Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
21.03

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Luka Koper

Petek, 2. 2. 2018, 21.03

6 let, 2 meseca

Pogajanja med upravo Luke Koper in žerjavisti še potekajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Luka Koper | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pogajanja med upravo Luke Koper in sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti, ki so se začela ob 14.30, še potekajo. Informacij, niti neuradnih, o tem, kaj je na mizi, za zdaj ni, zato pa trajanje pogajanj nakazuje, da bi danes vendarle utegnilo priti do dogovora med stranema.

Na pogovorih je prisoten tudi sindikalist Mladen Jovičić.

Uprava Luke je prejšnji teden prav proti Jovičiću, ki je bil julija lani udeležen v delovni nesreči, v kateri je umrl tuji delavec, sprožila postopke za izredno odpoved delovne pogodbe.

Čeprav je uprava nato preklicala svojo odločitev in se namesto tega odločila iti v izpodbijanje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi, to ni pomirilo žerjavistov, ki so ukrepe zoper Jovičića razumeli kot napad na sindikalno delovanje in prekinili socialni mir. Poleg tega so žerjavisti, ki naj bi se bali hitenja in morebitnih nezgod zaradi tega, upočasnili svoje delo, kar že nekaj dni povzroča zamude v železniškem in ladijskem prometu.

Protestni shod za Jovičića

Prostestni shod v podporo Mladenu Jovičiću. | Foto: Andrej Peroša Prostestni shod v podporo Mladenu Jovičiću. Foto: Andrej Peroša V bran Jovičiću je v začetku tedna potekal tudi protestni shod, ki se ga je udeležilo okoli tisoč ljudi. V četrtek je sicer odjeknila novica, da so kriminalisti zoper Jovičića v zvezi z omenjeno nesrečo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

V sindikatu žerjavistov so istega dne poudarili, da je bila ovadba pričakovana in da na noben način ne spreminja dejstva, da je uprava odgovorna za poskus nezakonite odpovedi. Kot so še zapisali v četrtek, so odločni vztrajati, "dokler uprava ne ustavi vseh nezakonitih postopkov".

Slovenski cestni prevozniki, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, so danes sicer upravo in luške sindikate ter vlado in ministrstvo za infrastrukturo pozvali, da v Luki Koper nemudoma postavijo delovne procese v normalne časovne okvirje. "Nesprejemljivo je dejstvo, da se je zaradi določenih birokratskih zapletov čas razklada in naklada enega vozila podaljšal s približno ene ure na neverjetnih šest do sedem ur," so med drugim zapisali.

Ne spreglejte