Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2022,
8.29

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

59

Natisni članek

bencin

Sobota, 30. 4. 2022, 8.29

1 leto, 12 mesecev

Pred napovedanimi podražitvami na nekaterih bencinskih servisih zmanjkalo goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

59

Bencinska | Foto STA

Foto: STA

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki jo je uvedla marca. S 1. majem se bodo tako te cene lahko spet oblikovale prosto na trgu, kar pomeni, da lahko pričakujemo, da bodo cene bencina že jutri precej višje. Po nekaterih preračunih bi lahko celo dosegle rekord. Na Petrolu so potrdili, da danes že beležijo povečano povpraševanje, na nekaterih bencinskih servisih pa prihaja do kratkoročnih izpadov zalog. 

Cene bencina se bodo najverjetneje zvišale. Po poročanju Financ bi po 1. maju za liter bencina lahko odšteli več kot 1,6 evra, za liter dizla pa 1,8 evra, kar je sicer rekord. 

Največ doslej smo za liter bencina odšteli avgusta leta 2012, in sicer 1,58 evra za liter.

"Cene pogonskih goriv bodo po sprostitvi nekoliko višje od trenutnih. Primerljive bodo s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem," so ob tem sporočili s Petrola. Konkretno za koliko se bodo povišale cene goriva, niso razkrili. Ekonomist Maks Tajnikar je za Radio Slovenija ocenil, da tako že jutri lahko pričakujemo dvig cen, mogoče tudi rekord: "Zato ker naše cene deloma zaostajajo tudi za cenami na nekaterih drugih trgih. Tudi bi lahko dosegli kakšen rekord. Težko je reči natančno."

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa pri 1,541 evra za liter. Ker pa so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, so iz vlade včeraj sporočili, da regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla ne bodo podaljšali.

Na nekaterih bencinskih servisih že zmanjkuje goriva

Družba Petrol po petkovi napovedi vlade, da ta ne bo podaljšala regulacije cen bencina in dizla, danes na bencinskih servisih zaznava povečano povpraševanje, a ob tem miri, da z vidika stabilnosti oskrbe ni potrebe za paniko. So pa na Petrolu potrdili podražitev cen, kot pravijo, bodo te primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

Kot so v družbi Petrol pojasnili za STA, na določenih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje prihaja do kratkoročnih izpadov zalog, a se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že tekom dneva. Obenem so zaradi povečane prodaje na tovrstnih prodajanih mestih že povečali tudi dobavo goriva, so dodali.

Ob tem mirijo, da, kar se tiče stabilnosti oskrbe, ni potrebe za paniko in vrste na prodajnih mestih, saj ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi.

V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav, zagotavljajo. "Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022," so poudarili na Petrolu.

"Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU," so še zapisali na Petrolu.

V spodnji grafiki si lahko ogledate cene goriv po Evropi: 

Cene goriv | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

OMV v današnjih jutranjih urah ni beležil težav na bencinskih servisih, o spremembah cen goriva pa prav tako ne morejo govoriti vnaprej.

Podražitev, evri, denar, bankovci
Novice Vlada podaljšala znižane trošarine za elektriko in goriva
bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice V nedeljo konec regulacije cen bencina. Kaj to pomeni?

 

Ne spreglejte