SiolNET. Posel danes Novice
2,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premogovnik Velenje pred bankrotom, TEŠ insolventen?

2,37

termometer

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | TEŠ naj bi po pričakovanjih HSE letošnje poslovno leto končal s pozitivno ničlo.  | Foto: Bor Slana
TEŠ naj bi po pričakovanjih HSE letošnje poslovno leto končal s pozitivno ničlo. Foto: Bor Slana

Pri HSE načrtujejo dokapitalizacijo Premogovnika Velenje in dvig odkupne cene premoga. Za Termoelektrarno Šoštanj pa odgovorni pri HSE trdijo, da so rešili težave z insolventnostjo.

Termoelektrarna Šoštanj nima več težav z insolventnostjo, so za Delo zatrdili pri Holdingu slovenske elektrarne (HSE). Večje težave z likvidnostjo pa ima Premogovnik Velenje, zato v HSE napovedujejo dokapitalizacijo podjetja, nameravajo pa tudi dvigniti ceno premoga.

In zakaj se je premogovnik znašel na robu finančnega prepada? "Zaradi poslovanja z izgubami, tudi kot posledica oslabitve sredstev v preteklih letih, zaradi neizpolnitve proizvodnih planov, negotovih in zahtevnih razmer na nabavnih trgih ter omejene maksimalne dolgoročne prodajne cene za premog je izpostavljenost tveganju insolventnosti močno prisotna," je razvidno iz letnega poročila HSE.

TEŠ pa naj bi po pričakovanjih HSE letošnje poslovno leto končal s pozitivno ničlo. Sicer je TEŠ lani prvič po osmih letih posloval z dobičkom, vendar je velik vpliv na poslovne rezultate imela poravnava z ameriškim podjetjem General Electric. Ta je na račun TEŠ tako nakazal 261 milijonov evrov, kar je več, kot je podjetje ustvarilo iz prodaje električne energije (223,3 milijona evrov).

Golob: V velenjskem premogovniku le še za dva tedna premoga

Predsednik vlade Robert Golob je pred tednom dni skupaj z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom obiskal Premogovnik Velenje. Kot je dejal, se je v pričakovanju energetsko hude zime želel prepričati o tem, kakšno je stanje na deponiji premoga. Stanje pa je po njegovih besedah slabo, saj je na njej za le dva tedna zalog.

"To je glavni razlog, da je vlada Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) naročila, da takoj začne aktivnosti za uvoz premoga. Ne zato, da bi nadomestil proizvodnjo premogovnika, pač pa obratno, saj želimo, da bi premogovnik maksimalno in takoj povečal proizvodnjo. Kot smo bili danes seznanjeni, žal to ne gre tako hitro," je dejal premier.

Premogovnik Velenje, rudnik Novice Golob: V velenjskem premogovniku le še za dva tedna premoga Robert Golob Posel danes Golobu zaušnica ekonomistov: Nerealistično, tvegano, neustrezno … Robert Golob Posel danes Zadolževanje Slovenije je vse dražje. Kaj to pomeni za Golobove načrte?

Komentarji

22

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin