SiolNET. Novice Slovenija
8,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napovedi so se uresničile: cene goriv dosegle rekord

8,28

termometer

Bencinska črpalka | V skladu z napovedmi so cene goriv dosegle rekordno raven.  | Foto: STA
V skladu z napovedmi so cene goriv dosegle rekordno raven. Foto: STA

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se spet oblikujejo prosto na trgu, potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv. Cene goriv so dosegle rekord, med trgovci se razlikujejo. Za liter dizla je tako treba odšteti nad 1,8 evra, cena 95-oktanskega bencina pa je presegla 1,6 evra za liter. Izteklo se je tudi trimesečno obdobje zamrznitve obračunavanja omrežnin in prispevka za obnovljive vire za elektriko, tako da bodo računi spet višji. Draži se tudi plin.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen po ruskem napadu na Ukrajino.

Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter. Nato je 31. marca zaradi težav, ki jih je regulacija povzročila za nekatere manjše ponudnike, na malenkost nižji ravni določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene.

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov v vmesnem obdobju po navedbah gospodarskega ministrstva stabilizirale in ker trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv, vlada regulacije ni podaljšala.

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. Posel danes V nedeljo konec regulacije cen bencina. Kaj to pomeni?

Rekordna podražitev goriv

Na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja EU in držav z evrom, tako da je pričakovati njihovo opaznejšo rast. V družbi Petrol so v soboto potrdili podražitev, kot pravijo, bodo cene primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

V skladu z napovedmi so cene goriv z današnjim dnem rekordno visoke, se pa razlikujejo med trgovci. Tako je na Petrolu za liter 95-oktanskega bencina danes treba odšteti 1,62 evra, na avtocestah 1,68 evra. Liter bencina na OMV-ju stane 1,64 evra.

Na Petrolu je za liter dizla zunaj avtoceste treba odšteti 1,82 evra, na avtocesti še nekoliko več, in sicer 1,88 evra. Na OMV-jevih bencinskih servisih je za liter dizla treba odšteti 1,84 evra. 

MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,617 evra, dizla pa za 1,816 evra.

Za 50-litrov 95-oktanskega bencina je bilo tako v soboto treba plačati 75,15 evra, danes pa se cena giblje med 80,85 in 84,85 evra. Za dizelsko gorivo je 50-litrski rezervoar v soboto stal 77,05 evra, danes zjutraj je zanj treba odšteti med 90,8 evra in 94,45 evra.

Največ doslej smo za liter bencina odšteli avgusta leta 2012, in sicer 1,58 evra za liter.

Zaradi napovedanih podražitev so sicer v družbah Petrol in OMV na nekaterih bencinskih servisih v petek in soboto zaznali povečano povpraševanje po pogonskih gorivih. Kljub povečani dobavi zalog je na nekaterih servisih za krajši čas zmanjkalo goriva.

Bencinska Novice Pred napovedanimi podražitvami na nekaterih bencinskih servisih zmanjkalo goriva

Dražja tudi elektrika in plin

Nekoliko bodo cene blažile nižje trošarine. V četrtek je vlada do konca julija podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, ob pogonskih gorivih še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Nižje trošarine bodo tako vsaj nekoliko nižale račune za elektriko, ki se bodo s tistimi za maj vrnili vsaj na raven, preden je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Že z majem medtem kar nekaj ponudnikov za gospodinjstva draži plin. Cene plina na trgu so sicer trenutno nižje od rekordov s konca 2021, a še vedno vztrajajo na ravneh, ki so bile v tem času lani nepredstavljive.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin