SiolNET. Posel danes Finance
8,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
prodaja nepremičnin tujcem

Kakšne nepremičnine v Sloveniji najbolj zanimajo kupce iz tujine

8,18

termometer

Foto: Klemen Korenjak

Število nakupov nepremičnin v Sloveniji, ki jih opravijo kupci iz tujine, je v letu 2015 rastlo peto let zapored. V letu 2015 je bila rast več kot 40-odstotna, trend visoke rasti se je nadaljeval tudi v letu 2016. Med letoma 2004 in 2015 je največ kupcev prišlo iz Italije, Velike Britanije in Avstrije. Kaj jih vleče v Slovenijo?

Rast turizma med razlogi za rast prodaje

Vrh je prodaja nepremičnin tujcem doživela leta 2006. Štiri leta pozneje so tujci v Sloveniji kupili za skoraj dve tretjini manj nepremičnin. Prodaja tujcem se je v letu 2011 začela počasi vzpenjati in je bila leta 2015 s 44-odstotno rastjo najvišja po letu 2007.

Justin Young, direktor nepremičninske agencije Slovenia Estates, rast med drugim pripisuje rasti turizma: "Neposredni vpliv na naraščanje števila kupcev iz tujine v zadnjih dveh letih ima rast turizma, saj lepote Slovenije vidi vedno več oseb. Drugi vidik v dobi terorizma je varnost. Vedno več ljudi išče varne države in dobre standarde življenja. V tej kategoriji je veliko Rusov. Tudi izboljšane ekonomske razmere omogočajo več ljudem, da razmišljajo o drugem domu ali naložbi v nepremičnino."

Največ zanimanja za hiše z nekaj zemlje

Justin Young razloži, kaj najbolj zanima tuje kupce nepremičnin v Sloveniji: "Tujci v Sloveniji se v večini odločajo za nakup hiše, po možnosti z nekaj zemlje. Ni potreben velik kos zemlje, samo nekaj, kar lahko označijo za svoje. Stanovanja so za tuje kupce zanimiva predvsem v Ljubljani, najbolj v starem delu mesta."

Glavni čari so lepote in mir

"Glavni razlog za izbor Slovenije so njene naravne lepote, varnost in nizke cene. Za tujce je zanimiva lokacija, saj imajo v bližini štiri države. Veliko jih ceni tudi varnost, saj imamo v Sloveniji nizko stopnjo kriminala," razloge za nakup v Sloveniji vidi Justin Young.

 

Poleg obale priljubljena tudi Murska Sobota

Med letoma 2004 in 2015 so tujci največ kupovali na uradih v Kopru, Murski Soboti in Novi Gorici. Za nakupe na obali se je odločilo dve tretjini najštevilčnejših kupcev nepremičnin v Sloveniji, to je Italijanov. Italijanskih kupci pridejo v Slovenijo predvsem zaradi bližine, nižjih cen in bolj mirnega okolja od domačega.

Murska Sobota oziroma Pomurje je druga najbolj zaželena destinacija za tujce v Sloveniji. Po besedah Tomaža Poredoša, direktorja nepremičninske agencije Nepremičnine SV Tomaž Poredoš, se razlog skriva v ugodnih cenah in okolju: "Tujci se želijo umakniti v bolj mirno in ruralno okolje. Tu imajo možnost kmetovanja in vinogradništva. Poleg bližine raznih toplic je razlog tudi možnost vlaganja v turizem." Po njegovih besedah ima večina tujcev nepremičnino v Sloveniji kot drugi dom ali jo uporablja kot  počitniško hišo.

Največ kupcev v Pomurju prihaja iz Velike Britanije. "Kmetija je v Sloveniji za prebivalce Velike Britanije tudi več kot petkrat cenejša kot doma. Veliko se jih preseli iz majhnih stanovanj v večjo nepremičnino v Sloveniji. Britancem je všeč, ker je okolje podobno kot doma," pove Tomaž Poredoš.

Hitra dostopnost zaradi nizkocenovnih prevoznikov gre regiji na roko. "Pomurje rešuje bližina letališča v Zagrebu," komentira Tomaž Poredoš. Na koncu še doda: "Največ tujcev je pri nakupu nepremičnin v Sloveniji razočaranih nad obsežnostjo birokracije."

V Pomurju veliko kupujejo tudi Avstrijci. Glavni razlog so poleg bližine tudi dostopne cene. Tomaž Poredoš razloži: "Avstrijci v Pomurju kupujejo v glavnem kot investicijo, zaradi naložb."

"Kupci so zelo navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenije. Veliko tujcev, ki prej o Sloveniji niso veliko vedeli, je nad naravo nenavadno šokiranih oziroma navdušenih," pravi Justin Young. "Kupci so zelo navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenije. Veliko tujcev, ki prej o Sloveniji niso veliko vedeli, je nad naravo nenavadno šokiranih oziroma navdušenih," pravi Justin Young. Foto: Matej Leskovšek

Kaj se je dogajalo v letu 2016 in kako kaže letos?

Finančna uprava podatkov za leto 2016 še ni objavila, zato nam je mnenje o prodaji tujcem povedal direktor nepremičninske agencije Slovenia Estates Justin Young: "V letu 2016 je bilo tako več povpraševanja kot tudi več prodaje kot v letu 2015. Trend se nadaljuje, zato rast prodaje pričakujemo tudi v letu 2017."

Kje imamo še rezerve?

"V Sloveniji bi moral biti nakup nepremičnin za državljane, ki niso prebivalci EU, veliko lažji. Veliko jih tukaj vlaga v ekonomijo, potem pa se bojujejo z restriktivno birokracijo, da lahko tukaj živijo in nadaljujejo naložbe. Mislim, da bi morali imeti tuji vlagatelji samodejno pravico bivanja v državi, če bi imeli neoporečno kriminalno preteklost," vidi priložnosti za rast Justin Young.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin