Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
16. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Natisni članek

obala Ljubljana stanovanja hiša nepremičninski trg Osebne finance Slovenija nepremičnine luksuzne nepremičnine

Četrtek, 16. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zakaj trg luksuznih nepremičnin v Sloveniji ne zaživi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Bazen | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Medtem ko je po več letih mrtvila nepremičninski trg v Sloveniji vendarle oživel, kupcev za milijonske nepremičnine ni na vidiku. Slovenski tajkuni so v težavah, tuji kupci so poniknili.

Uradne definicije luksuznih nepremičnin ne poznamo, saj jih v različnih državah oziroma delih sveta določajo različno. Medtem ko so na primer v Beogradu vse nepremičnine, vredne več kot 300 tisoč evrov, že označene kot luksuzne, je v ZDA povsem drugače.

V Sloveniji je luksuz pogojen z lokacijo objekta, velikostjo in opremljenostjo. Za lokacije, ki lahko z ustrezno velikim in opremljenim objektom izpolnijo pogoje luksuza, v Ljubljani veljata Rožna dolina in Trnovo, na Obali sta to Portorož, Piran, na Gorenjskem pa Bled. V prestolnici lahko kot luksuzne večstanovanjske nepremičnine označimo vilo Urbano in Kapitelj, po napovedih investitorjev se bosta z luksuzom spogledovala tudi bodoča objekta Šumi in Kolizej.

Nadstandard ali luksuz

Treba pa je ločiti med nadstandardom in luksuzom, opozarjajo nepremičninarji. Nadstandardne nepremičnine imajo na primer strope, ki so višji od 2,4 metra, vrata, višja od dveh metrov, imajo pametne instalacije, vgrajene kakovostnejše materiale, večje terase …

Pogled z velike terase je eden izmed pomembnih atributov luksuzne nepremičnine. | Foto: beletage.hr Pogled z velike terase je eden izmed pomembnih atributov luksuzne nepremičnine. Foto: beletage.hr Za luksuz pa se lahko pojmujejo hiše, ki imajo poleg zgoraj naštetega še stanovanjsko površino, večjo od 350 kvadratnih metrov, zemljišče, ki je večje od 500 kvadratnih metrov, in ceno nad pol milijona evrov. K temu običajno spadajo še bazen, savna, večja garaža, več kot pet spalnic, več kopalnic ter izjemen razgled. 

Za luksuzna stanovanja v večstanovanjski hiši velja, da morajo biti umeščena v primerno urejenem objektu z zagotovljenim parkiriščem, so večja od 150 kvadratnih metrov, imajo izjemen pogled, strope, višje od treh metrov, velike steklene površine ... Cene takšnih stanovanj se gibljejo okoli pol milijona evrov.

Prodaja luksuza ne sledi nepremičninskemu trgu

"Ponudba luksuznih nepremičnin v Sloveniji obstaja. Koliko se jih proda, pa je drugo vprašanje. Prodaja za zdaj ne sledi okrevanju nepremičninskega trga in za njim še precej zaostaja," pojasnjuje Alen Komić iz nepremičninske agencije ABC Nepremičnine.

"Slovenski tajkuni, ki so pred krizo kupovali razkošje, so v težavah, novi bogataši pa se ne želijo postavljati s pregrešno dragimi hišami. Denar so krvavo zaslužili, zato ga ne želijo razmetavati," pravi Predrag Todić iz podjetja Todić Luxury. | Foto: Bojan Puhek "Slovenski tajkuni, ki so pred krizo kupovali razkošje, so v težavah, novi bogataši pa se ne želijo postavljati s pregrešno dragimi hišami. Denar so krvavo zaslužili, zato ga ne želijo razmetavati," pravi Predrag Todić iz podjetja Todić Luxury. Foto: Bojan Puhek Z njim se strinja tudi Predrag Todić iz nepremičninske agencije Todić Luxury, ki ima trenutno v ponudbi 25 nepremičnin, dražjih od pol milijona, cene pa dosegajo vse do 4,5 milijona evrov. "Luksuzne objekte so pred nepremičninsko krizo kupovali predvsem ruski kupci. Za hiše na Obali so odšteli milijon ali več milijonov evrov. A teh ni več," pravi Todić.

Čeprav je slovenski nepremičninski trg izšel iz krize, to za luksuzne nepremičnine ne velja. Oživel je srednji razred, ki je pripravljen odšteti do največ 600 tisoč evrov.

"Slovenski tajkuni, ki so pred krizo kupovali luksuz, so v težavah, novi bogataši pa se ne želijo postavljati s pregrešno dragimi hišami. Denar so krvavo zaslužili, zato ga ne želijo razmetavati," pravi Todić. Raje potihoma kupijo starejšo meščansko vilo, ki jo obnovijo po svojem okusu ali pa zgradijo novo hišo zunaj mestnih središč.

Bodo Ruse zamenjali kitajski in indijski kupci?

Tradicionalni kupci luksuznih nepremičnin po Komićevih besedah prihajajo iz tujine, pred krizo so sicer kupovali tudi Slovenci. "Gre za kupce s kapitalom, ki ga morajo razpršiti po različnih panogah in državah. Ruski kupci v Sloveniji niso več toliko dejavni kot nekoč, zdaj povprašujejo po povsem običajnih nepremičninah," pravi Komić, ki v zadnjem obdobju opaža povečano povpraševanje kitajskih in indijskih kupcev.

Luksuzne objekte so pred nepremičninsko krizo kupovali predvsem ruski kupci. Za hiše na Obali so odšteli milijon evrov ali več. | Foto: Bor Slana Luksuzne objekte so pred nepremičninsko krizo kupovali predvsem ruski kupci. Za hiše na Obali so odšteli milijon evrov ali več. Foto: Bor Slana Večinoma gre za poslovneže, ki želijo denar oplemeniti ne samo na borzah, temveč tudi z vlaganjem v nepremičnine v različnih državah. Slovenija je zanje privlačna, saj imajo vse na dosegu roke, zato jih kupujejo tudi kot drugi dom. "Težava je le, da le malokdo Slovenijo pozna," doda.

Preobrata ni na vidiku

Kljub močnemu porastu turistov v Sloveniji ta po Todićevih besedah za milijonarje ni zanimiva, saj nima luksuzne ponudbe. Temu primerni so tudi tuji kupci nepremičnin. Zato razloga za preobrat ne vidi.

Kljub temu da se je število turistov v Ljubljani oziroma Sloveniji drastično povečalo, za milijonarje, ki bi bili pripravljeni za nepremičnino odšteti milijon ali več evrov, ta ni zanimiva. Nima luksuzne ponudbe, temu primerni pa so tudi tuji kupci nepremičnin. | Foto: Ana Kovač Kljub temu da se je število turistov v Ljubljani oziroma Sloveniji drastično povečalo, za milijonarje, ki bi bili pripravljeni za nepremičnino odšteti milijon ali več evrov, ta ni zanimiva. Nima luksuzne ponudbe, temu primerni pa so tudi tuji kupci nepremičnin. Foto: Ana Kovač Komić napoveduje, da bo ob nadaljevanju pozitivnih gospodarskih smernic sčasoma oživel tudi trg luksuznih nepremičnin, a naglega preobrata ne pričakuje. Opozarja, da so kupci takšnih nepremičnin specifični, zelo premišljeni in jih je malo.

"Za nakup se bodo odločili, če bo položaj v državi stabilen in bo imela potencial za rast. K temu lahko morda pripomore tudi gradnja drugega tira," je še povedal Komić.

Ne spreglejte