SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci v nogavicah hranimo med eno in dvema milijardama evrov

0,75

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Podatkov o tem, koliko denarja slovenska gospodinjstva hranijo doma v gotovini, Banka Slovenije nima, po grobi oceni pa se skupna vsota giblje od ene milijarde evrov do dveh.

To, da ima oseba doma večjo vsoto gotovine, ni sporno, smo pisali v članku o tem, kakšne omejitve država danes postavlja glede posedovanja gotovine in gotovinskega poslovanja. Na Banki Slovenije sicer pravijo, da to danes ni običajno, so pa zagotovo tudi takšni primeri.

Podatka, koliko gotovine danes hranimo Slovenci, nimajo, ocenjujejo pa, da med eno milijardo evrov in dvema. Na podlagi česa? "V državah z evrom je v obtoku približno 1.100 milijard evrov gotovine, pri čemer je ocena, da se nekje tretjina nahaja v državah zunaj evrskega območja, ena tretjina predstavlja denar kot hranilec vrednosti, torej gotovinske prihranke, približno tretjina pa se uporablja za vsakodnevne transakcije," pravijo.

"Točnih podatkov o tem, koliko denarja slovenska gospodinjstva hranijo doma v gotovini, nimamo. Po zelo grobih ocenah naj bi bilo omenjene gotovine med eno milijardo evrov in dvema." Po tej oceni bi povprečen Slovenec doma hranil med 500 in tisoč evri.


Preberite še:

Kako gotovino iz sefa pripeljati v Slovenijo


Ob koncu vsakega meseca, ko upokojencem nakažejo pokojnine, se povpraševanje po gotovini sicer poveča, a na Banki Slovenije ne vedo povedati, ali gre za "redne" transakcije ali slovenski upokojenci denar dvignejo, ker ga raje hranijo v gotovini. | Foto: Bor Slana Ob koncu vsakega meseca, ko upokojencem nakažejo pokojnine, se povpraševanje po gotovini sicer poveča, a na Banki Slovenije ne vedo povedati, ali gre za "redne" transakcije ali slovenski upokojenci denar dvignejo, ker ga raje hranijo v gotovini. Foto: Bor Slana Je varčevanje v nogavici rezervirano za upokojence?

Načeloma velja, da naj bi predvsem upokojenci še vedno bolj kot na banke prisegali na hrambo denarja doma. Ali se na dan izplačil pokojnin konec meseca ali v nekaj dneh za tem poveča količina dvigov gotovine?

"Porast povpraševanja po gotovini ob koncih meseca, ob izplačilih pokojnin, uvrščamo v sezonska nihanja, podobno kot velja na primer ob prazničnih dneh. V vrednostnem smislu se povpraševanje po gotovini v tem času poveča v povprečju med 10 in 30 milijoni evrov, te vrednost pa mesečno nihajo," pravijo na Banki Slovenije. Ne vedo pa, ali gre za "redne" transakcije ali slovenski upokojenci denar dvignejo, ker ga raje hranijo v gotovini.

Slovenci sicer veljamo za konservativne varčevalce, saj denar še vedno najraje hranimo v bankah. Skupna vsota vlog gospodinjstev trenutno presega 16 milijard evrov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin