SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obetajo se nam nove podražitve elektrike

2

termometer

 | Foto:
Potem ko je minuli teden Elektro Maribor napovedal, da bo z junijem podražil električno energijo, o zvišanju cen razmišljajo tudi v Elektru Ljubljana, Elektru Celje in Elektru Primorska.

Kot so dejali v Elektru Ljubljana, natančnega datuma spremembe cene t.i. osnovne oskrbe za gospodinjstva, ki bo v celoti pokril nabavno ceno, še niso določili, zagotovo pa bo moral biti v naslednjih mesecih. Po njihovih pojasnilih so nazadnje ceno osnovne oskrbe za gospodinjske odjemalce spremenili 1. marca 2009. Cenejše t.i. paketne oskrbe? Ob tem so dodali, da so za kupce, ki želijo stabilno ceno v daljšem časovnem obdobju, oblikovali vrsto t.i. paketne oskrbe z električno energijo, s katero si končni kupci zagotovijo vnaprej znano in nespremenjeno ceno električne energije za celotno izbrano časovno obdobje, trenutno do konca leta 2011, 2012 ali 2013. "Nabavne cene praktično že izenačene s prodajnimi" Razlog za podražitev po oceni Elektra Ljubljana tiči v negotovem okolju trga, katerega posledice so tudi "realno nestabilne cene vseh energentov, še posebej električne energije za končne kupce t.i. osnovne oskrbe, saj so nabavne cene praktično že izenačene s prodajnimi cenami končnim kupcem".

"O predvidenem odstotku in datumu podražitve za zdaj še ne moremo govoriti," so dejali v Elektru Celje, kjer glavni razlog za podražitev vidijo predvsem v rasti cen električne energije na trgu.

Glede na trenutne razmere na trgu električne energije pa tudi v Elektru Primorska razmišljajo o podražitvi elektrike za gospodinjske odjemalce. "Kdaj in za koliko, pa v tem trenutku še ni znano oz. ne moremo napovedati," so poudarili.

Elektro Gorenjska in Gen-I ne razmišljata o podražitvi Medtem pa v Elektru Gorenjska in Gen-I ne razmišljajo o zvišanju cen električne energije.

"Ne bomo dvignili cen elektrike," so zagotovili v Gen-I in dodali, da imajo vsi njihovi gospodinjski odjemalci Poceni elektrike v letošnjem letu zajamčeno nespremenjene cene. Te bodo od junija od cen električne energije Elektra Maribor nižje za 14 odstotkov (za višjo tarifo) oziroma za 16 odstotkov (za nižjo tarifo).

Kako pa bo v prihodnjih letih, pa je odvisno od energetske politike in odnosa do jedrske energije, so dodali. "Če se bo doba, ko so jedrske elektrarne v Nemčiji ustavljene, podaljševala, bo to cene dolgoročno potisnilo navzgor pri vseh segmentih odkupa in vseh ponudnikih," so še poudarili v Gen-I.

V Mariboru z junijem za 6 % višja cena elektrike V Elektru Maribor so minuli teden napovedali, da bodo z junijem cene električne energije dvignili za šest odstotkov. Kot so takrat poudarili, morajo po dveh letih nespremenjenih cen slediti rasti cen elektrike na veleprodajnem trgu, te pa so od zadnje spremembe zrasle za več kot 12 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin