Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2017,
22.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

4

Natisni članek

IMF Boštjan Jazbec

Sreda, 23. 8. 2017, 22.35

6 let, 7 mesecev

Guverner Jazbec želi v IMF, kaj bo rekla vlada?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

4

Boštjan Jazbec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada naj bi še danes na dopisni seji obravnavala predlog o soglasju h kandidaturi Boštjana Jazbeca, guvernerja Banke Slovenije, za predsednika odbora guvernerjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, najvišjega odločevalskega organa obeh mednarodnih finančnih institucij.

To informacijo je včeraj za Siol.net potrdilo več virov. Predlog je pripravilo ministrstvo za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, za zdaj pa ni jasno, ali in v kolikšni meri je usklajen s koalicijskimi partnerji. Sploh ob dejstvu, da je Jazbec v kriminalistični preiskavi zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank.

Kot je znano, je bil IMF ob Evropski komisiji in Evropski centralni banki ena od treh institucij tako imenovane trojke, ki je leta 2013 grozila s prihodom v Slovenijo. Takrat je vlada po nareku Banke Slovenije, ki jo je vodil Jazbec, izpeljala sanacijo bank, ki je že od lani predmet preiskave.

Vlado, ministrstvo za finance in Banko Slovenije bomo za pojasnila zaprosili danes.


Preberite še:
Na vrsto je prišel še en sanator slovenskih bank, ki je izstavil račun



Kaj je položaj, ki ga želi Jazbec?

Odbor guvernerjev je najvišji odločevalski organ IMF in Svetovne banke, dveh mednarodnih finančnih institucij, ki imata sedež v Washingtonu. Praviloma se sestaja do dvakrat letno, pristojen pa je tudi za imenovanje izvršnih direktorjev. Trenutno ga vodi guverner centralne banke iz Jordanije. V letu 2018 bo za predsedovanje na vrsti izbrana država iz Evrope.

IMF | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob Sloveniji so trenutno v igri še Armenija, Azerbajdžan, Srbija, Finska in Romunija. Kandidature morajo posamezne države oddati do petka, na ministrstvu za finance pa so ocenili, da Jazbec, ki je na kandidaturo že pristal, za to potrebuje še sklep vlade.

Pogoj za kandidaturo so poleg ugleda posameznika v finančni stroki tudi dobri odnosi države, iz katere prihaja, z IMF in Svetovno banko.

Uradno sicer odboru predseduje država članica, ne posameznik. Na ministrstvu so tako predlog utemeljili s pojasnilom, da "bi bila uspešna kandidatura z vidika ugleda in prepoznavnosti države v mednarodnih finančnih institucijah
koristna za Republiko Slovenijo".

 

Korist za državo - ali le za Jazbeca?

Toda Jazbečevo morebitno imenovanje bi v prvi vrsti najbolj koristilo njemu samemu.

Časovno namreč sovpada z velikimi pritiski Evropske centralne banke (ECB) na vlado in državo v povezavi s preiskavo v Banki Slovenije. V Frankfurtu zahtevajo, da imuniteta, ki jo v pravnem redu EU uživa ECB, velja tudi za posamezne centralne banke, čemur nasprotuje minister za pravosodje Goran Klemenčič. Banka Slovenije pa je lani zaradi hišnih preiskav na upravno sodišče v Ljubljani vložila celo tožbo zoper državo.
Kakšno stališče do kandidature Boštjana Jazbeca bo imel minister za pravosodje Goran Klemenčič? | Foto: Matej Leskovšek Kakšno stališče do kandidature Boštjana Jazbeca bo imel minister za pravosodje Goran Klemenčič? Foto: Matej Leskovšek

Imenovanje na prestižni položaj bi tako občutno povečalo guvernerjevo težo v mednarodnih finančnih krogih, ki so leta 2013 narekovali pogoje in način izpeljave sanacije bank.

Kot predsedujoči odboru guvernerjev bi namreč vodil tudi skupni odbor IMF in Svetovne banke za nagrajevanje izvršnih direktorjev in njihovih namestnikov. Bil bi tudi na čelu odbora, ki je pristojen za pregled uradnega poslovanja sklada.


Kakšno bo sporočilo slovenske vlade

Ni mogoče izključiti možnosti, da bi to še okrepilo pritisk iz tujine na organe odkrivanja in pregona v Sloveniji, ki so v lanskih hišnih preiskavah zasegli dokumentacijo Banke Slovenije.

Prav tako bi pomenilo signal, da slovenska vlada kljub preiskavi stoji za guvernerjem, četudi je Jazbec prav zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank izgubil zaupanje domala vseh političnih strank. To so mu te jasno pokazale tudi ob izbiri viceguvernerjev.

Že pred časom so se sicer pojavile informacije, da Jazbeca po izteku mandata čaka služba na IMF. Te informacije je guverner večkrat javno zanikal.

Ne spreglejte