Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

7

Natisni članek

Boštjan Jazbec Banka Slovenije ministrstvo za finance

Četrtek, 24. 8. 2017, 13.47

6 let, 6 mesecev

Vladni ne guvernerju Jazbecu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

7

Boštjan Jazbec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je z današnje dopisne seje umaknila predlog za odločanje o soglasju h kandidaturi Boštjana Jazbeca za predsednika odbora guvernerjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, najvišjega odločevalskega organa obeh mednarodnih insituticij.

Po naših informacijah so umik predloga zahtevali ministri iz vrst Socialnih demokratov (SD). SD je bila proti zaradi policijsko-tožilske preiskave o vlogi Boštjana Jazbeca v sanaciji bank iz leta 2013.

Na Jazbečevo kandidaturo se je danes ostro odzval tudi državni svetnik in sekretar sindikata finančnih organizacij Slovenije Drago Ščernjavič. Po njegovih besedah naj se najprej razčisti Jazbečeva vloga in odgovornost v sanaciji bank "in s tem dvigne moralno-etične standarde" pri odločanju o kandidaturi.

Predlog je pripravilo ministrstvo za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, in očitno spet ni bil usklajen s koalicijskimi partnerji.

Informacijo o kandidaturi Boštjana Jazbeca smo na Siol.net prvi razkrili včeraj zvečer. 

Naj poudarimo, da ne gre za novo službo guvernerja, kot so napačno poročali nekateri mediji.

Banka Slovenije | Foto: Odbor guvernerjev je najvišji odločevalski organ IMF in Svetovne banke, dveh mednarodnih finančnih institucij, ki imata sedež v Washingtonu. Praviloma se sestaja do dvakrat letno, pristojen pa je tudi za imenovanje izvršnih direktorjev. Trenutno ga vodi guverner centralne banke iz Jordanije. V letu 2018 bo za predsedovanje na vrsti izbrana država iz Evrope.

Uradno sicer odboru predseduje država članica, ne posameznik. Na ministrstvu so tako predlog utemeljili s pojasnilom, da "bi bila uspešna kandidatura z vidika ugleda in prepoznavnosti države v mednarodnih finančnih institucijah koristna za Republiko Slovenijo".

Išče podporo države, ta zaradi njega pred Evropsko komisijo

Evropska komisija se je aprila odločila Sloveniji poslati prvi opomin v okviru postopka ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje zaradi lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije, v okviru katere so zaplenili tudi dokumente Evropske centralne banke (ECB). Odločitev je objavljena v registru o postopkih zaradi kršenja evropske zakonodaje.

Vlada je julija odgovorila Evropski komisiji glede lanskih kriminalističnih preiskav. Njeno stališče je, da ni kršila prava Evropske unije.

Ustavno sodišče pa še vedno odloča o pritožbi Evropske centralne banke (ECB), ki se je tako kot Banka Slovenije pritožila zoper odredbo o preiskavi viceguvernerjev in Banke Slovenije. Tudi zato je nenavadno, da je Jazbec iskal podporo iste države, ki se je zaradi njega znašla v postopku pred Evropsko komisijo.

Ne spreglejte