Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Andrej Prebil Viktor Markežič Hoteli Bernardin

Torek, 21. 3. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Poostrili nadzor nad portoroškim hotelirjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Hoteli Bernardin | Foto STA

Foto: STA

Hoteli Bernardin, veriga hotelov na slovenski obali, imajo novega prokurista. Pri upravljanju družbe bo sodeloval Viktor Markežič.

Imenoval ga je nadzorni svet, ki mu predseduje Tomo Šeme. Po naših informacijah so s tem dodatno okrepili nadzor nad poslovanjem hotelirske družbe, ki jo vodi Andrej Prebil. Tega so sicer v zadnjih mesecih neuradno omenjali kot kandidata za več različnih vodstvenih položajev v državnih podjetij, kar je sam zanikal.

Viktor Markežič, nekdanji prvi mož Tomosa, je novi prokurist Hotelov Bernardin. | Foto: STA , Viktor Markežič, nekdanji prvi mož Tomosa, je novi prokurist Hotelov Bernardin. Foto: STA , Na položaju prokurista Hotelov Bernardin bo zamenjal Desanko Katić, ki trenutno sedi v nadzornem svetu koprskega holdinga Istrabenz, v preteklosti pa je vodila danes propadlo podjetje NFD Investicijsko svetovanje.

Markežič je predsednik koprske stranke Oljka in samostojni svetnik v Mestni občini Koper, kjer je bil v precej slabih odnosih z županom Borisom Popovičem. V letih od 2011 do 2015 je bil v nadzornem svetu državnih Slovenskih železnic, v 90. letih pa je vodil Tomos.

Prvi mož Hotelov Bernardin Prebil nam je povedal le, da je družba že do sedaj imela dva prokurista. Zamenjave Katićeve z Markežičem ni komentiral.

Boljše poslovanje in reprogram posojil

Hoteli Bernardin so v lanskem letu ustvarili 27,54 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več od načrtovanega in sedem odstotkov več kot leto prej. Po prvih ocenah so ustvarili 3,81 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), kar za 160 odstotkov presega rezultat leta 2015.

V začetku letošnjega leta so se z bankami dogovorili za reprogram 27-milijonskih obveznosti. V začetku leta 2015 so hotele Roža, Lucija, Metropol in Barbara za 25 milijonov evrov prodali turističnemu podjetju Hoteli Cavtat, ki je v lasti hrvaške Liburnije. Prodaja je bila del finančnega prestrukturiranja Hotelov Bernardin ter je družbi omogočila razdolževanje in finančno stabilizacijo.

Družbo Hoteli Bernardin vodi Andrej Prebil.
 | Foto: Družbo Hoteli Bernardin vodi Andrej Prebil. Največji lastnik Hotelov Bernardin je sicer propadli NFD Holding, vendar njegova stečajna upraviteljica Irena Lesjak nima nobenega vpogleda ali vpliva na upravljanje hotelirske družbe. Delnice namreč zunajsodno prodajajo upniki NFD Holdinga, med katerimi je največja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Največja aktivna lastnica Hotelov Bernardin je torej Sava, ki obvladuje nekaj manj kot deset odstotkov delnic družbe. Finančna sanacija Save sicer temelji na povezovanju Save Turizma, Hotelov Bernardin in Istrabenza Turizma. Z združitvijo teh družb bi nastala ena največjih turističnih skupin v jugovzhodni Evropi.

Ne spreglejte