Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

5

Natisni članek

Hrvaška Avstrija Velika Britanija nakup Maribor Ljubljana Pomurka obala tujci nepremičninski trg nepremičnine infografika

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

prodaja nepremičnin tujcem

Kakšne nepremičnine v Sloveniji najbolj zanimajo kupce iz tujine

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

5

Foto: Klemen Korenjak

Število nakupov nepremičnin v Sloveniji, ki jih opravijo kupci iz tujine, je v letu 2015 rastlo peto let zapored. V letu 2015 je bila rast več kot 40-odstotna, trend visoke rasti se je nadaljeval tudi v letu 2016. Med letoma 2004 in 2015 je največ kupcev prišlo iz Italije, Velike Britanije in Avstrije. Kaj jih vleče v Slovenijo?

Rast turizma med razlogi za rast prodaje

Vrh je prodaja nepremičnin tujcem doživela leta 2006. Štiri leta pozneje so tujci v Sloveniji kupili za skoraj dve tretjini manj nepremičnin. Prodaja tujcem se je v letu 2011 začela počasi vzpenjati in je bila leta 2015 s 44-odstotno rastjo najvišja po letu 2007.

Justin Young, direktor nepremičninske agencije Slovenia Estates, rast med drugim pripisuje rasti turizma: "Neposredni vpliv na naraščanje števila kupcev iz tujine v zadnjih dveh letih ima rast turizma, saj lepote Slovenije vidi vedno več oseb. Drugi vidik v dobi terorizma je varnost. Vedno več ljudi išče varne države in dobre standarde življenja. V tej kategoriji je veliko Rusov. Tudi izboljšane ekonomske razmere omogočajo več ljudem, da razmišljajo o drugem domu ali naložbi v nepremičnino."

Največ zanimanja za hiše z nekaj zemlje

Justin Young razloži, kaj najbolj zanima tuje kupce nepremičnin v Sloveniji: "Tujci v Sloveniji se v večini odločajo za nakup hiše, po možnosti z nekaj zemlje. Ni potreben velik kos zemlje, samo nekaj, kar lahko označijo za svoje. Stanovanja so za tuje kupce zanimiva predvsem v Ljubljani, najbolj v starem delu mesta."

Glavni čari so lepote in mir

"Glavni razlog za izbor Slovenije so njene naravne lepote, varnost in nizke cene. Za tujce je zanimiva lokacija, saj imajo v bližini štiri države. Veliko jih ceni tudi varnost, saj imamo v Sloveniji nizko stopnjo kriminala," razloge za nakup v Sloveniji vidi Justin Young.

 

Poleg obale priljubljena tudi Murska Sobota

Med letoma 2004 in 2015 so tujci največ kupovali na uradih v Kopru, Murski Soboti in Novi Gorici. Za nakupe na obali se je odločilo dve tretjini najštevilčnejših kupcev nepremičnin v Sloveniji, to je Italijanov. Italijanskih kupci pridejo v Slovenijo predvsem zaradi bližine, nižjih cen in bolj mirnega okolja od domačega.

Murska Sobota oziroma Pomurje je druga najbolj zaželena destinacija za tujce v Sloveniji. Po besedah Tomaža Poredoša, direktorja nepremičninske agencije Nepremičnine SV Tomaž Poredoš, se razlog skriva v ugodnih cenah in okolju: "Tujci se želijo umakniti v bolj mirno in ruralno okolje. Tu imajo možnost kmetovanja in vinogradništva. Poleg bližine raznih toplic je razlog tudi možnost vlaganja v turizem." Po njegovih besedah ima večina tujcev nepremičnino v Sloveniji kot drugi dom ali jo uporablja kot  počitniško hišo.

Največ kupcev v Pomurju prihaja iz Velike Britanije. "Kmetija je v Sloveniji za prebivalce Velike Britanije tudi več kot petkrat cenejša kot doma. Veliko se jih preseli iz majhnih stanovanj v večjo nepremičnino v Sloveniji. Britancem je všeč, ker je okolje podobno kot doma," pove Tomaž Poredoš.

Hitra dostopnost zaradi nizkocenovnih prevoznikov gre regiji na roko. "Pomurje rešuje bližina letališča v Zagrebu," komentira Tomaž Poredoš. Na koncu še doda: "Največ tujcev je pri nakupu nepremičnin v Sloveniji razočaranih nad obsežnostjo birokracije."

V Pomurju veliko kupujejo tudi Avstrijci. Glavni razlog so poleg bližine tudi dostopne cene. Tomaž Poredoš razloži: "Avstrijci v Pomurju kupujejo v glavnem kot investicijo, zaradi naložb."

"Kupci so zelo navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenije. Veliko tujcev, ki prej o Sloveniji niso veliko vedeli, je nad naravo nenavadno šokiranih oziroma navdušenih," pravi Justin Young. | Foto: Matej Leskovšek "Kupci so zelo navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenije. Veliko tujcev, ki prej o Sloveniji niso veliko vedeli, je nad naravo nenavadno šokiranih oziroma navdušenih," pravi Justin Young. Foto: Matej Leskovšek

Kaj se je dogajalo v letu 2016 in kako kaže letos?

Finančna uprava podatkov za leto 2016 še ni objavila, zato nam je mnenje o prodaji tujcem povedal direktor nepremičninske agencije Slovenia Estates Justin Young: "V letu 2016 je bilo tako več povpraševanja kot tudi več prodaje kot v letu 2015. Trend se nadaljuje, zato rast prodaje pričakujemo tudi v letu 2017."

Kje imamo še rezerve?

"V Sloveniji bi moral biti nakup nepremičnin za državljane, ki niso prebivalci EU, veliko lažji. Veliko jih tukaj vlaga v ekonomijo, potem pa se bojujejo z restriktivno birokracijo, da lahko tukaj živijo in nadaljujejo naložbe. Mislim, da bi morali imeti tuji vlagatelji samodejno pravico bivanja v državi, če bi imeli neoporečno kriminalno preteklost," vidi priložnosti za rast Justin Young.

 

Ne spreglejte