Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
1. 3. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

luksuzne nepremičnine nepremičninski trg stanovanja Ljubljana

Sreda, 1. 3. 2017, 12.10

6 let, 7 mesecev

Kaj za milijon evrov dobimo doma in kaj v tujini?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Portorož | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V Monaku si lahko za milijon evrov kupite le 18 kvadratnih metrov luksuzne nepremičnine, v Sloveniji pa dobite več kot 150 kvadratnih metrov. "Če upoštevamo kupno moč in celotno gospodarsko sliko ter število prebivalcev, se mi zdi, da je tudi trg z luksuznimi nepremičninami ustrezno razvit," meni direktor ABC nepremičnin Andrej Kuplenk.

Milijon evrov v žepu vam v različnih mestih sveta prinese različno velika stanovanja. Po analizi Financial Timesa si lahko v Cape Townu v Južni Afriki za milijon evrov kupite več kot 200 kvadratnih metrov veliko nepremičnino, medtem ko bi v Monaku dobili le 18 kvadratnih metrov. Že samo garaža stane skoraj 200 tisoč evrov, ugodnejše od stanovanja pa so celo nekatere jahte.

Najdražja London in Pariz

V Londonu boste za 200 tisoč evrov ob nakupu nepremičnine, mlajše od treh let, dobili 39 kvadratnih metrov veliko stanovanje. | Foto: Reuters V Londonu boste za 200 tisoč evrov ob nakupu nepremičnine, mlajše od treh let, dobili 39 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Foto: Reuters Po indeksu Deloitta so bila v letu 2015 stanovanja najdražja v Londonu in Parizu, najmanj pa je bilo treba odšteti v Rusiji, vendar sem ne smemo šteti Moskve.

V analizi so predstavili, kaj v določenih mestih dobiš za 200 tisoč evrov, stanovanja pa so morala biti stara manj kot tri leta (več v spodnji infografiki).

V Sloveniji je to dovolj za 188 kvadratnih metrov veliko stanovanje, kar je malenkost nad evropskim povprečjem. Za primerjavo, v Londonu bi za isto ceno dobili 39 kvadratnih metrov, v Parizu pa 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

 


Zakaj trg luksuznih nepremičnin v Sloveniji ne zaživi 


Kaj se šteje med luksuzna stanovanja?

Hiše v okolica Trnovega v Ljubljani lahko izpolnjujejo pogoje luksuzne nepremičnine. | Foto: Matej Leskovšek Hiše v okolica Trnovega v Ljubljani lahko izpolnjujejo pogoje luksuzne nepremičnine. Foto: Matej Leskovšek Uradna definicija luksuzne nepremičnine ne obstaja oziroma je različna v različnih delih sveta.

V Sloveniji je luksuz povezan z lokacijo objekta, velikostjo in opremljenostjo. Za lokaciji, ki lahko z ustrezno velikim in opremljenim objektom izpolnita pogoje za luksuz, v Ljubljani veljata Rožna dolina in Trnovo, na Obali sta to Portorož in Piran, na Gorenjskem pa Bled. V prestolnici lahko za luksuzni večstanovanjski nepremičnini označimo Vilo Urbana in Kapitelj, po napovedih investitorjev se bosta z luksuzom spogledovala tudi objekta Šumi in Kolizej.

"Luksuz je za nekoga, ki je premožnejši, čisto nekaj drugega kot na drugi strani za nekoga, ki živi v najemu. V grobem med luksuzne nepremičnine štejemo tiste, ki so vredne več kot pol milijona evrov oziroma jih za takšen znesek prodajo," je prepričan direktor ABC nepremičnin Andrej Kuplenk.

Na spletu prodajajo več kot sto stanovanj za več kot milijon evrov

Po podatkih največjega slovenskega nepremičninskega portala nepremicnine.net najdražjo hišo prodajajo v okolici Celja, in sicer za deset milijonov evrov. Površina nepremičnine obsega 900 kvadratnih metrov, zraven so tudi bazen, pristajališče in garaža za helikopter, v ceno pa je vključena še 11 tisoč kvadratnih metrov velika posest.

Skupno je več kot sto oglasov za hiše, za katere kupci pričakujejo več kot milijon evrov, največ jih je v prestolnici Ljubljani in na Obali.

Čeprav nepremičninski trg v Sloveniji okreva,  prodaja luksuznih nepremičnin zaostaja. | Foto: Thinkstock Čeprav nepremičninski trg v Sloveniji okreva, prodaja luksuznih nepremičnin zaostaja. Foto: Thinkstock

Luksuzni trg manj živ kot pred krizo

"Ponudba luksuznih nepremičnin v Sloveniji obstaja. Koliko se jih proda, pa je drugo vprašanje. Prodaja za zdaj ne sledi okrevanju nepremičninskega trga in za njim še precej zaostaja," pojasnjuje Alen Komić iz nepremičninske agencije ABC nepremičnine.

Po drugi strani je v zadnjih letih oživel srednji razred nepremičnin, ki jih prodajajo za največ 600 tisoč evrov.

Kljub velikemu povečanju števila turistov Slovenija po besedah Predraga Todića iz nepremičninske agencije Todić Luxury za milijonarje ni zanimiva, saj nima luksuzne ponudbe. Temu primerni so tudi tuji kupci nepremičnin.

Ne spreglejte