Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2011,
14.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

elektrika podražitev

Nedelja, 31. 7. 2011, 14.37

7 let, 2 meseca

Vse več menjav dobaviteljev električne energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji se število menjav dobavitelja električne energije iz leta v leto povečuje.

Po napovedanih podražitvah elektrike za gospodinjstva v štirih distributerjih so k zamenjavi ponudnika pozvali tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije. Največji odliv so utrpeli v Elektru Ljubljana, ki ima sicer še vedno največji tržni delež. Največji skok je zabeležil Gen-I Elektro Ljubljana je imel lani skoraj 29-odstotni tržni delež, čeprav se je ta glede na leto 2009 znižal za tri odstotne točke. Največji skok - za šest odstotnih točk - pa je zabeležil Gen-I, ki je imel lani skoraj 20-odstotni tržni delež, je razvidno iz poročila Javne agencije RS za energijo o stanju na področju energetike v Sloveniji za leto 2010. Medtem pa večjih nihanj niso utrpeli pri Elektru Maribor (skoraj 17-odstotni tržni delež), Elektru Celje (skoraj 13 odstotkov), Elektru Primorska (dobrih 11 odstotkov) in Elektru Gorenjska (devet odstotkov).

Lani slabih 18.000 menjav dobavitelja

Med letoma 2002 in 2004 je na leto dobavitelja elektrike zamenjalo nekaj sto vseh odjemalcev (tako gospodinjstev kot poslovnih odjemalcev), nato se je število iz leta v leto povečevalo - leta 2008 jih je bilo 5211. Največji skok je bil leta 2009, ko se je število menjav povečalo za 145 odstotkov na 12.749. Lani je bilo 17.782 menjav.

Letos dobavitelja zamenjalo že 13.000 odjemalcev Kot so dodatno pojasnili na agenciji, je v prvem polletju letos dobavitelja zamenjalo že 13.110 odjemalcev, od tega je bilo 7970 menjav pri gospodinjstvih in 5140 med poslovnimi odjemalci.

Maja so namreč podražitve elektrike napovedali Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektru Celje in Elektru Primorska. Elektro Gorenjska po napovedih letos ne bo dražil cene električne energije, medtem ko Gen-I in Petrola elektrike ne bosta dražila vsaj do konca junija 2012.

Elektro Ljubljana ima okoli 265.000 gospodinjskih odjemalcev, vendar se, kot so pojasnili v družbi, "to število zaradi življenjskega cikla odjemalcev spreminja". Koliko odjemalcev so letos izgubili, niso želeli navesti, pojasnili so le, da "gre za dinamičen proces, pri katerem odjemalci prehajajo med dobavitelji in je zamenjav dobavitelja iz leta v leto več".

"Čeprav relativna deleža tako pridobljenih kot izgubljenih odjemalcev v letošnjem letu, glede na celoten portfelj odjemalcev, ki jim dobavljamo električno energijo, nista velika, saj je naša ponudba primerljiva s ponudbami ostalih dobaviteljev na trgu z električno energijo, pa je pri Elektro Ljubljana še vedno več novih odjemalcev kot tistih, ki odidejo k drugemu dobavitelju," so še poudarili.

Elektro Maribor ima okoli 185.000 gospodinjskih odjemalcev, letos pa so zabeležili za manj kot odstotek portfelja prehodov - večina odjemalcev naj bi odšla k družbama Gen-I in Petrol.

Elektro Celje letos izgubil poldrugi odstotek odjemalcev Elektro Celje z električno energijo oskrbuje več kot 140.000 gospodinjskih odjemalcev, letos pa so izgubili poldrugi odstotek vseh gospodinjstev.

Elektro Primorska je konec decembra lani elektriko dobavljala 109.165 gospodinjskim odjemalcev, do 1. julija pa so jih izgubili 1,3 odstotka, nekaj pa so jih tudi pridobili, so pojasnili v družbi.

"Trg gospodinjskih odjemalcev manj dinamičen kot trg poslovnih odjemalcev" Elektro Gorenjska pa ima okoli 72.000 gospodinjskih odjemalcev, njihov delež pa se glede na pretekla leta bistveno ne spreminja. "Prepričani smo, da je to rezultat celovite ponudbe ter našega aktivnega sodelovanja z našimi odjemalci," so poudarili in dodali, da je trg gospodinjskih odjemalcev manj dinamičen kot trg poslovnih odjemalcev.

"Svoj tržni delež ohranjamo s celovito ponudbo, ugodno ceno in aktivnim sodelovanjem z našimi odjemalci," so še poudarili v gorenjskem distributerji, ki sicer ne napoveduje podražitve elektrike. Po njihovih pojasnilih cen električne energije ne bodo spreminjali najmanj do konca letošnjega leta.

Pri Gen-I več kot 26.000 odjemalcev Kot so pojasnili pri Gen-I, imajo več kot 26.000 gospodinjskih odjemalcev (samo v maju in juniju je k družbi prišlo nekaj več kot 3400 gospodinjstev, v postopku zamenjave pa jih je še okoli 2200). Do konec aprila je k njim prišlo nekaj več kot 8000 gospodinjstev, ki so bili prej pri Elektru Ljubljana.

Sledili so nekdanji odjemalci Elektra Gorenjska (skoraj 3600), Elektro Maribor (skoraj 3300), Elektro Celje (skoraj 3200) in Elektro Gorenjska (skoraj 2500).

V Gen-I približno 823 novih odjemalcev na mesec Če v Gen-I število strank, ki so k njim prišle do konca aprila, delijo s številom mesecev, kar dobavljajo elektriko gospodinjstvom (25 mesecev), to pomeni, da je k njim prišlo povprečno 823 novih odjemalcev na mesec. V dveh mesecih po napovedih podražitev (maja in junija) se je povprečje dvignilo na 1714 na mesec, zanimanje pa se je po pojasnilih družbe umirilo šele po 15. juliju.

V Petrolu okoli 8000 gospodinjskih odjemalcev V Petrolu imajo trenutno okoli 8000 gospodinjskih odjemalcev, v zadnjem času pa je k njim prišlo več odjemalcev, ki prihajajo z vseh delov Slovenije, pa so pojasnili v Petrolu.

Ne spreglejte