Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2011,
10.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ženske ženske industrija mobing

Nedelja, 11. 12. 2011, 10.07

7 let, 2 meseca

Ženske v kovinski in elektro industriji na manj plačanih delovnih mestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V panogah kovinske in elektroindustrije se ženske praviloma zaposlujejo na manj zahtevnih in manj plačanih delovnih mestih, ugotavlja komisija za ženska vprašanja pri SKEI.

Opaža tudi velik pojav mobinga, predvsem nad ženskami, in poziva sindikate k previdnosti in preverjanju vseh okoliščin pri podajanju soglasja za nočno delo žensk.

Na bolje plačanih mestih še vedno prevladujejo moški Komisija za ženska vprašanja pri Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) se je minuli teden mudila na Koroškem, kjer je predsednica komisije Mateja Gerečnik na Ravnah na Koroškem na sedežu regijske organizacije SKEI v sredo predstavila nekatere splošne ugotovitve komisije.

Komisija opaža, da imajo pri zaposlovanju na bolje plačanih delovnih mestih v panogi kovinske in elektro indutrstije, tudi umsko bolj zahtevnih delovnih mestih, še vedno prednost moški. Komisija ugotavlja tudi, da predvsem delavke v proizvodnji nimajo možnosti vključevanja v izobraževanja, da pa obstajajo primeri dobre prakse, ki bi jih želeli prenesti v več podjetij. Ugotavljajo namreč, da je veliko žensk funkcionalno nepismenih, kar se pokaže kot velika težava pri pogovorih in pogajanjih.

Na območju Koroške in jugovzhodne Slovenije razlik v plačilu med spoloma ni Na splošno obstajajo razlike v plačilu med ženskami in moškimi v gospodarstvu v prid moškim, posebnost Koroške in jugovzhodne Slovenije pri tem pa je, da te razlike ni, je dejala Gerečnikova. Na teh območjih ženske v gospodarstvu po začasnih statističnih podatkih zaslužijo več kot moški, je navedla.

V podjetjih s težkimi delovnimi pogoji se pogosto pojavlja mobing V podjetjih kovinske in elektro industrije in nasploh v podjetjih, kjer so delovni pogoji težki, komisija zaznava velik pojav mobinga. Ta se izvaja veliko več na ženskah kot na moških. V komisiji ugotavljajo tudi, da so ženske mogoče premalo izobražene na tem področju in denimo za mobing razumejo nekaj, kar to sploh ni in gre morda samo za konflikt.

Komisija si želi, da bi v podjetjih podpisali sporazume o odpravljanju nasilja na delovnem mestu in da bi delodajalci začeli priznavati in prepoznavati primere nasilja ter da bi se zaposleni v zvezi s tem ustrezno izobrazili. Kot zanimiv podatek je Gerečnikova ob tem navedla sodno prakso, ki vsa izhaja iz javnega sektorja.

Za nočno delo morajo biti zagotovljeni pogoji varnega dela Ne glede na to predsednica komisije za ženska vprašanja pri SKEI pravi, da mobing v gospodarstvu obstaja, vendar pa je zaposlene o tem strah govoriti na glas, kaj šele da bi zadevo pripeljali do sodišča. Zato v SKEI spodbujajo ustanavljanje zaupanja vrednih komisij v podjetjih in v regijah. Na Koroškem ima SKEI ustanovljen takšen organ, imenuje se odbor zaupnega svetovanja, ki ima po besedah Gerečnikove "precej dela".

Glede na zakonske omejitve in okoliščine mater samohranilk in mater šoloobveznih otrok komisija vse sindikaliste poziva, naj ne dajejo soglasja za nočno delo žensk, brez da preverijo, kaj se ženskam na nočnem delu dogaja in ali je vse v zakonskih okvirih. Za nočno delo morajo biti zagotovljeni pogoji varnega in zdravega dela, je poudarila Gerečnikova.

Ne spreglejte