Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
18. 3. 2015,
15.21

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance banke stroški

Sreda, 18. 3. 2015, 15.21

7 mesecev, 3 tedne

Koliko lahko prihranite pri poslovanju z banko?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do maja bo polovica bank v Sloveniji podražila plačilne storitve. Pri poslovanju na bančnem okencu je mogoče z zamenjavo banke prihraniti tudi do 177 evrov letno.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pregledala bančne cenike in ugotovila, da je oziroma še bo devet od 17 bank do maja podražilo plačilne storitve, ki jih najpogosteje uporabljajo potrošniki. Skupaj gre za 45 posameznih podražitev. Najbolj so se oziroma se še bodo podražili direktne obremenitve in trajni nalogi pri Hranilnici Lon in univerzalni plačilni nalog OCR na bančnem okencu pri Abanki.

Občutno dražje pri treh bankah, ponekod tudi ceneje Na ZPS so preverili, kako bodo podražitve vplivale na skupne, letne stroške poslovanja z bančnim računom pri tipičnem potrošniku. Ta mesečno opravi šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom.

Košarica za tipičnega potrošnika bo občutno dražja le pri treh bankah, in sicer na leto za več kot pet odstotkov.

Dobrih deset odstotkov več bodo morali tako plačevati komitenti Hranilnice Lon, za več kot pet odstotkov dražje bodo poslovali komitenti Abanke, ki poslujejo na bančnem okencu, in spletni komitenti Poštne banke.

Na drugi strani bodo v Sparkasse storitve za tiste, ki poslujejo na bančnem okencu, cenejše za 14,58 odstotka, košarica storitev pa se je malenkost pocenila tudi pri banki Unicredit, ugotavljajo na ZPS.

Negativen odziv javnosti v preteklosti je deloma zalegel Nekatere banke so kot razlog za podražitve navedle povišanje stopnje davka na finančne storitve s 6,5 na 8,5 odstotka na začetku letošnjega leta. Davek, ki so ga uvedli na začetku leta 2013, je takrat veliko bank izkoristilo kot izgovor za čezmerne podražitve svojih storitev. Očitno je takrat negativen javni odziv vsaj deloma zalegel, saj lahko tokrat pri manj bankah govorimo o pretiranih podražitvah, opažajo na ZPS.

Praktično vse banke počasi dražijo poslovanje z bančnim računom. Od začetka leta 2013 le Delavska hranilnica ni podražila storitev. Za prihranek pri poslovanju z banko mora torej vsak ukrepati sam, opozarjajo na ZPS.

Največji prihranki se obetajo komitentom, ki se bodo odločili za menjavo banke Največji prihranki se obetajo tistim, ki se bodo odločili za zamenjavo banke. "Pri poslovanju na bančnem okencu je mogoče z zamenjavo banke prihraniti tudi do 177,82 evra letno, pri poslovanju s spletno banko pa do 66,46 evra letno. V obeh kategorijah je bila po naši metodologiji najugodnejša Delavska hranilnica," poudarjajo na ZPS.

Stroške si lahko znižate tudi, če banke ne boste zamenjali, ker morda odplačujete posojilo. Če se odločite, da boste začeli poslovati s spletno banko, boste na leto v povprečju prihranili 87,40 evra ali 45 odstotkov.

Prihraniti je mogoče tudi drugače Tisti, ki ne želite ali ne morete poslovati s spletno banko, v bližini pa imate le omejeno izbiro poslovalnic različnih bank, lahko po nasvetu ZPS pretehtate med naslednjimi možnostmi, kako doseči prihranek:

- Plačilo računov z direktno obremenitvijo je občutno cenejše od plačevanja na bančnem okencu.

- Vse več trgovin, na primer Mercator in Tuš, trafike 3dva (vsi v sodelovanju z Abanko), pa bencinski servisi Petrola (v sodelovanju s Poštno banko), ponuja veliko ugodnejše plačilo položnic kot večina bank na svojih bančnih okencih. Ponekod je mogoče položnico ceneje poravnati tudi na bankomatu.

- V nekaterih mestih so skrb za potrošnike pokazale občine, ki za omejen nabor storitev, običajno gre za javne storitve in lokalna podjetja, omogočajo brezplačno plačilo položnic na mestni blagajni. - Nekatere banke komitentom ponujajo popust, če se odločijo za paket bančnih storitev. Pred odločitvijo premislite, da ne boste na koncu zaradi nakupa dodatnih storitev, ki jih ne potrebujete, plačali več. Ponekod so na voljo tudi popusti pri plačilih za upokojence.

Ne spreglejte