SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogoča ARAG SE

Foto: Gettyimages

 • Messenger
 • Messenger

Trgovec zavrača vračilo izdelka z napako: kaj storiti?

Vsebino omogoča ARAG SE

Foto: Gettyimages

Se je tudi vam že zgodilo, da ste v spletni trgovini kupili nekaj, kar vam preprosto ne ustreza oziroma vam pravzaprav ni všeč? Ker to omogoča Zakon o varstvu potrošnikov, želite vrniti, a vam prodajalec ne želi vrniti kupnine oziroma zavrača vračilo denarja? Ste po nakupu nekega izdelka ugotovili, da je ta okvarjen ali da ne deluje kot oglaševani izdelek? Kaj lahko naredite?

Arag, nakupovanje | Foto:

Kupili ste izdelek bele tehnike v vrednosti več kot tisoč evrov. Ko ste paket odprli, ste ugotovili, da je izdelek na več mestih udarjen, pri tem pa je bila embalaža nepoškodovana. Obvestili ste prodajalca, ki je vaše obvestilo posredoval proizvajalcu. Prodajalec vam je odgovoril, da menjava za drug, brezhiben izdelek ne pride v poštev. Ponudili so vam desetodsotni popust, po vašem večkratnem posredovanju in vztrajanju ste dosegli popust v vrednosti 20 odstotkov, eventuelno pa bi lahko zagato rešili s popravilom izdelka. A to lahko traja, vi pa izdelek nujno potrebujete. Zakon vas ščiti za veliko več, kot vam je bilo ponujeno.

Primerov pravnih vprašanj tudi na področju pogodbenega prava je dandanes obilo na vsakem koraku. Poznate svoje pravice pri nakupovanju izdelkov v fizičnih ali spletnih trgovinah?  V prispevku preberite, kdaj lahko kupljene izdelke vrnemo oziroma zamenjamo.

Pri vsakem nakupu blaga s prodajalcem sklenemo prodajno pogodbo, čeprav se tega pogosto ne zavedamo. Pravico glede vračila blaga, možnosti zamenjave in povračila kupnine v splošnem definirata naslednja kriterija: ali gre za brezhiben izdelek ali dejansko za napako (okvaro) na stvari. Ključno je naslednje: pri vračilih ali zamenjavah blaga je treba razlikovati med zahtevkom, ki ga potrošnik uveljavlja v primeru, ko ima izdelek napako, in prošnjo po zamenjavi ali vračilu brezhibnega izdelka, ki ga potrošnik več ne želi imeti iz subjektivnih razlogov. Bistvenega pomena je tudi, ali smo izdelek kupili prek spleta ali fizično v trgovini. Zmotno je prepričanje, da ima potrošnik izdelek, ki ga je že kupil, vedno pravico vrniti.

Po drugi strani se dogajajo tudi primeri, ko imate pravico, a na drugi strani naletite na gluha ušesa. Številni ponudniki si nakupne zaplete razlagajo po svoje – v svoj prid in na škodo potrošnikov. Kaj storiti? Četudi ste prepričani v svoj prav, je lahko pot dolga in tudi draga. Ob pravdanju na sodišču v iskanju pravice praviloma spoznamo, da so stroških pravne pomoči zelo visoki.

Ker si marsikdo ne more privoščiti visokih stroškov pri iskanju pravice, se številni odpovejo svojim pravicam. Obstaja boljša rešitev? Gotovo.

Arag, nakupovanje | Foto:

V vsakem primeru pa velja: stroški, ki bi jih odšteli za tarife sodnih postopkov oziroma odvetnika, so v primerjavi z zavarovanjem pravne zaščite znatno višji. Če imate sklenjeno zavarovanje pravne zaščite pri Zavarovalnici ARAG, lahko ob prvi težavi pokličete naše odvetnike in jih prosite za nasvet. Zavarovalcu pripada en posvet mesečno, in sicer pri enem izmed izbranih odvetnikov zavarovalnice ARAG. Kontaktnih odvetnikov je približno 70, najdete pa jih lahko po vsej Sloveniji.

