Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
22. 9. 2018,
13.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Natisni članek

Lekarna Ljubljana

Sobota, 22. 9. 2018, 13.57

5 let, 6 mesecev

Pilotni projekt po treh letih na začetku: bodo kdaj v avtomate prišla zdravila?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Lekarna Ljubljana | Prvi avtomat pred lekarno so v Ljubljani postavili leta 2015. | Foto STA

Prvi avtomat pred lekarno so v Ljubljani postavili leta 2015.

Foto: STA

Ljubljanske lekarne so pred tremi leti začele pilotni projekt avtomatov pred lekarnami, kjer ponujajo različne izdelke. Vzoru sosedov v Avstriji, kjer se ob nakupu zdravila vzpostavi videoklic s farmacevtom, ne bomo sledili.

Trgovine v zadnjem času ponujajo vse več hitrih blagajn, ki deluje avtomatizirano, brez človeške pomoči, tudi na bencinskih črpalkah je rezervoar mogoče napolniti in plačati, ne da bi vstopili v poslovalnico, nekaj podobnega pa poskušajo tudi v lekarnah.

A če gre v trgovinah in na bencinskih črpalkah za dodano vrednost in olajšano nakupovanje, je več pomislekov pri lekarniških avtomatih.

Lekarna Ljubljana je prvi avtomat postavila leta 2015 v želji, "da strankam omogoči čim boljši dostop do izdelkov za dobro počutje, in za lajšanje manjših zdravstvenih tegob". Do danes so postavili šest avtomatov pred lekarnami, v njih pa lahko dobite izdelke za intimo in higieno, za nego telesa, izdelke za in po sončenju, izdelke za oskrbo manjših ran, repelente, prehranska dopolnila, izdelke za nego otrok.

Lekarna Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Prihodkov z avtomati ne razkrivajo

V avtomatih je od 40 do 80 izdelkov, vendar v njih ne boste našli zdravil, saj zakonodaja ne dovoljuje, da bi zdravila prodajali zunaj lekarne.

V lanskem letu je Lekarna Ljubljana ustvarila 129,87 milijona evrov prihodkov, kolikšen delež od tega predstavlja šest avtomatov pred lekarnami, pa ne razkrivajo. Pravijo le, "da so stranke prodajne avtomate dobro sprejele, izdelke v avtomatih kupujejo tudi v času odprtja posamezne enote".

Največjo prodajo opažajo zunaj delovnega časa posamezne enote, ob praznikih in v poznih nočnih urah.

Lekarna
Novice Zakaj lahko v lekarni kupite le eno škatlico aspirina?

Z ministrstvom ne sodelujejo za spremembo zakonodaje

Marjan Sedej | Foto: STA , Foto: STA , Ob slavnostnem odprtju prvega avtomata pred tremi leti je prvi mož ljubljanskih lekarn Marjan Sedej kot pobožno željo omenil mesečne prihodke med 2.500 in tri tisoč evri, kolikor zaslužijo z avtomati v Avstriji.

A z eno pomembno spremembo – pri sosedih so v avtomatih tudi zdravila. Ob nakupu zdravila se namreč vzpostavi neposredna videopovezava s farmacevtom, ki svetuje pri nakupu zdravila. Bi lahko kaj podobnega dočakali tudi v Sloveniji?

"O tem se ne pogovarjamo s pristojnim ministrstvom ali drugo institucijo. V Lekarni Ljubljana smo trdno prepričani, da je ob izdaji zdravil nujen strokovni nasvet farmacevta," odgovarjajo v Lekarni Ljubljana.

Pri nas več kot 330 lekarn

V Sloveniji prodaja farmacevtskih izdelkov v zadnjih letih stabilno raste, prav tako se povečuje prodaja zdravil brez recepta. Uradnih podatkov o tem, koliko porabimo za zdravila brez recepta, sicer ni, po grobi oceni lekarniške zbornice pa se številka giblje nad 50 milijoni na leto.

Skupno je pri nas več kot 330 lekarn oziroma več kot šest tisoč Slovencev na eno lekarno, letno pa Slovenci za zdravila porabimo več kot 350 evrov.

Ne spreglejte