejavnostmi v Sloveniji še nikoli ni bila manjša. Junija 2017 je bila povprečna bruto plača v dejavnosti z najvišjo plačo slabih 123 odstotkov višja od plače v dejavnosti z najnižjo plačo. Junija leta 2007 je bila razlika 20 odstotnih točk višja.

Medtem ko je bila najnižja povprečna plača po letu 2005 vedno v dejavnostih v skupini druge raznovrstne poslovne dejavnosti, sta se v vodstvu menjavali dve dejavnosti. Junija je bila najvišja povprečna plača med letoma 2005 in 2010 v skupini finančne in zavarovalniške dejavnosti, od leta 2011 pa ima primat skupina dejavnosti oskrba z električni energijo, plinom in paro.

Zasavka regija se zadnja tri leta bori s Primorsko-notranjsko za regijo, z najnižjo povprečno bruto plačo v mesecu juniju. | Foto: STA , Zasavka regija se zadnja tri leta bori s Primorsko-notranjsko za regijo, z najnižjo povprečno bruto plačo v mesecu juniju. Foto: STA , Na letni ravni največji padec povprečne bruto plače v skupini dejavnosti, kjer je ta najvišja

Junija so glede na maj povprečne bruto plače najbolj zrasle v dejavnosti rudarstvo, in sicer za skoraj deset odstotkov. Mesečna rast povprečne plače v dejavnosti rudarstvo je petkrat višja od rasti povprečne plače v naslednji dejavnosti. Glede na maj je povprečna bruto plača zrasla v štirih izmed 19 skupin dejavnosti. V treh skupinah dejavnosti se je zmanjšala za dva odstotka ali več, najbolj v skupini dejavnosti promet in skladiščenje. Med temi tremi skupinami dejavnosti najdemo tudi skupino dejavnosti, v kateri je povprečna plača najvišja.

Povprečne bruto plače so na letni ravni, to je junija 2017 glede na junij 2016, padle v dveh skupinah dejavnosti. Višjo rast od povprečne je mogoče opaziti v sedmih skupinah dejavnostih, med katerimi imata dve skupini dejavnosti enkrat višjo letno rast povprečne plače od povprečja za Slovenijo. Glede na prejšnji junij se je povprečna plača najbolj zmanjšala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, torej dejavnosti, kjer so povprečne plače najvišje.

V treh letih plača najbolj zrasla v javni upravi

V prvi polovici leta se je glede na prvo polovico leta 2014 povprečna plača najbolj povečala v skupini dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne zaščite. Gre za edino skupino dejavnosti, kjer se je povprečna plača povečala za več kot deset odstotkov in hkrati za več kot enkrat več od slovenskega povprečja. V triletnem obdobju se je povprečna plača zmanjšala v dveh skupinah dejavnosti, in sicer v rudarstvu in drugih dejavnostih.

Ne spreglejte