SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi na Hrvaškem nove cene bencina in dizla

0,08

termometer

ina hrvaška bencin bencinska črpalka | Hrvaška vlada je pretekli teden sprejela paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 21 milijard kun (2,79 milijarde evrov), med katerimi je bila tudi omejitev cen propan-butana. | Foto: STA
Hrvaška vlada je pretekli teden sprejela paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 21 milijard kun (2,79 milijarde evrov), med katerimi je bila tudi omejitev cen propan-butana. Foto: STA

Hrvaška vlada je danes na dopisni seji določila nove najvišje dovoljene cene pogonskih goriv. Te ostajajo skoraj enake kot doslej. Liter bencina bo stal 10,57 kune (1,41 evra), kar je pet lip ali slab cent manj kot doslej, liter dizla pa 12,88 kune (1,72 evra), kar je lipo manj kot doslej.

Hrvaška vlada je določila tudi najvišje dovoljene cene utekočinjenega plina, zmes propan-butan, za plinohrame in jeklenke.

Cena utekočinjenega plina za plinohrame bo znašala 9,69 kune (1,29 evra) na kilogram, za jeklenke pa 13,94 kune (1,85 evra) na kilogram.

Če ne bi sprejeli ukrepov za zajezitev cen pogonskih goriv in propan butana, bi liter bencina stal 12,50 kune (1,66 evra), liter dizla 14,84 kune (1,93 evra), kilogram propan butana za plinohrame 11,54 kune (1,53 evra), za jeklenke pa 16,45 kune (2,19 evra).

Hrvaška vlada je pretekli teden sprejela paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 21 milijard kun (2,79 milijarde evrov), med katerimi je bila tudi omejitev cen propan-butana.

Norveška skeptična o uvedbi cenovne kapice za plin
Norveška, ki je zamenjala Rusijo kot vodilna dobaviteljica zemeljskega plina Evropi, je izrazila dvom o uvedbi cenovne kapice za plin, ki jo je predlagala večina članic EU. S tem se namreč ne reši temeljne težave, da v Evropi primanjkuje plina, je opozoril premier Norveške Jonas Gahr Store.
Medtem ko Evropska komisija razmišlja o uvedbi kapice za ruski plin, je več držav članic, vključno z Italijo, zahtevalo zgornjo mejo cen za ves plin, ki ga kupujejo države EU, vključno z utekočinjenim zemeljskim plinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Tudi Slovenija si želi, da bi cenovna kapica veljala za ves uvoženi plin, ne samo za ruskega, je po petkovem zasedanju energetskih ministrov EU dejal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer.
"K razpravam pristopamo v odprtem duhu, vendar smo skeptični do zgornje meje cen plina," je po telefonskem pogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dejal Gahr Store.
"Zgornja meja za cene ne spremeni temeljnega vprašanja, da v Evropi primanjkuje plina," je poudaril.

Bencin črpalka dizel Novice Jutri spet sprememba cen dizla in bencina Peugeot e-rifter Avtomoto Nova smer za družinski avto: elektrika namesto dizla in bencina Mercedes-benz EQS Avtomoto Tisoč kilometrov na bencin ali elektriko? Pokazali so rezultate.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin