SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

TEŠ utegnemo reševati z dražjo elektriko

4

termometer

Potem ko je vlada uvedla nove prispevke za obnovljive vire energije, v zraku visi še uvedba prispevka za podporo termoelektrarnam, ki bi ga plačevali vsi porabniki elektrike. Ta bi se tako podražila.

Nov prispevek naj bi bil namenjen predvsem pomoči Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), za Finance piše Jurij Šimac in dodaja, da je po neuradnih informacijah za reševanje Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je zaradi projekta TEŠ 6 in nizkih cen elektrike v velikih težavah, v igri še en scenarij – finančna injekcija države –, ki pa naj bi bil manj verjeten. Kriminalisti so včeraj razkrili, da so po štirih letih preiskave ovadili deset ljudi, ki naj bi TEŠ oškodovali za več kot 284 milijonov evrov.

Nov prispevek bi plačevali vsi porabniki električne energije, koliko bi obremenil odjemalce, pa še ni ocenjeno. Po informacijah Financ si za nov prispevek oziroma uvedbo mehanizma CRM (mehanizem za zagotavljanje zadostnih proizvodnih zmogljivosti) prizadevajo predvsem v HSE, ki ga vodi Blaž Košorok, Eles na čelu z Aleksandrom Mervarjem in nekdanji finančni minister Franc Križanič. Tako Košorok kot Mervar sta za revijo slovenskega elektrogospodarstva Naš Stik omenila, da se tudi Slovenija ne bo mogla izogniti mehanizmu CRM, ki ga po besedah Košoroka uporabljajo v večini evropskih držav.

Pogovore o uvedbi mehanizma CRM so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo, v katerega sodi energetika. "Če bi se pokazalo, da bi bil tak mehanizem potreben, bi morali pripraviti spremembe energetskega zakona in ustrezne podzakonske predpise za uvedbo ukrepa kot intervencijo države, predhodno pa bi morali ukrep priglasiti evropski komisiji, ki bi ga preverila v smislu smernic za državno pomoč za energijo in okolje," so povedali za Finance in potrdili, da bi ta mehanizem financirali z novim prispevkom na položnicah porabnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin