Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
10. 10. 2019,
19.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

23

Natisni članek

Mestna občina Ljubljana Zoran Janković

Četrtek, 10. 10. 2019, 19.28

4 leta, 6 mesecev

V tednu dni dve novi obtožnici za Jankovića

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

23

Zoran Jankovič | Foto STA

Foto: STA

V zadnjem tednu, nekaj dni po odmevni oddaji Tarča na temo nepravilnosti pri gradnji ljubljanskega športnega parka Stožice ter pred današnjo oddajo Tarča o (ne)ukrepanju organov pregona, je specializirano tožilstvo vložilo dve obtožnici zoper Zorana Jankovića. V prvi zadevi gre za davčno zatajitev, v drugi za sum nepravilnosti pri sanaciji gramozne jame v Stožicah, poroča RTV Slovenija.

Damijan Janković
Novice Razkrivamo: kdo je Damijanu Jankoviću financiral reševanje Elect

V zadevi Mercator policija in tožilstvo preiskujeta sum nepravilnosti pri preprodaji 47 tisoč delnic Mercatorja v letu 2006.  Janković naj ne bi prijavil 700 tisoč evrov dobička, s čimer naj bi utajil več kot sto tisoč evrov davka. Pri tem naj bi mu pomagal sin Damijan Janković, zato naj bi ovadili tudi njega. Sodna preiskava je bila končana oktobra lani, zdaj pa je tožilstvo vložilo obtožnico.

Druga zadeva pa je vezana na sanacijo gramozne jame v Stožicah. Tožilstvo Jankoviću očita, da naj bi izrabil svoj položaj, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist, ko je potrdil obračun izvedenih del družbe Grep glede sanacije gramozne jame po sistemu "na ključ". Konec marca so prejeli spis po končani sodni preiskavi, zdaj pa so se po poročanju RTV Slovenija odločili, da vložijo obtožnico.

Damijan Janković
Novice Kdo je upnik, ki ruši načrte Jankovićevih z odpisom dolgov?

Še trije odprti postopki

Julija je tožilstvo zoper Jankovića in soobtožene vložilo tudi obtožnico zaradi nakupa prostorov za hladilno strojnico v Stožicah, na katero so se vpleteni pritožili. 

V zadevi Stožice, kjer tožilstvo devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo v škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin, pa je obtožnica pravnomočna, a je menjava sodnice na zahtevo obrambe zamaknila začetek sojenja.

Medtem je v zadevi Gratel sodišče marca letos izdalo oprostilno sodbo, a se je tožilstvo pritožilo

Miro Košak
Novice Zakaj hišni notar Jankovićevih v milijonu z Malte ni videl nič spornega?

En poraz in en avtogol tožilstva

V zadnjem desetletju je specializirano tožilstvo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića sprožilo vrsto postopkov, mestno hišo so večkrat obiskali kriminalisti, ki so preiskovali posle iz časov njegovega vodenja Mercatorja in nato dolgoletnega županovanja v prestolnici.

Ljubljanski župan je vse očitke v javnosti zavračal in do zdaj iz dveh zadev, ki sta prišli na sodišče, že izšel kot zmagovalec. 

  • Sojenje v zadevi Niš, ki je zadevalo domnevno protipravno pridobljeno premoženjsko korist pri nakupu Mercatorjevega zemljišča v Nišu v Srbiji, se je končalo z oprostilno sodbo.
  • Zadeva Farmacevtka, v kateri je tožilstvo županu očitalo, da naj bi redno zaposlitev farmacevtke pogojeval s spolnimi uslugami, je po uničenju ključnih dokazov zaradi tožilske napake padla že pred začetkom sojenja.
Zoran Janković vložitev kandidature
Novice Bi moral Zoran Janković odstopiti? Politične stranke so zadržane.
Ne spreglejte