Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
26. 9. 2018,
16.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

11

Natisni članek

kurilno olje cena nafte cena kurilnega olja infografika

Sreda, 26. 9. 2018, 16.02

5 let, 7 mesecev

Primerjava cen kurilnega olja v Sloveniji

Kje lahko letos najceneje kupite kurilno olje

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

11

Kurilno olje | Poraba kurilnega olja v Sloveniji se je v letu 2016 glede na leto 2009 zmanjšala za 59 odstotkov in na letni ravni za osem odstotkov. Cena je bila v letu 2017 za dobre štiri odstotke nižja kot v letu 2008 in za 25 odstotkov višja kot lani. | Foto Thinkstock

Poraba kurilnega olja v Sloveniji se je v letu 2016 glede na leto 2009 zmanjšala za 59 odstotkov in na letni ravni za osem odstotkov. Cena je bila v letu 2017 za dobre štiri odstotke nižja kot v letu 2008 in za 25 odstotkov višja kot lani.

Foto: Thinkstock

Primerjali smo ponudnike kurilnega olja v Sloveniji in ugotovili, da lahko pri tisoč litrih z ustrezno izbiro ponudnika privarčujete okoli 30 evrov. Z izbiro pravega ponudnika si lahko skrajšate tudi čas dobave. Za tisoč litrov boste letos odšteli okoli 200 evrov več kot pred letom dni. Slovenija je glede na višino in obdavčitev cene kurilnega olja v EU okoli desetega mesta.

Kurilno olje se kot sredstvo za ogrevanje v Sloveniji po podatkih statističnega urada (Surs) umika lesnim peletom in toplotnim črpalkam. V letu 2016 je bila poraba kurilnega olja več kot pol manjša kot v letu 2009. Leto 2010 je zadnje, v katerem se je poraba povečala, nato je padala šest zaporednih let. V letu 2016 se je glede na leto 2015 poraba kurilnega olja zmanjšala za skoraj osem odstotkov. Upad zanimanja in porabe pa ni zmanjšal cene kurilnega olja, ki se prilagaja cenam naftnih derivatom.   

Kdo ima najnižje cene?

Konkurenca med ponudniki kurilnega olja se povečuje. Primerjali smo cene devetih ponudnikov, ki kurilno olje dostavijo v Ljubljano. Pri vseh je zgodba podobna - cene kurilnega olja se začnejo spuščati pri količinah nad tisoč litri. Kot osnovo smo vzeli nakup tisoč litrov kurilnega olja z dostavo v Ljubljano.

Radiator
Novice V četrtek se bodo nekateri že zbudili s toplimi radiatorji

Cene se pri vseh ponudnikih vrtijo okoli tisoč evrov za tisoč litrov. Pri tej količini večina ponudnikov posebej računa dostavo, nekateri pa stroške dostave štejejo v popust. Razlika pri nabavi tisoč litrov med ponudniki ni prav velika, z izbiro ustreznega lahko privarčujete 30 evrov.

Najceneje tisoč litrov kurilnega olja v Ljubljano dostavi Simon Oil, ki ima edini ceno kurilnega olja pod tisoč evrov. Cena se okoli tisoč evrov giblje še pri treh ponudnikih: KGM Kalan, HUBAT in Logo. Preostali primerjani ponudniki zaračunajo tudi stroške dostave in imajo cene okoli 1.030 evrov. Podatki so podrobneje predstavljeni v spodnji infografiki. 

Časi dostave variirajo

Poleg cene kurilnega olja je pomemben čas dostave, saj nekateri ponudniki nujno dostavo zaračunajo dodatno. Čas dostave je odvisen predvsem od tega, v katerem časovnem obdobju olje naročamo, ker se kurilna sezona nevzdržno približuje, pa se časi dostave podaljšujejo. KGM Kalan je edini, ki je v telefonskem pogovoru obljubil enodnevno dostavo. Pri preostalih se roki gibljejo med tremi in deseti dnevi.

gorivo OMV
Avtomoto Gorivo se bo pocenilo. Preverite, za koliko. #infografika

Na letni ravni opazno povišanje cen

Po podatkih poročila Evropske komisije o cenah goriv je bila cena v Sloveniji sredi septembra za četrtino višja kot pred letom dni. Tako bomo za tisoč litrov kurilnega olja letos odšteli okoli dvesto evrov več. Kurilno olje se je hitreje kot v Sloveniji dražilo v devetih izmet 27 primerjanih članic EU. V Nemčiji je cena kurilnega olja zrasla za dobro tretjino, Malta pa je edina članica EU z nespremenjeno ceno.

Glede na leto 2008 so se cene v večini članic znižale. To je posledica visokih cen, ki jih je nafta dosegala pred finančno krizo. Tako je cena kurilnega olja višja kot pred desetimi leti v le petih članicah EU. Te so hkrati tudi edine članice, pri katerih se je cena bolj zvišala oziroma znižala manj kot v Sloveniji.

Avtomoto Dizelsko gorivo pozimi: zakaj ne mara nizkih temperatur in kako v hladnem jutri ogreti motor?

Slovenija glede na ceno na 11. mestu v EU

V desetih članicah EU je cena kurilnega olja višja kot v Sloveniji, na Danskem je višja za skoraj 40 odstotkov. Najcenejše je kurilno olje v Litvi, kjer dosega 70 odstotkov cene v Sloveniji. V podobnem položaju je Slovenija tudi pri višini dajatev v ceni kurilnega olja. Višje dajatve kot v Sloveniji imajo v devetih članicah EU.

Kaj bo s cenami v prihodnosti

Medij za gibanje cene goriv GlobalPetrolPrices ocenjuje, da bo cena goriv (ki se ji prilagaja tudi cena kurilnega olja) v prihodnjem letu nekoliko nižja. Cena goriv naj bi se kratkoročno nekoliko spustila na račun napovedanih večjih načrpanih količin ZDA. Predvsem povečano svetovno povpraševanje po nafti naj bi cene dvignilo za okoli 20 odstotkov do leta 2025 in okoli 30 odstotkov do leta 2030.

Cene kurilnega olja | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte