Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
9. 3. 2018,
14.39

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Natisni članek

Tomaž Kos sodišče pripor

Petek, 9. 3. 2018, 14.39

6 let, 1 mesec

Prvi stečajni upravitelj, ki je končal v priporu

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

8

Tomaž Kos, stečajni upravitelj | Foto STA

Foto: STA

Stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki so ga kriminalisti v torek pridržali zaradi suma jemanja podkupnin, do nadaljnjega ostaja v priporu.

Preiskovalna sodnica je zoper Kosa odredila pripor zaradi suma begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, so za Siol.net povedali na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Drugače se je odločila v primeru drugega osumljenca, po poročanju televizije 24ur gre za Petra Šinkovca, nekdanjega člana nadzornega sveta družbe MKT Print, za katerega je tožilstvo predlagalo hišni pripor. Preiskovalna sodnica se s tem ni strinjala, zato bo o tem odločal zunajobravnavni senat. Odločitev bo sprejeta v začetku naslednjega tedna.

Razdelili bi si skoraj milijon evrov

Posel, zaradi katerega Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje stečajnega upravitelja in še pet drugih osumljencev, je preprodaja tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print za Bežigradom v Ljubljani.

Za nepremičnino na elitni lokaciji, ki je bila ocenjena na 22 milijonov evrov tržne vrednosti, je sprejel vsega 2,44 milijona evrov visoko ponudbo. Na NPU sumijo, je bil posel vnaprej dogovorjen.

Osumljenci so se po ugotovitvah kriminalistov dogovorili, da bodo kompleks čez nekaj mesecev prodali naprej končnemu kupcu za 3,5 milijona evrov, sami pa naj bi si razdelili okoli milijon evrov razlike in pri tem bogato nagradili tudi stečajnega upravitelja Kosa.

Kdo je preprodajal nepremičnino

Zlorabe položaja in več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine je osumljenih šest oseb.

Po neuradnih informacijah so med njimi:

  • Tomaž Kos, stečajni upravitelj MKT Printa, ki je prodajal tovarniški kompleks,
  • Peter Šinkovec, ki je v preteklosti nadziral poslovanje MKT Printa,
  • Mirko Klemenčič in Sebastijan Elsner, ki sta septembra lani skupaj ustanovila podjetje MKT Print upravljanje nepremičnin. Danes je tovarniški kompleks v rokah podjetja Elsner, ki je v lasti Sebastijana Elsnerja.
  • Damjan Murko, direktor podjetja HCC, ki naj bi bilo predvideno kot končni kupec nepremičnine.

Kot smo razkrili na Siol.net, je Tomaž Kos, ki je v središču kriminalistične preiskave zaradi prejemanja podkupnin, visoko zadolžen.

Visoki dolgovi osumljenih

Po naših podatkih ima za 874 tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Na Finančni upravi RS (Furs) so na njegovem premoženju že pred časom vpisali začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi.

Tudi drugi vpleteni v sporni posel so v finančnih težavah in niso imeli denarja za njegovo financiranje. Šele danes, več kot šest mesecev po nakupu nepremičnine iz stečajne mase MKT Printa, je banka Sberbank na njej vpisala dva milijona evrov vredno hipoteko.

Na vprašljivo dogajanje so postali pozorni tudi največji upniki MKT Printa, ki že najmanj dve leti opozarjajo na sporno delo upravitelja v stečajnem postopku.

Ne spreglejte