SiolNET. Posel danes Novice
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Radikalne poteze evropskih kmetov: zaradi visokih cen energije ustavljajo proizvodnjo hrane

1,93

termometer

supermarket, trgovina, nakupovanje | Napovedi nekaterih kmetijskih podjetij o zmanjšanju proizvodnje bi lahko še poglobile svetovno prehrambno krizo, ki je posledica napada Rusije na Ukrajino. | Foto: Getty Images
Napovedi nekaterih kmetijskih podjetij o zmanjšanju proizvodnje bi lahko še poglobile svetovno prehrambno krizo, ki je posledica napada Rusije na Ukrajino. Foto: Getty Images

Nekatera evropska podjetja iz kmetijskega sektorja napovedujejo, da bodo prihajajočo zimo zaradi energetske krize zmanjšala proizvodnjo hrane, poroča businessinsider.com.

Nordic Greens Trelleborg, največji švedski proizvajalec paradižnika, je napovedal, da letošnjo zimo tega ne bodo posadili, saj se jim to ob visokih cenah energije preprosto ne izplača. Odpuščanj v podjetju kljub temu ne bo, saj bodo imeli vseeno dovolj dela s pripravami na poletno sezono, ne bodo pa najemali sezonskih delavcev.

Zmanjšanje proizvodnje so iz istega razloga že napovedali tudi v nekaterih nizozemskih rastlinjakih, v katerih gojijo zelenjavo in rože.

Nazaj v preteklost

Zaradi zmanjšanja uporabe visokotehnoloških rešitev v kmetijstvu, ki porabijo veliko energije, nekateri že poudarjajo, da se vračamo v preteklost. "Kot da bi se vračali v zgodovino, ko je Španija proizvajala kmetijske proizvode pozimi in severnoevropske države poleti," je za Reuters povedala analitičarka pri Rabobank Cindy van Rijswick.

Visoke cene energije so do zdaj najbolj udarile sektor pekovskih in mlečnih izdelkov, ki so se v enem letu v Evropi podražili za od 55 do 80 odstotkov.
mleko Novice Tekočina, ki je nekaterim rešila življenje, druge pa dokončno pognala v smrt Jože Golobič Novice Politika kadruje: po zahtevi ministra odstopil generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič dobavitelji avtomobil Avtomoto Kaj je povedal Golob? Avtomobilisti čakajo na 180 milijonov spodbud. Miro Cerar Novice Matej Kovač: Ta vlada ni videti nič bolj operativna kot Šarčeva Plače Novice Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin