SiolNET. Avtomoto Novice
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dizelsko gorivo pozimi: zakaj ne mara nizkih temperatur in kako v hladnem jutri ogreti motor?

3,53

termometer

Zakaj je dizelsko gorivo pozimi manj odporno od bencinskega in kateri parametri vplivajo na njegovo delovanje? Kako sploh v mrzlem jutri ogreti klasični motor avtomobila?

, Dizelska goriva so v zimskih mesecih bolj ranljiva od bencinskih in so manj odporna proti nizkim temperaturam. Pojav "zmrzovanja" je povezan s sestavo goriva. Dizelska goriva so v zimskih mesecih bolj ranljiva od bencinskih in so manj odporna proti nizkim temperaturam. Pojav "zmrzovanja" je povezan s sestavo goriva. Foto: Gregor Pavšič

OMV Slovenija bo novo dizelsko gorivo v Sloveniji ponujal le tam, kjer imajo možnost postavitev lastne cene, torej ob 15 bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah OMV Slovenija bo novo dizelsko gorivo v Sloveniji ponujal le tam, kjer imajo možnost postavitev lastne cene, torej ob 15 bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah Foto: OMV Slovenija OMV Slovenija bo decembra v Slovenijo pripeljal še drugi tip dizelskega goriva, ki bo prilagojeno nižjim zimskim temperaturam in bo od klasičnega dizelskega goriva dražje za okrog deset centov na liter. Taka goriva višje kakovosti z dodatki že poznamo z bencinskih črpalk v tujini, kjer so cene goriv proste. Tudi OMV bo tako gorivo v Sloveniji ponujal le tam, kjer ima možnost postavitev lastne cene, torej ob avtocestah in hitrih cestah. Tam je država cene goriv sprostila pred enim letom.

V dizelskem gorivu nastajajo parafinski kristali

Dizelska goriva so v zimskih mesecih bolj ranljiva od bencinskih in so manj odporna proti nizkim temperaturam. Pojav "zmrzovanja" je povezan s sestavo goriva. Parafin je zelo pomemben sestavni del tega goriva, saj mu zagotavlja sposobnost samovžiga. Toda pri nizkih temperaturah se začne izločati (kristalizacija), kar je mogoče zaznati v motnosti goriva. V začetni fazi to na pretok goriva še ne vpliva, z nižanjem temperature, ko kristali presežejo velikost odprtin na filtrih, pa se že lahko pojavijo motnje in celo popolna zaustavitev pretoka. Kritična mesta pri tem so filtri, pri ponudnikih goriva pa tudi izpostavljeni deli cevovodov in rezervoarji.

Kaj je cetansko število?

Medtem ko pri bencinskih gorivih poznam oktansko število, na kakovost procesa zgorevanja dizelskega goriva vpliva tudi tako imenovano cetansko število. To označuje vnetljivost dizelskega goriva pri kompresiji. Gorivo z nizkim cetanskim številom za vžig potrebuje višjo kompresijo ali pa je zagon ob nižjih temperaturah težaven. Kakovost dizelskega goriva iz tehničnega vidika določa standard EN 590.

"Cetansko število je pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost procesa izgorevanja v motorju. Kakovost tega procesa vpliva na emisije, hrup in izkoristek energije. Splošno velja, da višje cetansko število pomeni boljši in čistejši proces izgorevanja, kar vodi v večjo zmogljivost motorja in manjšo porabo goriva. Manj je pri zagonu obremenjen tudi akumulator," razlagajo na OMV Slovenija.

Predpisano cetansko število dizelskega goriva znaša 51, pri njihovem je to število 57. Pri konkurenčnem Petrolu pravijo, da ima njihovo gorivo cetansko število "vsaj 51 in več" ter da to število ob dobavi goriva iz tujine ni vselej enako.

Zahteva filtrirnost goriva se z letnimi časi spreminja

Filtrirnost goriva se z letnimi časi spreminja in je za vsako obdobje določena s standardi za goriva. V Sloveniji imamo predpisana štiri različna obdobja, kjer se kakovost goriva razlikuje prav po nizkotemperaturnih lastnostih (letno in zimsko ter dve prehodni).

V Sloveniji je v zimskem obdobju treba skladno s standardi zagotavljati filtrirnost pri -20 stopinjah Celzija. Mejo zimske uporabnosti določa filtrirnost (Cold Filter Plugging Point - CFPP) goriva in je podana v stopinjah Celzija. Ker je to laboratorijsko izmerjen podatek, se lahko prve motnje v pretoku pojavijo tudi že kakšno stopinjo prej. Trajanje in zahteve za filtrirnost dizelskega goriva v teh obdobjih so podrobneje prikazane v spodnji tabeli.

