Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 9. 2022,
12.47

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Natisni članek

vlada avtomobilska industrija

Sreda, 7. 9. 2022, 12.47

1 leto, 7 mesecev

Partnerstvo slovenske vlade in avtomobilske industrije

Kaj je povedal Golob? Avtomobilisti čakajo na 180 milijonov spodbud.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Vlada bo v prihodnjih šestih letih slovenski avtomobilski industriji letno pomagala s 30 milijoni evrov spodbud, s katerimi se bodo letni prihodki od prodaje vodilnih 11 dobaviteljev povečali na 7,5 milijarde evrov, prihodki v državni proračun pa s trenutnih 300 na 500 milijonov evrov, je na današnjem srečanju s predstavniki avtomobilske industrije napovedal predsednik vlade Robert Golob.

V Sloveniji izdelujejo številne sestavne dele današnjih avtomobilov. To je element radarskega tempomata, ki ga izdeluje podjetje Iskra Mehanizmi (preimenovalo se bo v Intelligent Mechatronics) in ga najdemo v mercedesih, teslah in podobno. | Foto: Gregor Pavšič V Sloveniji izdelujejo številne sestavne dele današnjih avtomobilov. To je element radarskega tempomata, ki ga izdeluje podjetje Iskra Mehanizmi (preimenovalo se bo v Intelligent Mechatronics) in ga najdemo v mercedesih, teslah in podobno. Foto: Gregor Pavšič Jedro avtomobilske industrije v Sloveniji sestavlja 11 dobaviteljev, ki trenutno letno realizirajo 3,5 milijarde evrov prometa. Do leta 2030 je v načrtu dvig prometa na 7,5 milijarde evrov.

Ta podjetja letno v razvoj vložijo pol milijarde evrov in ustvarijo 330 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo. Skupno danes zaposlujejo 14.300 ljudi, vsak med njimi pa nosi dodano vrednost 65 tisoč evrov.

Skupno je v dobaviteljsko industrijo vključenih okrog 400 slovenskih podjetij, od tega je 76 odstotkov majhnih in srednje velikih podjetij. Ta podjetja imajo 40 tisoč zaposlenih ter ustvarijo deset odstotkov BDP in več kot 20 odstotkov izvoza.

Šest ministrov si je ogledalo proizvodnjo podjetja Iskra Mehanizmi v neposredni bližini letališča na Brniku. | Foto: Gregor Pavšič Šest ministrov si je ogledalo proizvodnjo podjetja Iskra Mehanizmi v neposredni bližini letališča na Brniku. Foto: Gregor Pavšič

Elektromobilnost prinaša nove priložnosti, a tudi izzive

Med enajstimi podjetji so Domel, Hidria, IM, Kolektor, LTH Castings, Mahle, SIJ Acroni, TAB, Talum, TPV Automotive in Unior. Njihovi predstavniki so se danes srečali s sedmimi ministri in predsednikom vlade Robertom Golobom. Tema pogovorov je bilo strateško razvojno inovacijsko partnerstvo na področju mobilnosti in tako imenovana misija GREMO – zelena in digitalna transformacija slovenske avtomobilske industrije, kar bi vodilnim dobaviteljem omogočilo konkurenčnost na vse bolj zahtevnem mednarodnem avtomobilskem trgu.

Ta predvsem s hitrim razvojem elektromobilnosti prinaša številne nove izzive in tudi priložnost za manjša razvojna podjetja, kar na trgu predvsem pri razvoju povečuje konkurenčnost. Predstavniki avtomobilske industrije v Sloveniji so podobno temo sicer lani v prostorih družbe Hidria v Spodnji Idriji že predstavili tudi takratni Janševi vladi.

Pregled vodilnih enajstih avtomobilskih dobaviteljev v Sloveniji:

 

prodaja

kapitalski odhodki

št. zaposlenih

Domel

224 mio. EUR

21 mio. EUR

1.400

Skupina Hidria

325 mio. EUR

26 mio. EUR

1.500

IM Intelligent Mechatronics

98 mio. EUR

4,5 mio. EUR

620

Kolektor (Mobility)

220 mio. EUR

25 mio. EUR

1.500

LTH Castings

360 mio. EUR

42 mio. EUR

3.200

Mahle

400 mio. EUR

16 mio. EUR

1.950

SIJ Acroni

740 mio. EUR

27 mio. EUR

1.320

TAB

360 mio. EUR

13 mio. EUR

1.500

Talum

353 mio. EUR

8,7 mio. EUR

1.498

TPV Automotive

166 mio. EUR

25 mio. EUR

1.000

Unior

201,5 mio. EUR

8,8 mio. EUR

1.597

Predstavniki 11 vodilnih avtomobilskih dobaviteljev čakajo na strateško partnerstvo slovenske vlade. | Foto: Gregor Pavšič Predstavniki 11 vodilnih avtomobilskih dobaviteljev čakajo na strateško partnerstvo slovenske vlade. Foto: Gregor Pavšič

Bo vlada postala strateški partner avtomobilske industrije?

Tako kot v nekaterih bližnjih državah, kjer so avtomobilski proizvajalci postavili številne tovarne vozil –  najbolj očitna primera sta Madžarska in Slovaška – so se začetne naložbe v obliki davčnih olajšav državam hitro povrnile.

To so danes na srečanju z vladnimi predstavniki poudarili tudi predstavniki podjetij, ki pričakujejo v prihodnjih šestih letih od vlade 30 milijonov evrov letnih spodbud oziroma partnerstva.

Trenutno 11 vodilnih avtomobilskih podjetij v vladni proračun prispeva 300 milijonov evrov na leto, do leta 2030 pa bi se lahko ob pričakovani rasti prometa avtomobilski prispevek v proračun dvignil na 500 milijonov evrov na leto.

Avtomobilisti ne spijo: kljub povečani prodaji so se izpusti že znižali

V zadnjih 20 letih se je v Evropi število avtomobilov povečalo za 50 odstotkov. V tem obdobju je proizvajalcem uspelo celotne izpuste CO2 kljub temu znižati za 35 odstotkov, izpuste NOx pa za 50 odstotkov. To kaže na velika dozdajšnja razvojna vlaganja avtomobilske industrije v problematiko segrevanja podnebja in nujnega zniževanja izpustov toplogrednih plinov.

Mobilnost pa danes še vedno povzroča približno petino vseh izpustov CO2 in zato Evropska unija predvsem s trenutno politiko izvaja znaten pritisk na proizvajalce, da te izpuste dodatno znižajo. Do leta 2035 je cilj doseči raven brezogljične mobilnosti.

Ključne bodo inovacije

Za take spremembe pa so pomembni predvsem inovacijski preboji, kar je danes priložnost za izkušene razvojne dobavitelje. Klasični motor na notranje izgorevanje ima dva tisoč gibljivih delov. Elektromotor jih ima le še 20, k njemu pa spadajo izzivi baterijskih sistemov, senzorike, gorivnih celic in uporabe lahkih materialov.

Ne spreglejte