Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
14.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Hisense Gorenje

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 14.07

5 let, 1 mesec

V tovarni televizorjev v Velenju do 2023 predvidoma tisoč delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Hisense | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skupina Gorenje, ki je od lani v lasti kitajskega Hisensa, za prihodnji dve leti načrtuje dve veliki naložbi. Z več deset milijonov evrov vredno investicijo v tovarno televizorjev znamke Hisense v Velenju naj bi delo do leta 2023 dobilo tisoč ljudi, s širitvijo proizvodnih zmogljivosti v Valjevu v Srbiji pa bo tam nastal center za hladilno tehniko.

V Gorenju so že pred tedni napovedali, da nameravajo tovarno televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020.

V okviru priprav na gradnjo so izvajalci že končali arheološka izkopavanja na 3,5 hektarja veliki lokaciji, kjer bo stal objekt. Gorenje je arheološka dela naročilo še pred oddajo vloge za pridobitev gradbene dokumentacije, ker je zavod za varstvo kulturne dediščine območje bodoče tovarne že pred leti označil za znano arheološko najdišče. Z vnaprej izvedenimi aktivnostmi za pridobitev obveznega kulturnovarstvenega soglasja so se tako izognili morebitnim zamudam zaradi poznejših obveznih izkopavanj.

Naslednji korak je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja. V Gorenju so napovedali, da nameravajo prvo fazo gradnje končati prihodnjo jesen in v začetku izdelovati okoli milijon televizijskih aparatov na leto, v naslednji fazi (do 2023) pa načrtujejo povečanje zmogljivosti na štiri milijone televizorjev letno, namenjenih pretežno za evropski trg.

V prvi fazi 400 novih delovnih mest

V začetku bodo v novi tovarni odprli od 300 do 400 delovnih mest, v drugi fazi pa bo tam predvidoma delalo tisoč ljudi. Podobno je pred dnevi v pogovoru za Sobotno prilogo Dela napovedal že predsednik novoustanovljenega kolegija direktorjev Gorenja Franjo Bobinac. Investicija je ocenjena na nekaj deset milijonov evrov, v medijih se govori o 70 milijonih.

Gorenje
Novice Gorenje: Pogodbe o zaposlitvi za določen čas so potekle 190 delavcem

Širitev proizvodnje pa skupina Gorenje načrtuje tudi v proizvodnem centru v Valjevu, kjer v obstoječi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov dela 1.500 zaposlenih, lani pa so izdelali 672 tisoč aparatov. Po preselitvi še zadnje preostale proizvodne linije vgradnih hladilnikov iz Velenja v Valjevo, ki bo končana aprila letos, se bo zmogljivost povečala za 150 tisoč aparatov letno, prihodnje leto pa nameravajo tam zgraditi dodatno proizvodno halo za hladilno tehniko, kar bo pomenilo tudi tisoč novih zaposlitev in že v prvi fazi povečanje zmogljivosti za dodatnih 750 tisoč aparatov letno.

V Valjevu center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi

Obrat v Valjevu bo s širitvijo postal center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi, so napovedali v Gorenju in dodali, da bodo v Velenju namesto preseljene zadnje linije vgradnih hladilnikov postavili proizvodno linijo v programu pomivalnih strojev.

Po pisanju časnika Dnevnik ta konec tedna bo sicer Gorenje, ki naj bi zaradi odpisov in prevrednotenja premoženja ob integraciji v skupino Hisense za lani vknjižilo okoli 100 milijonov evrov izgube, po opravljenem finančnem prestrukturiranju ob podpori novega lastnika zdaj izvedlo še temeljito poslovno prestrukturiranje. V okviru tega naj bi delo izgubilo več sto ljudi.

Izet Rastoder
Novice Gorenje prodalo svoje hčerinsko podjetje Rastoderju

Konec lanskega leta je sicer skupina Gorenje zaposlovala 11.084 delavcev, od tega 6.667 v Sloveniji.

Ne spreglejte