Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
26. 9. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

ogrevanje upravniki radiator kurilna sezona

Sreda, 26. 9. 2018, 4.06

5 let, 6 mesecev

V četrtek se bodo nekateri že zbudili s toplimi radiatorji

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Radiator | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ko se temperature tri dni zapored spustijo pod 12 stopinj Celzija, so izpolnjeni pogoji za začetek kurilne sezone v večstanovanjskih zgradbah. Običajno se to zgodi oktobra, letos pa bo ta pogoj izpolnjen že ta četrtek. A radiatorji se ne bodo ogreli vsem stanovalcem hkrati. Odločitev o začetku ogrevanja je namreč prepuščena nadzornim odborom etažnih lastnikov oziroma upravnikom.

Odločitev o začetku in koncu ogrevanja je prepuščena odločitvam nadzornega odbora etažnih lastnikov, ki o tem obvesti upravljavce večstanovanjskih objektov. Če etažni lastniki nimajo določenega protokola o začetku kurilne sezone, se upravniki sami odločijo o začetku ogrevanja.

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

"Kriterij za začetek ogrevalne sezone se določi, ko se trikrat zaporedoma zvečer po 21. oziroma po 22. uri po poletnem času temperatura spusti pod 12 stopinj Celzija. Ponedeljek, torek in sreda bodo trije takšni dnevi," je pojasnil dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje. Zato se bodo nekateri stanovalci v četrtek že lahko zbudili v toplejše jutro.

Na željo etažnih lastnikov se ponekod že grejejo

V največjem upravniku v Ljubljani in njeni okolici, podjetju SPL, so nam pojasnili, da potekajo intenzivne priprave na začetek ogrevalne sezone. Ko bo temperaturni pogoj v četrtek predvidoma izpolnjen, bodo zagnali vklop vseh toplotnih postaj in kotlovnic, razen če z internimi pravilniki etažnih lastnikov ni določeno drugače. Tako so na primer do danes na željo lastnikov že zagnali ogrevanje v treh objektih s pretežno starejšimi prebivalci.

ogrevanje zima | Foto: Dodajajo, da bi se v primeru izpolnjenega pogoja za začetek ogrevanja, čemur bi sledila občutna otoplitev, obnašali racionalno in sistema ne bi zagnali.

Nekateri nadzorni odbori počakajo več kot tri dni

V Practicu, ki prav tako opravlja objekte v Ljubljani, letos še niso prejeli nobene vloge nadzornega odbora etažnih lastnikov za zagon centralnega ogrevanja. Ko jo bodo prejeli, bodo pri dobavitelju daljinskega ogrevanja naročili zagon ogrevanja. Kot so nam pojasnili, je praksa posameznih objektov različna, večinoma pa se etažni lastniki za začetek ogrevanja odločijo takrat, ko temperature pod 12 stopinj Celzija vztrajajo od sedem do deset dni. To je veliko odvisno od energetske učinkovitosti posameznih objektov, saj v dobro izoliranih objektih zunanji mraz pozneje prodre v notranjost.

Pričakovana otoplitev lahko zamakne vklop ogrevanja

Tudi v podjetju Gospodar, ki upravlja objekte v Ljubljani in njeni okolici, do zdaj še niso prejeli nobene vloge etažnih lastnikov za začetek ogrevanja. So pa vse njihove kurilnice in toplotne postaje usposobljene za delovanje ter takojšen preklop v režim ogrevanja. Pojasnjujejo, da imajo nekateri objekti protokol o začetku ogrevanja že določen, zato se ogrevanje vključi samodejno. Drugod morajo počakati na odločitev nadzornega odbora. Če ta presodi, da bo kratkotrajni ohladitvi sledila ponovna otoplitev, se za vklop ne odločijo.

Pirati, gusarji
Novice Slovenec kapitan ladje, katere posadko so ugrabili pirati #video
Energetika Celje bo v četrtek uradno začela ogrevalno sezono. V šolah in vrtcih bo toplo že v sredo, saj bo omrežje pred četrtkom v celoti ogreto. Kdaj se bo začelo ogrevanje posameznih večstanovanjskih objektov, je odvisno od dogovora etažnih lastnikov, so sporočili iz Energetike Celje. (STA)

V prihajajočih dneh bo sicer popoldne večinoma sončno, jutra pa bodo sveža in hladna, saj se bodo temperature gibale od nič do sedem stopinj Celzija. Povprečna dnevna temperatura bo 12 stopinj Celzija, ponekod celo samo deset.

Miodrag Kostić
Novice Kaj je Pahorjev kandidat za guvernerja počel na jahti srbskega tajkuna?
Ne spreglejte