Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
2. 12. 2017,
15.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Natisni članek

infografika gotovina denar denarnica debetne kartice plačilne kartice kreditne kartice evroobmočje evro Evropska centralna banka bankovci

Sobota, 2. 12. 2017, 15.32

6 let, 4 mesece

Uporaba gotovine v EU19

Koliko gotovine ima v denarnici Slovenec

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Rop. Denarnica. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Povprečen Slovenec ima v denarnici osem evrov manj od povprečnega prebivalca evroobmočja (EU19). Vseeno imamo gotovino radi, saj imamo v evroobmočju Slovenci najvišji delež prebivalcev, ki več kot tisoč evrov hranijo tudi zunaj svojega bančnega računa.

Evropska centralna banka (ECB) je objavila izsledke obsežne raziskave (ki večinoma temelji na anketi) o uporabi in plačevanju z gotovino v evroobmočju (EU19) v letu 2016. Raziskava je pokazala, da kljub omejevanju oziroma celo prepovedi plačevanja z gotovino v nekaterih državah, z njo v območju evra še vedno opravimo 79 odstotkov denarnih transakcij. Vrednostno plačevanje z gotovino predstavlja 54 odstotkov vseh denarnih transakcij.

Denarnica Slovenca tanjša od prebivalca evroobmočja

Povprečno imajo Slovenci v svojih denarnicah 57 evrov, kar je osem evrov manj, kot ima v denarnici povprečen prebivalec evroobmočja. V povprečju Slovenec na teden dvigne 55 evrov gotovine, kar je pet evrov manj od prebivalca evroobmočja.

Povprečen Nemec ali prebivalec Luksemburga ima v denarnici skoraj enkrat več gotovine od Slovenca. Temu primerno imajo tudi najvišje povprečje dvignjene gotovine v enem tednu. Povprečno ima Nemec v denarnici več gotovine od prebivalca Luksemburga, a Luksemburžan tedensko dvigne višji znesek.

Po drugi strani Francozi, ki imajo v nasprotju s Slovenijo glede na EU nadpovprečen BDP na prebivalca, v svoji denarnici nosijo skoraj polovico manj gotovine od Slovenca. Najbolj prazne denarnice imajo Portugalci, ki imajo v povprečju v denarnici 29 evrov.

 

Kako radi plačujemo z gotovino

Na kraju samem, to je ob nakupu, produkt ali storitev plača 80 odstotkov Slovencev. V primerjavami s povprečjem evroobmočja šest odstotkov več Slovencev rajši opravi plačilo takoj. Z 1,3 transakcije na dan povprečen Slovenec opravi 0,1 transakcije več od povprečnega prebivalca evroobmočja.

Če plačilo z gotovino primerjamo s plačilom z debetno kartico, ugotovimo, da tri odstotne točke več Slovencev rajši uporablja debetno kartico. V državah evroobmočja je v Sloveniji najmanj takih, ki jim je vseeno, s čim plačajo. Več kot polovica se jih za način plačila odloči glede na količino gotovine, ki jo v trenutku nakupa nosijo pri sebi. Najmanj je v Sloveniji takih, ki se za način plačila odločijo na podlagi želje prodajalca.

Slovenci imamo gotovino radi tudi doma

V Sloveniji gotovino kot rezervo za slabe čase oziroma alternativno obliko varčevanja doma ali v sefu, torej zunaj bančnega računa, hrani 33 odstotkov prebivalcev. Samo v Litvi in na Slovaškem večji delež prebivalcev kot v Sloveniji gotovino hrani zunaj bančnega računa. Od "domačih rezerv" ima 60 odstotkov Slovencev manj kot 1.000 evrov in 23 več kot 1.000 evrov. V Sloveniji imamo najvišji delež prebivalcev med državami evroobmočja, ki imajo ločeno od bančnega računa več kot 1.000 evrov gotovine. Ta je kar enkrat višji od povprečja evroobmočja.

V denarnici imajo največ visoko izobraženi starejši moški 

Povprečno ima moški v svoji denarnici 20 odstotkov več gotovine od ženske. Največ v svoji denarnici nosijo ljudje v starostni skupini 65 let ali več, ki imajo pri sebi enkrat več gotovine od mladih, starih od 18 do 24 let. Razlike med skupinami glede na izobrazbo niso velike, odstopajo le študentje in prebivalci brez pridobljene izobrazbe.

Največkrat do gotovine pridemo z dvigom na bankomatu, skoraj tretjina oseb dvigne med 20 in 50 evri. Ko po gotovino stopimo do bančnega okenca, največkrat dvignemo med 200 in 500 evri.

Načini plačevanja v evroobmočju

Povprečen znesek, ki ga prebivalec evroobmočja plača z gotovino, je 12,4 evra. Z debetno kartico plačamo nakupe v višini 21 evrov. Nad 50 odstotkov prebivalcev z gotovino plača zneske pod 50 evrov, višje z drugimi plačilnimi metodami. Gotovino največ uporabljamo pri plačilu na tržnici oziroma v uličnih prodajalnah in restavracijah, barih ali kavarnah. Na načine plačila najbolj vplivata količina gotovine, ki jo imamo ob nakupu pri sebi, in višina zneska, ki ga moramo plačati.

Ne spreglejte