V primeru spora na sodišču število srečanj in narokov ni omejeno, lahko pa si tudi sami izberete odvetnika. Zavarovalnica ARAG bo v skladu z odvetniško tarifo plačala vse nastale stroške.

1. Izdelki z napako

V primeru zamenjave izdelkov z napako je zakonodaja v EU zelo jasna. Če je izdelek okvarjen ali ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani, ga mora prodajalec popraviti ali zamenjati brezplačno oziroma ponuditi znižano ceno ali vrniti kupnino v celoti. Če izdelek nima obljubljenih lastnosti, uveljavljate t. i. stvarno napako. Stvarno napako lahko potrošnik uveljavlja pri nakupu kateregakoli izdelka, če ne deluje, če nima lastnosti, ki bi jih moral imeti (ali kako drugače ni skladen s pogodbo). Z drugimi besedami – v tem primeru vas zakon ščiti in lahko izbirate, ali želite, da trgovec izdelek na svoje stroške pošlje na servis in vam ga vrne, ga zamenja z drugim izdelkom ali vrne denar.

Vsekakor morate zadevo reševati s prodajalcem, ne pa z odgovorno osebo proizvajalca. Če kupljeni izdelek ni skladen s pogodbo, torej ima eno ali celo več napak, odgovornost za takšne napake nosi prodajalec. Pomembno je, da komunikacijo v čim večji meri vodite pisno, blago z napako pa tudi fotografirajte.

Arag, nakupovanje | Foto:

2. Vračilo ali zamenjava brezhibnega izdelka

Če gre za vračilo ali zamenjavno brezhibnega izdelka, je situacija nekoliko drugačna. Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, prav tako ni dolžan zanj izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal.

Ali bo prodajalec zamenjal brezhiben izdelek, zanj izstavil dobropis ali vrnil kupnino, je torej odvisno od njegove poslovne prakse. Velikokrat v duhu dobrih poslovnih običajev prodajalci omogočijo tudi zamenjavo brezhibnega izdelka, a na to se ne gre zakonsko zanašati. Veliko prodajalcev ima rok za vračilo izdelkov naveden že na računu.

3. Izdelki, kupljeni preko spleta ali telefona

Prodaja na daljavo kupcu onemogoča fizičen pregled stvari, zato je varstvo njegovih pravic tukaj bolj obsežno. Če je potrošnik na primer izdelek kupil prek spleta, po telefonu ali na predstavitvi izdelkov zunaj prodajalčevega poslovnega prostora, ima možnost, da odstopi od pogodbe v 14 dneh od takrat, ko je izdelek prejel, ne da bi moral pri tem navesti razlog za odstop. Prodajalec vam mora nato v 30 dneh povrniti kupnino.

Arag, nakupovanje | Foto:

4. Vračilo daril

Za izdelke, ki ste jih prejeli v dar in vam ne odgovarjajo ali vam niso všeč, velja enako pravilo kot za brezhibne izdelke. Prodajalec se lahko skladno s svojo poslovno prakso sam odloči, ali bo te izdelke zamenjal, a tudi v teh primerih prodajalci običajno omogočijo vračilo ali zamenjavo izdelka.

Kadar podarjate na primer oblačila ali kak drug izdelek, za katerega niste povsem prepričani, ali bo obdarjencu ustrezal, je dobro, da shranite račun ravno za primer, če bi ga obdarjenec potreboval ob menjavi. Prav tako ne smete pozabiti shraniti računa ob nakupu elektronskih ali drugih naprav za primer uveljavljanja garancije ob morebitnih napakah ali okvarah.