Obdobje

Temperatura filtrirnosti (CFPP)

od 15. aprila do 30. septembra (poletno obdobje)

vsaj 0 °C

od 1. oktobra do 15. novembra (jesensko obdobje)

vsaj -10 °C

od 16. novembra do 29. februarja (zimsko obdobje)

vsaj  -20 °C

od 1. marca do 14. aprila (pomladansko obdobje)

vsaj -10 °C

Medtem ko pri bencinskem mešanico goriva in zraka vžge iskra, je pri dizelskem vžig posledica visoke temperature zaradi močno stisnjenega zraka v valju. Za štartni vžig dizelskega motorja poskrbi žarilna svečka. Medtem ko pri bencinskem mešanico goriva in zraka vžge iskra, je pri dizelskem vžig posledica visoke temperature zaradi močno stisnjenega zraka v valju. Za štartni vžig dizelskega motorja poskrbi žarilna svečka. Foto: Reuters

Dodatki lahko pomagajo, če jih v gorivo dodamo pravočasno

"V primeru napovedi ekstremno nizkih temperatur, na primer več kot 20 stopinj Celzija pod lediščem, ali ob daljšem parkiranju vozila na vremensko zelo izpostavljenih lokacijah, si lahko pomagamo tudi z uporabo ustreznega nizkotemperaturnega dodatka. Ta učinkovito preventivo zagotavlja le takrat, ko ga uporabimo pravočasno. To je takrat, ko je gorivo še bistro in se parafin še ni začel izločati," opozarjajo na Petrolu.

Pri uporabi zimskega dodatka omejitev praviloma ni, paziti moramo le, da dodatka ne "predoziramo". V tem primeru lahko ta celo poslabša zimske karakteristike goriva. Drugi dodatki (t. i. performance dodatki) so namenjeni različnim drugim izboljšavam goriva, pa tudi izboljšani zaščiti motornih delov. Pri njihovi uporabi pa moramo biti bolj pazljivi, saj jih nekateri proizvajalci motorjev celo omejujejo.

Kako v mrzlem jutru ogreti motor?

Ne glede na tip motorja z notranjim izgorevanjem, ali je torej ta bencinski ali dizelski, ga ni priporočljivo ogrevati na mestu. Takrat motor porabi precej več goriva, obenem pa takšno početje tudi ni dobro za življenjsko dobo njegovih vitalnih delov. Veliko primerneje se je z avtomobilom takoj odpeljati in paziti, da ga v prvih 10 ali 15 minutah ne obremenimo preveč. V tem času se bo motor ogrel na svojo delovno temperaturo.

Novejši motorji z notranjim izgorevanjem (neposreden vbrizg goriva) delujejo tako, da bati znotraj valja stisnejo mešanico zraka in goriva. Nastane manjša nadzorovana eksplozija, ki daje energijo za delovanje motorja. Dokler motor še ni pravilno ogret, potrebuje drugačno razmerje med gorivom in zrakom. Senzorji to zaznajo in dodajajo večjo količino goriva. To prinaša večjo porabo goriva. Dokler motor ni segret na delovno temperaturo, pa je večje tudi trenje gibljivih delov zaradi slabše učinkovitosti mazanja, povezanega s fizikalnimi lastnostmi motornega olja, na katere vpliva tudi temperatura.

"Vsekakor je pri nižjih temperaturah zagon bencinskega motorja bistveno lažji kot zagon dizelskega. Na to vpliva način vžiga zmesi v valju. Prav tako se pri nižjih temperaturah zmanjša zagonska sposobnost baterije, kar tudi vpliva na zagon in se spet bolj odraža pri vozilih na dizelski pogon," pravi Jurij Kočar, tehnični inštruktor pri AMZS.

Ko zaženemo motor avtomobila, zato ni dobro, če ga pustimo več minut teči na mestu. S takšnim dejanjem motorju bolj škodimo kot koristimo, dodaja Kočar. Motorji so namreč zasnovani tako, da morajo čim prej doseči delovno temperaturo za optimalno delovanje, česar s tem, ko motor pustimo teči v prostem teku, ne dosežemo dovolj hitro. To je sicer le eden izmed poglavitnih razlogov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin