Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
8.47

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

17

Natisni članek

gorivo cena dizel bencin

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 8.47

1 leto, 7 mesecev

Jutri spet sprememba cen dizla in bencina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

17

Bencin črpalka dizel | Cene bodo veljale do 26. septembra. | Foto Gregor Pavšič

Cene bodo veljale do 26. septembra.

Foto: Gregor Pavšič

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizel pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cena litra 95-oktanskega bencina in dizla se od 21. junija znova določa vsak drugi torek. Vlada s 13. septembrom odpravlja dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, kar bo za nekaj centov pocenilo liter pogonskih goriv.

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene vplivala tudi odločitev vlade, ki je ukinila obveznost plačila okoljske dajatve

Na cene, ki bodo veljale od torka, je med drugim vplivala tudi petkova odločitev vlade, po kateri je znova ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Kot ugotavljajo na Financah, se je pred dvema tednoma cena bencina gibala opazno drugače kot cena dizla. Bencin se kljub rasti cene nafte pred dvema tednoma na mediteranskih trgih ni podražil. Regulirana cena je ostala na 1,49 evra za liter.

V tokratni analizi so ugotovili, da so se cene bencina, merjeno v evrih, na trgih še dodatno znižale, poleg tega pa bo vlada odpravila dajatev za CO2, kar bi lahko dodatno znižalo regulirano ceno.

Najvišja drobno prodajna cena kurilnega olja od torka 1,366 evra na liter

Vlada je junija plačevanje te dajatve začasno ukinila, nato jo je z 2. avgustom znova uvedla, sedaj pa znova začasno ukinila.

V torek bodo v veljavi tudi regulirane cene kurilnega olja. Vlada je v petek spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bodo poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo od torka 1,366 evra na liter.

Medtem pa se je regulirana cena dizla pred dvema tednoma opazno zvišala, kar je predvsem posledica višjih cen goriv na mediteranskih trgih. Liter se je podražil za skoraj 13 centov na 1,767 evra.

Bencin črpalka dizel
Avtomoto Po štirih pocenitvah jutri streznitev: dizel se draži za več kot deset centov
Steven Spielberg
Trendi Opozarjal na podnebne spremembe, nato pa za letalsko gorivo zapravil celo bogastvo
Novice Največja prehranska veriga v Evropi bo zamrznila cene 100 izdelkom
Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Novice Na tem bencinskem servisu več dni namesto bencina točili dizel, v okvari do 500 vozil
Ne spreglejte