5. Zamuda pri dobavi naročenega blaga

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) določa, da mora prodajalec svojo obveznost iz prodajne pogodbe izpolniti takoj, najpozneje pa v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, razen če sta se stranki dogovorili drugače. Če prodajalec naročenega blaga ne dobavi niti v primernem dodatnem roku, ki ga določi potrošnik, ali če zavrne dostavo blaga, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, prodajalec pa mu mora nemudoma vrniti vsa opravljena plačila.

Naš nasvet: Pri vseh navedeneih primerih je pred nakupom izdelka smiselno, da se pozanimate, kakšni so pogoji vračila.  Vsekakor vam svetujemo, da vedno shranite račun. Tega ob vračilu oziroma zamenjavi zahteva večina prodajalcev. Prav tako priporočamo, da shranite tudi embalažo, saj se lahko zgodi, da prodajalec ne bo omogočil vračila ali zamenjave, če bo embalaža izdelka poškodovana.

Arag, nakupovanje | Foto:

"Vsak državljan naj ima možnost uveljaviti svoj prav"

Kot eden od vodilnih ponudnikov zavarovanja pravne zaščite na svetu vam ARAG ponuja cenovno dostopen način za upravljanje pravnih zadev in trdno stoji za načelom ustanovitelja: "Vsak državljan naj ima možnost uveljaviti svoj prav in ne le tisti, ki si to lahko privošči."

Cena zavarovanja pravne zaščite je nizka, če seveda dejansko potrebujete storitev. A dejstvo je, da skoraj vsi, četudi živijo po črki zakona, potrebujejo pravno pomoč. Preprečite plačilo visokih odvetniških in sodnih stroškov že danes in sklenite zavarovanje pravne zaščite ter dovolite, da ARAG prevzame tveganje visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas!

Vaše prednosti z zavarovanjem pravne zaščite

 • Pridobili boste možnost nasveta odvetnika enkrat mesečno.
 • Plačali boste minimalno mesečno premijo za vse družinske člane ter se tako izognili visokim sodnim in odvetniškim stroškom.
 • Imeli boste krite tudi stroške nasprotne strani v primeru, da na sodišču izgubite.
 • Lahko koristite zavarovanje tako v Sloveniji kot tudi v Evropi.
 • Pridobite si dostop do spletnega nabora dokumentov.
 • V primeru spora vam priporočimo odvetnika, lahko pa v dogovoru z nami izberete tudi svojega.

ARAG za vas plača:

 • odvetniške stroške,
 • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
 • stroške prič in tolmačev,
 • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
 • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
 • polog varščine do 100.000 EUR,
 • potne stroške za sojenje v tujini,
 • stroške izvensodnih poravnav, mediacij,
 • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

CENA: 11,99 € za paket Varnost

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih.

ARAG | Foto:

Pravna pomoč tudi na drugih področjih življenja in vsakdana

Položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko, razširjena pa so na vsa področja našega življenja in vsakdana – službo, družino, promet in nepremičnine. Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, kot vam ustreza.

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost pa lahko dodate naslednja področja:

Služba

Pomislite na vse situacije, ko bi potrebovali odvetnika na delovnem mestu. Lahko se zgodi, da vam delodajalec neupravičeno zniža plačo, vas neupravičeno odpusti, vam ne izplača regresa ali plače, vam ne plačuje prispevkov, izvaja mobing ...

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da boste imeli spor s sosedi (glede služnosti, hrupa itd.), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na situacije, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, imeli spor z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

ARAG v Ljubljani Arag | Foto:

ARAG SE – podružnica Slovenija, Železna cesta 14

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si

Arag Novice Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov: tako je zaposlena dosegla svojo poravnavo Odvetnik. Sodišče. Novice Razkrivamo: kako do brezplačnih odvetniških storitev? Pravni nasvet, ARAG Posel danes Odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov: kaj lahko storite? ARAG Posel danes Po drugem valu: tudi v Sloveniji obsežna odpuščanja in znižanja plač?  
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin