Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2022,
10.31

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

67

Natisni članek

promet promet OMV Mol Petrol nafta bencin bencinski servis podražitev

Torek, 10. 5. 2022, 10.31

1 leto, 11 mesecev

Vlada spet znižala cene goriv, a le do tega datuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

67

Bencinska | Foto STA

Foto: STA

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob je že napovedal vnovično regulacijo cen, delno tudi v kombinaciji s subvencioniranjem. Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv. Kot je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša, "bodo zmedo uredili še danes."

Novice Gremo na sonce: Kako priti do lastnega vira električne energije?

Vlada je na dopisni seji določila najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina pri 1,56 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,54 evra.

Kot so v utemeljitvi zapisali pri gospodarskem ministrstvu, se je vlada za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljenega pričakovanja novih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih cenovnih nihanj v povezavi z napovedjo o embargu EU na uvoz ruske nafte.

Z ukrepom želi vlada, kot navaja ministrstvo, stabilizirati trg in cene obeh goriv v korist gospodarstva in potrošnikov.

Nove cene bodo veljale tri mesece 

V predlogu uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov, objavljenem med vladnimi gradivi, je navedeno, da bodo nove cene začele veljati dan po objavi v uradnem listu, ki bo očitno še danes, veljale pa bodo tri mesece, to je do vključno 10. avgusta.

V uvodu v besedilo predloga gospodarsko ministrstvo podaja tudi oceno javnofinančnih učinkov vnovične regulacije. Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrola s 318 servisi, OMV s 120 servisi in MOL Slovenija s 53 servisi) je ocena občutne škode, ki podjetjem nastaja zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne cene približno 30 milijonov evrov na mesec. V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi namreč zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. Ta bi tako lahko državo stal vsaj 30 milijonov evrov na mesec, pri čemer je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem na Twitterju zapisal, da bo vlada zmedo še danes uredila. 

V Sloveniji nova občutna podražitev bencina

Cena 95-oktanskega bencina zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je tako pri treh največjih ponudnikih v državi na bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija 1,717 evra za liter, medtem ko je na servisih OMV Slovenija pri 1,714 evra. To je torej okoli šest centov več kot v ponedeljek. Na avtocestnem omrežju se medtem giblje nekaj nad 1,78 evra.

Bencinska črpalka
Novice Napovedi so se uresničile: cene goriv dosegle rekord

Cene dizla so se prav tako zvišale, a bistveno manj. Če je liter dizla v ponedeljek po bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja stal nekaj več kot 1,85 evra, je zdaj na Petrolovih servisih pri 1,862 evra, prav tako na tistih od družbe MOL Slovenija. Še manj so za zdaj dizel podražili pri OMV Slovenija, kjer je liter pri 1,856 evra. Na avtocestnem omrežju medtem dizel stane malenkost več kot 1,92 evra.

Bencinska
Novice Pred napovedanimi podražitvami na nekaterih bencinskih servisih zmanjkalo goriva

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so občutno narasle po prvomajskem zaključku 45-dnevne cenovne regulacije in po pričakovanjih se bo cenovni pritisk še stopnjeval, še posebej če bo prišlo do neke oblike embarga na uvoz ruske nafte.

Vrnitev k določeni obliki regulacije ali nadzoru cen naftnih derivatov in drugih energentov je v predvolilni kampanji napovedovala večina pomembnejših političnih strank v državi.

hiša požar
Novice Inflacija in drag bencin: protestniki zažigali hiše poslancev in ministrov

Golob napoveduje rešitev

Bolj konkreten je bil v ponedeljkovi oddaji Studio 9. maj predsednik Gibanja Svoboda, zmagovite stranke na volitvah, in najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob. Na vprašanje voditelja Marcela Štefančiča, ali je bila podražitev naftnih derivatov po volitvah res nujna, Golob ni želel izrecno odgovoriti. Napovedal pa je, da bo nova vlada cene nafte in naftnih derivatov regulirala. Tole je še povedal:

Novice Bi vnovična regulacija cen goriv omilila podražitve? #video

Na vprašanje, če bodo ceno le regulirali ali se obetajo tudi subvencije, je odgovoril, da je to odvisno od razmer v svetu in cenovnih gibanj v sosednjih državah. Kot pravi, je potrebna kombinacija treh stvari: dogovora s trgovci, kako naj se ti vedejo pri določanju cen, regulacije, ko gre za marže trgovcev in dajatve, pa tudi subvencij, denimo za kmete ali prevoznike.

dizel
Avtomoto Vprašanje Petrolu: zakaj je dizel v Sloveniji tako drag?
naftni derivati, cisterna, bencin
Novice Opec opozarja EU: To lahko povzroči enega največjih naftnih šokov
Ne spreglejte