Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
13.36

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pokojnina skladi sklad življenjskega cikla advertorial

Torek, 15. 12. 2015, 13.36

1 dan

Kakšna je razlika med dvajsetletnico in petdesetletnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ne samo v številu gubic, ampak tudi v finančnem načrtu za pokojnino. Zakaj se mora gospa, ki se bliža upokojitvi, odločiti za drugačno vrsto varčevanja kot študentka?

Kariera dvajsetletnika je praviloma še v povojih, študij je na vrhuncu, možnosti za redni dohodek pa precej negotove. Kako o svoji prihodnosti razmišlja 25-letna Anja, ki redno opravlja obveznosti na fakulteti in občasno služi denar prek napotnice? "Rada bi čim prej končala študij in poiskala redno zaposlitev. To je moja prihodnost, kaj dlje pa ne razmišljam," iskreno pove, saj so njeni dohodki precej nestabilni. "Kakšen mesec zaslužim veliko, potem pa nekaj mesecev precej malo," o času upokojitve še ne razmišlja, saj se ji zdi to še nepredstavljivo daleč.

V 40 letih do 381 evrov višje pokojnine

Anji smo razložili, da bi morala kljub nerednim mesečnim dohodkom, izračunati, koliko denarja lahko vsak mesec privarčuje za svojo starost.

"Zakaj", nas je najprej vprašala. Matematika je pri tem jasna: prej bo začela, več bo privarčevala. Če bo hitro začela, bo lahko pri svojih naložbah tudi več tvegala, saj praksa kaže, da varčevanje v skladih z agresivno naložbeno politiko na dolgi rok ni tako tvegano. Prej bo začela z varčevanjem, več lahko tvega in si tako zagotovi višjo donosnost. Pri Modri Zavarovalnici vsem mlajšim varčevalcem priporočajo varčevanje v Dinamičnem Modrem podskladu, ki omogoča doseganje najvišjih donosov.

Kaj pa, če časa ni več veliko?

Petdesetletna Zarja ima za sabo že kar dolgo kariero, na žalost pa do zdaj ni razmišljala o tem, kako bo živela v času upokojitve. "Vedno sem odlašala, zdaj pa vidim, da moram nekako urediti svoje varčevanje, saj bi rada tudi čez dvajset let živela bolje."

Zarji pri Modri Zavarovalnici tako kot Anji priporočajo varčevanje v skladu življenjskega cikla, in sicer prek Preudarnega Modrega podsklada, ki ima bolj umirjeno naložbeno politiko in je namenjen srednji starostni skupini posameznikov, ki so za višji donos pripravljeni zmerno tvegati.

Zakaj sta se Anja in Zarja odločili za varčevanje v Modri zavarovalnici?

Modra zavarovalnica omogoča varčevanje v skladih življenjskega cikla, ki omogočajo optimalni način varčevanja v različnih življenjskih obdobjih.

Pri Modri zavarovalnici so življenjski cikel razdelili na tri obdobja, vsakemu pripada svoj varčevalni podsklad:

Dinamični Modri podsklad: Primeren je za posameznike do 50. leta starosti. Preudarni Modri podsklad: Primeren je za posameznike med 50. in 60. letom starosti. Zajamčeni Modri podsklad: Primeren za posameznike, starejše od 60 let.

V idealnih razmerah to pomeni, da posameznik, ki ob prvi zaposlitvi prične z varčevanjem za dodatno pokojnino, svoja sredstva začne plemenititi v Dinamičnem podskladu ter nato s staranjem prehaja v naslednja podsklada – najprej v Preudarnega in na koncu v Zajamčenega.

Modra zavarovalnica vas decembra obdaruje!

Modra zavarovalnica je tudi letos pripravila praznično akcijo "Brez vstopnih stroškov": novim in obstoječim strankam ob plačilu premije dodatnega pokojninskega zavarovanja ne bo potrebno plačati vstopnih stroškov.

Hkrati pa si lahko vsi varčevalci že letos zagotovite prihranek ob poračunu dohodnine za naslednje leto. Varčevanje v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja namreč zagotavlja davčno olajšavo.

Davčno olajšavo lahko uveljavljate za vplačane zneske, ki ne presegajo 5,8 odstotka vaše bruto plače oziroma največ 2.819 evrov letno.

Ne spreglejte